Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Станишев към Юнкер: Не виждаме резултати, а недоволството расте

Станишев към Юнкер: Не виждаме резултати, а недоволството расте

„Г-н Юнкер, Вие имате трудната задачада да председателствате ЕК във времена, в които немислимото става реалност. Брекзит, както и липсата на солидарност в кризата с мигрантите са само симптоми. И това се дължи на факта, че по време на комисията „Барозу", социална Европа стана жертва на политиките на бюджетни ограничения. Вие бяхте избран, за да промените това. В началото на мандата си обещахте „ААА социален рейтинг" за Европа, но реалността е друга, а недоволството расте. Нашето политическо семейство очаква от Вас и от ЕК ясен план, който да намери точния баланс между свободната пазарна инициатива и социалните права на гражданите".

Това заяви в пленарната зала в Страсбург лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на годишния дебат в Европейския парламент за Състоянието на Съюза с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Призовавам Ви още веднъж да поставите сред приоритетите на ЕК бъдещето на младите европейци. Ние предложихме Европейски план за младежта, който предвижда мерки за заетост, образование, култура и грижи за децата. Това е единственият шанс да възстановим доверието на младите хора в европейския проект. Очакваме действия.", категоричен бе Станишев.

Лидерът на ПЕС припомни, че подкрепата на социалистите за Юнкер зависи от изпълнението на поетите ангажименти. Той приветства обявеното от председателя на ЕС удвояване на капацитета на Европейския фонд за стратегически инвестиции, но отбеляза, че трябва да се финансират проекти с голяма обществена добавена стойност, както и да се подобри географският баланс, за да се съживят икономиките на най-бедните региони в ЕС.

Станишев коментира и предложението на председателя на ЕК до края на октомври по границите на България да бъдат разположени допълнителни 200 служители на граничната агенция Фронтекс, както и 50 допълнителни превозни средства:

„Радвам се, че фокусът най-накрая се измества към опазване на външните граници, вместо да издигаме стени помежду ни. Необходими са обаче повече усилия, за да можем най-накрая да изработим единни и работещи решения по отношение на сигурността и миграцията. Надявам се предстоящата среща на 27-те страни-членки в Братислава да направи необходимата крачка в тази посока".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе