Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Втори ден полицейски протести в цялата страна

Втори ден полицейски протести в цялата странаПолицейски служители, надзиратели в затворите и военнослужещи от цялата страна излизат на протести днес в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. За работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет. Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

След среща при премиера днес беше решено орязаният социален пакет да важи за новопостъпващите служители, а за тези, които работят в системата, да се запази старото положение. Обявените решения на правителството обаче не спряха протестите на полицаите в цялата страна.

Около 1000 служители излязоха в Смолян, подкрепени от много граждани. Протестираха и полицейски служиштели в Пловдив, Сливен, Монтана, Шумен, Силистра.

Благоевградските полицаи ще се присъединят към недоволството на колегите си. Служителите от Областната дирекция излязоха на протест между 12.00 и 12.30 часа пред сградата на Първо РУП в Благоевград. Полицаите настояват категорично за подписване на колективен трудов договор в сектор "Сигурност", за да не бъдат обект за манипулации, когато се разглежда националния бюджет. По обед около 1000 души полицаи, подкрепени от надзиратели, се събраха на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Смолян. По същото време служители на Регионалната дирекция на Гранична полиция в Смолян спряха движението на бул. "България" в центъра на града.

Ако не се стигне до споразумение и не се премахнат тези неща, които са подготвени, ще продължим с блокиране на пътищата, категоричен е Недко Верков – председател на синдикалното дружество в полицейското управление в Рудозем.

През последните три дни в ОДМВР - Смолян са подадени 22 рапорта за напускане. Около 1000 служители на МВР излязоха на протест в града, подкрепени от много граждани. Около 30 униформени пушиха цигари и пиха вода на мълчалив протест пред полицейското управление в очакване на резултатите от срещата на синдикалистите и вътрешния министър Румяна Бъчварова. Лидерът на полицейския синдикат в Хасково Владимир Даскалов каза, че протестът не е политически.

Вече започнаха  да политизират протеста от разни партии. Ние се разграничаваме, ние сме безпартийни.

Движението по АМ "Марица" няма да бъде затворено, уточни Даскалов.

В 17.30 часа полицаите в Хасково отново се събират пред управленията.В Бургас близо 70 служители на затвора и цивилни полицаи блокираха за 10 минути улиците "Индустриална“ и "Вая“. За кратко настъпи затруднение в движението на автомобилите, но до инциденти не се стигна. Протестиращите заявиха, че действията им са спонтанни. Недоволството им е предизвикано от предложенията да им бъдат намалени социалните придобивки.

Работим при лоши условия, с ниски заплати, а сега искат да ни намалят още възнагражденията, казват служители на затвора.

Щом една държава се обръща срещу държавните си служители, аз почвам да се чудя, дали имам работа вече в тази държава, коментира полицейски служител.

Друг обяснява лошите условия на труд: Хората сами си купуват консумативи, купуват си принтери, купуват си тонери, зареждат със свои пари служебните си автомобили. По личните си телефони си провеждаме служебните разговори. МВР се крепи на личния телефон на служителите в МВР.

По обед около 1000 души полицаи, подкрепени от надзиратели, се събраха на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Смолян. По същото време служители на Регионалната дирекция на Гранична полиция в Смолян спряха движението на бул."България" в центъра на града.

От 17 часа днес ще се проведе втори протест на служители на полицията и Бургаския затвор пред Съдебната палата в града.Над 100 полицаи от всички служби на районните управления на Областната дирекция на МВР, пожарникари и служители на Женския затвор в Сливен се присъединиха в 10 часа към националните протестни действия, след което преминаха в протестно шествие през града. Протестът в Сливен е предвиден да завърши около 14 часа. В Сливенската полиция вече са депозирани между 40 и 50 заявления за напускане. Ако придобилите право на пенсия напуснат, съставът на ОДМВР в Сливен ще се стопи наполовина.

Продължава и протестът на служителите от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Над 400 служители от всички дирекции на полицията излязоха на протест в обедната си почивка. Те останаха пред сградата около час и заявиха, че не отстъпват от исканията си. Те заявиха, че ще се събират пред всяко районно управление в града след 17:30 ч. По информация на синдикалните лидери, около 150 души са подали рапорти за напускане, но още снощи директорът на полицията в града Христо Разсолков нарече данните преувеличени и заяви, че рапортите са 45 и то предимно от служители в пенсионна възраст.

Служители на областната дирекция на МВР в Монтана и във всички районни управления на полицията в областта носят на реверите си ленти с българския трикольор. Така те изразяват символична подкрепа си за протестите на колегите си в цялата страна. От местната структура на синдикалната федерация в МВР съобщиха, че полицаи от Монтана ще участват в протестни действия във Враца тази вечер, а в неделя над 200 служители ще се отправят към София в личните си автомобили, за да се включат в националния протест пред Народното събрание.

Над 100 служители на различни служби в МВР от Силистра избраха нетрадиционна форма на протест. Близо час те пресичаха улицата на пешеходна пътека в центъра на града пред сградата на Областната управа. Сред участниците имаше цивилни и униформени служители на МВР.  Образуваха се колони от чакащи автомобили. Някои шофьори видимо се изнервиха, но повечето казаха, че са солидарни с полицаите. Същинският протест е насрочен за 18 часа довечера, обяви Красимира Димитрова от полицейския синдикат.

Протестните действия ще продължат до тогава, докато няма нещо официално - черно на бяло, разпоредено и показано.

За последните дни повече от 20 служители от силистренската дирекция на МВР са подали рапорти за напускане на системата.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе