Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Около 200 000 видяха и участваха в събора „Рожен 2016”

Около 200 000 видяха и участваха в събора „Рожен 2016”Хиляди българи се събраха на Роженските поляни и в последния ден на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2016”. 

Съборът бе уважен и от министъра на туризма Николина Ангелкова, която заяви, че нейното ведомство ще продължи да подкрепя такива събития, които съхраняват българските традиции. По думите ѝ високата посещаемост показва, че съборът на Рожен е чакан и поздрави организаторите и Община Смолян за добрата организация. Ангелкова приветства и идеята на кмета Николай Мелемов да подари гайда на всяко дете, което иска да се научи да свири на този инструмент, защото само така може да се съхрани тази традиция. Основният организатор на събитието Симеон Караколев заяви, че след приключването на събора, от голямото българско знаме с площ 7800 кв. м ще бъдат направени около 13 хиляди знамена с размери 60/90, които безплатно ще бъдат раздадени в Деня на Независимостта – 22 септември.

От 15 до 17 юли Родопа планина обедини цяла България за Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2016”, обобщава агенция "Фокус". В рамките на трите дни бяха представени народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти. Тази година на Роженските поляни се надпяваха 168 певчески групи и 29 ансамбъла, 63 танцови състави, 140 индивидуални изпълнители представяха песни и свирни от различни фолклорни области на България. Най-малкият участник на сцена тази година бе Виктория Петрова – на 3 години от село Зафирово, обл. Силистра, а най-възрастният - 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър 100 Каба гайди. 

Тази година нямаше затруднения в движението в района на провеждане на събора. По повод провеждането на тридневното събитие до 06.00 часа на 18 юли е въведена временна организация, като проходът „Рожен” е затворен за движение за транзитно преминаване на пътни превозни средства, в участъка от главен път Пловдив-Чепеларе-Соколовци-Смолян, в отсечката от отклонението за Пампорово до село Соколовци. Служители на КАТ отбиват преминаващите пътни превозни средства по обходен маршрут: Проглед – Пампорово – Смолян - Соколовци и обратно.

Чуйте репортажа на Мариана Гомилева от Роженския събор.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе