Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Вечният град в краката на жена

Вечният град в краката на жена

Миналият уикенд се оказа извънредно печеливш за популистката италианска партия "5 звезди" на комика Бепе Грило. На местните избори тя превзе с гръм и трясък Рим и индустриалната столица Торино. За първи път в историята кметове на двата града ще бъдат жени - Вирджиния Раджи и Киара Апендино.

През 2700-те години история на Рим градът е бил управляван от императори, папи, леви и десни кметове (дори крайнодесни), правителствен комисар... С една дума Вечният град е опитал почти всичко. В неделя столицата реши да пробва още една възможност и гражданите поставиха начело младата Вирджиния Раджи.

"Мафия капитале", както казват италианците, сякаш е обхванала всичко в Рим и вероятно точно това накара столичани да направят неочакваното и да си изберат за кмет жена. 37-годишната адвокатка е описвана като изключително телегенична, самотна майка, без особен опит в политиката, наричат я и един от ангелите на актьора и основател на "5 звезди" Бепе Грило. Първоначално известна само на другите партийни активисти от движението, на първия тур на изборите на 5 юни тя елиминира двама доста силни опоненти - изключително известен кандидат от профашистката десница и местен предприемач. На втория тур на 19 юни Раджи отвя със 67% от гласовете представителя на Демократическата партия Роберто Гиачети, подкрепян от премиера Матео Ренци.

Името на новата лидерка на Рим бе включено и в слогана на нейната кампания - "CorRAGGIo" ("кураж" на италиански) и можеше да бъде прочетено върху автобусите в столицата. Кураж определено ще й трябва, за да управлява град с над 3 млн. жители и

дългове над 13,5 млрд. евро.

Ще й трябва и сила, за да възстанови някогашното величие на столицата, където над 40% от пътищата имат нужда от ремонт, градският транспорт е в окаяно състояние, а боклукът се събира безразборно. И не на последно място, ще й се наложи да възстанови достойнството на Рим, унижен от скандала "Мафия капитале", в който през 2014 г. бе разкрита огромна корупционна афера, в която са намесени политици от ляво и дясно, официални лица и малко мафиоти за цвят.
Раджи е 37-годишна адвокатка, която доскоро бе напълно непозната на широката публика, но днес чаровната брюнетка с елегантен стил и страняща от словесни ексцесии е на път да се превърна в любимка на жителите Вечния град.

Тя е родена в Рим и влиза в политиката едва през 2011 г., привлечения от антисистемното говорене на буйния Грило и партията му, която предвещава края на традиционната политическа класа. В интервю за Франс Прес Раджи споделя, че това, което я е убедило да влезе в политиката всъщност било раждането на сина й Матео. Младата майка решава, че не може да седи безучастна докато родният й град се срива след поредния скандал и иска да направи нещо за бъдещето на сина си, а и за жителите, които наблюдават разрухата. Нейният съпруг Андреа Северини, който също е активист на "5 звезди", я завежда за първи на среща на партията, където Вирджиния се запалва по политиката.

През 2013 г. Раджи е избрана за общински съветник и младата специалистка по интелектуална собственост бързо е забелязана заради нейното красноречие и упоритост. За младежките си години тя споделя, че била доста любопитна, интересувала се от много неща, но оставала съсредоточена върху целите си, както и до днес. Раджи споделя, че обича планините, ските, плуването и гмуркането. Преди години инцидент я принуждава да остави мотора си в гаража и оттогава се придвижва с колело в град, в който мечтае да има много повече велоалеи.

Въпреки своето скромно политическо минало Раджи ще трябва да се изправи пред няколко изключително трудни задачи. На първо място с нестихващата корупция. Въпреки че Рим никога не е бил смятан за столица на организираната престъпност по скалата на Сицилия или Неапол, в последните 2 г. градът бе разтърсван от множество скандали. Точно заради това си отиде и бившият кмет Игнацио Марино. Именно това ще е и най-големият тест за Раджи. На следващо място е "разчистването на сметките" с Ватикана. В интервю пред в. "Гардиън" тя заяви, че, ще предяви искове към Ватикана на стойност 250-400 млн. евро за

неплатени данъци за недвижимите имоти

на Светия престол и други активи. Данъците никога не били събирани, защото, твърди тя, всички предишни градски власти били уплашени да предизвикват църквата. Освен на Ватикана Раджи се опълчи и на премиера Ренци, след като обяви несъгласието си с неговото желание Рим да бъде претендент за домакин на Олимпийските игри 2024 г. В този смисъл победата на Раджи изпрати ясно послание на Ренци, че ежедневните проблеми на живота в Рим не могат да бъдат пренебрегвани в преследване на грандиозни мечти. И не на последно място 37-годишната адвокатка ще трябва да се справи с предизвикателството да бъдеш жена в италианската политика.

По време на изборите имаше грубо изказване на бившия премиер Силвио Берлускони, който заяви, че десният политик Джорджия Мелони не е годна за работата си, защото е бременна. Раджи пък е представител именно на съвместимостта между успешната кариера и това да бъдеш родител. Добрите жени политици в Италия обаче засега се броят на пръсти - Ема Бонино, активистката, която успя помогна за въвеждането законите за разводите и аборта през 1970 г., и Мария Елена Боски, министър в кабинета на Ренци. Изборът на Раджи обаче се смята за истинския напредък в страна, която изостава от европейските си партньори, когато става въпрос за представителството на жените на работното място и равенството между половете.

Футболна фенка пое града на ФИАТ

Новият кмет на Торино Киара Апендино се оказа истинската сензация на местните избори в Италия. Само 32-годишна тя успя да постави точка на повече от 20 г. управление на левите в града. Експерти и анализатори се чудеха какво да коментират, след като Апендино победи бившия ляв кмет Пиеро Фасино, който имаше преднина от 5 пункта в първия кръг от изборите.
На 32 г. и от католическо семейство от пиемонтската буржоазия Киара е зам.-председател на бюджетната комисия на Общинския съвет на Торино от 2011 г. Там тя е най-яростният критик на досегашния кмет Фасино. Изнервен, на заседание на общинския съвет, той й казва: "Седнете на моя стол и да видим дали ще можете да направите това, което искате от мен".
По ирония на съдбата, думите му се сбъдват, както и друго негово изказване към Бепе Грило. През 2009 г. в интервю за Република TV, Фасино го предизвиква: "Ако Грило иска да влезе в политиката, нека си направи партия, да излезе на избори и да видим колко гласове ще вземе".
Киара е омъжена за предприемач и е майка на шестмесечно момиченце, има морскосини очи. Описват я като спортна фигура и силен характер.
Завършила е международни икономически отношения и мениджмънт в престижния милански университет Бокони, говори английски, френски и немски и споделя на сайта си, че обича четенето, пътуването и футбола. Фенка е на "Ювентус", където изкарва стажа си в края на следването и пише дисертация на тема "Управление на разходите на футболен клуб: оценка на стойността на играчите". Признава, че обича не само да гледа, но и да играе футбол. Киара е тесен специалист в областта на лазерното оборудване, благодарение на своя баща, който притежава такава компания.
Сред избирателите на Апендино има както от ляво, така и от дясно. Тя е смятана за един от най-еманципираните активисти в партията "5 звезди", а сред основните си приоритети е набелязала възстановяването на фабриката на ФИАТ. Новият кмет смята да насърчи и интеграцията на младите хора в индустрията и занаятчийството, като създаде специално фондове чрез намаляване на 30% от разходите в политиката. Апендино определено е прагматична жена, но се обявява твърдо срещу линията от високоскоростни влакове между Лион и Торино, определяйки я като "ненужна и прекалено скъпа", като не забравя да добави и че смята да проведе сериозна битка с еколозите в града.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе