Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Апелативен съд - Варна остави в ареста заподозрян за убийство

Апелативен съд - Варна остави в ареста заподозрян за убийство

Варненският апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд – Силистра (ОС-Силистра) от 3 август тази година, с което е била оставена без уважение жалбата на Мюрсел Акив против продължаващото вече пети месец задържане под стража. 33 годишният мъж е привлечен като обвиняем за убийството на А.З., чието тяло е било открито в началото на м.март, захвърлено в дере в района на жп прелез в местността Келявица в землището на село Руйно. Припомняме, че още при първоначалния оглед на мястото, където е било намерено тялото, е установено, че по него има следи от насилствена смърт.Съдебно-медицинска експертиза (СМЕ) е установила, че причина за смъртта на пострадалата жена е тежка черепно-мозъчна травма. На 16 март 2017 година  Акиф е бил задържан под стража с определение на ОС – Силистра и оттогава е в ареста.

За втори път след първоначалния арест Варненският апелативен съд сподели всички основания на първата съдебна инстанция, с които е било отказано изменение на мярката за процесуална принуда. Събраните гласни доказателства (показанията на брата на обвиняемия), както и другите свидетелства, събрани от разследващите водят до обосновано предположение, че Акиф е съпричастен към смъртта на младата жена. Братът на Мюрсел е бил свидетел на началото на насилствените действия спрямо младата жена, които започнали в автомобила на Акиф и продължили извън него. Извършени били няколко експертизи – химическа, 3-на СМЕ, биологична и ДНК експертизи. И този съд споделя извода, че показанията на свидетеля с тайна самоличност кореспондират със заключението на тройната съдебна експертиза. Те обясняват трупните изменения, състоянието на тялото, раната в главата и насочват към извършителя.

Съдът отново отчита като лоши характеристични данни богатото съдебно минало на обвиняемия, независимо от настъпилата реабилитация. По делото били събрани и множество доказателства, че Акиф, който живее в Германия се занимава със сводничество. В показанията, които обвиняемият е дал пред разследващите той не отрича, че е употребил насилие спрямо бившата си приятелка. Има данни обаче, че е правил опит да мотивира свидетели на разследването да променят показанията си. Втората съдебна инстанция не споделя възраженията на защитата на Акиф, че органите на досъдебното производство бездействат.Налице са и данни по линия на Международното оперативно сътрудничество, че той е разследван и в Германия за опит за убийство. Съвкупната преценка на всички тези факти водят и Варненския апелативен съд до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, има опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Съдът намери, че и към настоящия момент задържането под стража на Мюрсел Акив, привлечен като обвиняем за убийството на бившата си приятелка, е законосъобразно и основанията на продължаването на тази най-тежка мярка за процесуална принуда не са отпаднали.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе