Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Външните граници на ЕС да се бранят с общи усилия

Външните граници на ЕС да се бранят с общи усилия

Външните граници на ЕС трябва да се бранят с общи усилия. Европа и България не трябва да се поддават на изнудване от страна на Турция. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин, съобщиха от пресцентъра на партията.

Във връзка с темата той бе призован за коментар по отношение на официалните визити на премиерите на Унгария и Сърбия в страната ни. „Очаквам да работим по изготвянето на обща позиция по мигрантската криза. България е външна граница на ЕС. Виктор Орбан каза, че ще изпрати и изпрати полицаи на българо-сръбската граница. Но всъщност външната граница е тази с Турция, като иска да изпрати помощ да изпрати там граничари. Въпросът е, че външната граница на ЕС би трябвало да се охранява с общи усилия. В ЕС трябва да се стигне до това решение, че тази граница трябва да се пази. Тя в момента се нарушава от каналджии и в момента на практика се получава така, че се „инвестира" в една многомилиардна индустрия на трафикантсво. Това нещо трябва да спре. Европа трябва да обяви какъв и е капацитета й за справяне с бежанската вълна, очевидно е, че той не е безкраен. И нещо, което отдавна го говорим. Това все пак трябва да са бежанци, които бягат от война".

„Аз съм объркан от доста външнополитически действия и решения на правителството в последно време, включително и по бежанския проблем. Това, което го говорим навсякъде, трябва и да го отстояваме. България и ЕС не трябва да се поддават на рекет от страна на Турция. Защото обвързването на безвизовия режим за турски граждани с бежанците е политически рекет. По друг начин не може да се обясни. В същото време пак посочвам, че ЕС не може да се ангажира само с настаняването на бежанци, а и с опазване на външните си граници. Това не може да е само ангажимент на граничните страни", заяви още Калфин.

Зам.-председателят на АБВ коментира и спекулациите около номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. По думите му те нанасят удар върху международния имидж на страната ни. Според Калфин твърденията, че Бокова не печели достатъчно подкрепа, са плод на спекулации или неправилен анализ на ситуацията. „Смяната сега на кандидата ни не би бил добър ход. Изпращането на различни сигнали по отношението на номинацията ни за Генерален секретар на ООН олекотява позициите на държавата ни в международен план. Чувам всякакви експерти, голяма част от които самозвани и които не познават и малка част от процедурите в ООН и казват: „Вижте колко лошо върви гласуването, тази кампания е обречена".

Това, което обаче аз виждам от гласуването е, че няма фаворит. И нищо не се знае. След шест гласувания португалският бивш премиер Гутериш е първи, но ако имаше съгласие и някой не го спираше, досега щяха да са се договорили страните членки и той да е кандидатурата, която съгласува всички. Няма нищо решено в тази надпревара все още, което означава, че трябва да насочим усилията си към максимално добра кампания за Ирина Бокова. Това е най-високият пост в международната политика и не трябва да си мислим, че например някой го е дал за България и ние само трябва да си изберем подходящ кандидат".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе