Извънредни новини

УЕФА мина всички граници с децата

УЕФА мина всички граници с децата

Централата стана за смях със селфито на Роналдо

Деца да играят на терена? Не може! Бой по трибуните? А, такова нещо не се е случвало. Смешни видеа и колажи в мрежата - да бъдат бързо изтрити. УЕФА започна да прави някои неща и действия, които трудно могат да бъдат логично обяснени.

В Нион обичат да пълнят страници с правила. Всичко се описва педантично, дава се определение, затваря се в тясна рамка. Правилникът за първенството във Франция е от точно 66 страници. Бюрократични брътвежи, които се отнасят за почти всичко, което може да се случи на един шампионат. Но има и неща, които са извън наредбите и стават на момента. Събития, които трудно може да бъдат намерени на някоя от тези 66 страници, и не са стегнати с корсет. Това са моменти, в които трябва да проявиш усет и да отпуснеш малко каишката. УЕФА обаче е перфектният пример как бюрокрацията не вижда по-далеч от носа си. Франция даде отлични примери. А забраната децата да се радват с родителите на терена е перлата в короната.

Напрежение

Форматът е под въпрос. 24 отбора и 36 мача, за да бъдат определени най-добрите 8. Сложно определяне на четирите най-добри трети. И най-вече пълна скука в тази фаза. Доказва го и статистиката - най-малко отбелязани голове средно на мач от 1968 г. насам (1,92). И табуретка можеше да види, че нещата ще се раздвижат едва във фазата на директните сблъсъци. УЕФА обаче прави изключение. Централата извади финансово аргументирано обяснение, за да защити решението си. Директорът на турнирите Джорджо Маркети излезе и обясни: "Наличието на повече отбори не се отразява неблагоприятно на качеството на първенството. Като напрежение - нямаше как да стане още по-добре". Отлично. Явно виждаме по различен начин едно и също нещо. "Два отбора, които никой не броеше, направиха чудо", обяви колегата му в УЕФА Мартин Кален. "Това е чудесно за техните фенове, както и за децата, които ще имат по-голяма мотивация да ритат". Някъде може би, но не и на Евро 2016. Там няма място за деца.

Малчуганите

Алба Вайлът вече е позната добре на всеки футболен фен. Дъщерята на суперзвездата на Уелс Гарет Бейл се появи на терена за няколко минути. Лудуваше, шегуваше се с ръцете на татко, взе топката и продължаваше да се смее. В тези образи имаше нещо непознато за хората, които бяха свикнали с недостъпността на своите любимци. Станаха и страхотни снимки, които придадоха друг вкус на един гланциран продукт. И той вече не бе само милиарди. Затова трябваше да бъдат разкарани на момента. Уж от съображение за сигурност. А снимките на деца, които си играят, винаги са сладки и красиви. "Това не е семейно забавление, а европейско първенство!", скочи същият този Мартин Кален.

Хулиганите

УЕФА си отмъсти жестоко за побоищата по трибуните и запалените факли при 1:1 между Русия и Англия. Руската федерация бе наказана със 150 000 евро и пробация. Можеше и повече, защото си заслужаваха. Но това е малкият проблем. УЕФА обяви, че я интересува само какво става на стадионите. И същите тези момчета бяха свободни да си правят каквото искат по улиците.

ТВ цензура

Тук УЕФА доказа, че може да запазва и хвърля прах очите. Ще се върнем на мача, който цитирахме по-горе. Въпросното 1:1 в Марсилия. Гледах го, легнах си и бях спокоен. На сутринта ставам и гледам картини как някакви се бият по трибуните, семейства пищят. Тези неща също не пасват на мирогледа на УЕФА и бяха скрити. Йоаким Льов обаче явно не им бе в графата. Затова неговите "яйца" обиколиха цял свят. След бурни реакции и тук вкараха малко цензура.

Португалия на съд

Това е един моменти, които накараха много хора да променят мнението си за Роналдо. Мачът с Австрия вървеше 0:0. Идолът на Португалия бе бледа сянка на собствената си светлина. В един момент обаче изтича фен, който се озова при него и му поиска селфи. И той го зарадва. Сцената отне 10 минути, а момчето бързо прати снимката някъде, за да не му я изтрият. Какво направи УЕФА? Започна дисциплинарно разследване срещу Португалия. Защо? Никой не знаем, дори хората в самата УЕФА. Затова и делото бе прекратено скоро.

Колажи

Курт Прьодел направи страхотен клип с изпуснатите дузпи на Германия - Италия. Той е майстор на подобни неща. Получи се нещо като балет с топка. Много добро. Развлекателно. Малко произведение на изкуството. УЕФА обаче не видя нищо смешно. И реши да го накаже. Клиповете на Прьодел бяха забранени, защото не притежавал телевизионни права. Платформите му, както и страницата му в "Туитър" бяха блокирани.

Летища

Оливър Бирхоф е перфекционист. Затова на него се падна изборът на база във Франция. Той обикаля цялата минала година там. И мереше къде са най-кратките разстояния. Избра Евиан, защото летището в Женева бе само на 40 км. Но той не знаеше, че УЕФА са му приготвили клопка. Женева се намира в Швейцария, а централата има правило, че никой отбор няма право да напуска страната домакин, докато не отпадне! Така Германия е принудена да пътува до Анеси. Летището там е близко... само на 90 километра.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе