Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Близо 4 000 изпълнители ще участват на събора „Богородична стъпка“ на 26 и 27 август

Близо 4 000 изпълнители ще участват на събора „Богородична стъпка“ на 26 и 27 август

Близо 4 000 участници от над 60 по-близки и по-далечни общини в България - Силистра, Кнежа, Девня, Добрич, Смолян, Стражица, Гоце Делчев, Белослав, София, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Харманли, Кърджали и др. - идват на Старозагорските бани на Дванадесетото издание на националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.  Събитието, което ще се проведе на три сцени, на 26 и 27 август, е посветено на 50-годишнината от обявяването на населеното място за курорт с национално значение и се очаква да бъде посетено и от още толкова гости от цялата страна, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора.

Програмата и в двата дни на събора ще започва в 9.00 часа, като в събота, на 26 август, ще продължи до 18.30 часа, след което на първа сцена от 19.00 часа публиката ще се наслади на  концерта на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и гайдарски състав „Приятели“ с ръководител Николай Балабанов. Традиционната демонстрация на нестинарски танц е от 21.00 часа, а последният автобус от Старозагорските бани за Стара Загора тръгва в 22.00 часа от центъра на курорта.

Журито, което ще оценя изпълнителите е в състав: доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Мария Градешлиева, директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Котел, акад. Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, акад. Кирил Тодоров – гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“ и Христо Иванов – гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Ще бъдат присъдени 50 плакета за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура. Най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество и Наградата на „Зонта клуб“ Стара Загора.

Атрактивни демонстрации и апетитни дегустации от читалищата в Преславен, Малка Верея и Малко Кадиево, весели хоротеки, концерти на Общински духов оркестър и традиционни за бита обичаи и ритуали, ще могат да се видят в селския двор „Добра среща“ и в двата дни между 10.00 и 15.00 часа.

Развлечения има предвидени и за най-малките – творчески работилници и детски пленер, организирани от Центъра за подкрепа на личностното развитие и Регионалния исторически музей Стара Загора, както и демонстрации на древни обреди и умения от старинния бит на траки и прабългари на школата „Бага тур“. От Габрово ще гостува и Етнографския музей на открито „Етър“. Всеки може да запечата своите емоции от пребиваването си на подготвения от домакините фото кът.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите предвиждат безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.

Туристически информационен център Стара Загора подготвя томбола с награди, а сръчните майсторки от Тракийско дружество „Одринска епопея“ и самодейките от читалищата в Сулица, Лозен и Казанка ще приготвят вкусни ястия от характерната за региона кухня. Гостите ще бъдат почерпени и с ароматен билков чай и сладко ръжено кафе.

Над 50 занаятчии от страната ще подредят свои щандове на „Улицата на занаятите“ с художествена керамика, икони от дърво и сувенири, ленени покривки, плетени изделия от хартия, минерали, детски плетива, накити от мъниста, пчелни продукти и др.

Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев - 1952“ Старозагорски минерални бани.

Неговото официално откриване е от 11.00 часа на 26 август на първа сцена. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе