Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция с твърдо условие за споразумението с ЕС

Турция с твърдо условие за споразумението с ЕС

Турция няма да прилага споразумението за реадмисия с ЕС, насочено за спиране на наплива на нелегални мигранти, ако на турците не бъде предоставена възможността за безвизово пътуване в ЕС, както бе обещано. Това заяви днес турският министър за ЕС Йомер Челик, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция с намиращия се в Анкара еврокомисар по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос Челик заяви още, че Турция изпълнява задълженията си по споразумението с Брюксел, подписано през март.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пристига днес в Анкара, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Агенцията посочва, че Шулц е един от най-високопоставените представители на ЕС, който посещава Турция, след като отношенията между Анкара и Брюксел се обтегнаха допълнително след опита за преврат.

Турските официални представители критикуват европейските си колеги за това, че не са посетили страната след осуетения опит за преврат на 15 юли.

Посещението ми има за цел да изрази почит към всички турски граждани, които смело излязоха на улиците, за да защитят демокрацията в страната, заяви Шулц преди визитата, имайки предвид нощта на опита за преврат.

Председателят на Европейския парламент се очаква да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган, с премиера Бинали Йълдъръм, с външния министър Мевлют Чавушоглу и с представители на четирите парламентарни групи в турския парламент.

Отговорните представители на ЕС незабавно осъдиха опита за преврат, но оттогава изразяват безпокойство заради чистките, предприети от турските власти, довели до задържане на хиляди хора в средите на армията, държавната администрация, правосъдието и медиите. Чистките са насочени срещу предполагаеми привърженици на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организатор на опита за преврат.

Тези развития обтегнаха отношенията между ЕС и кандидатката за членство Турция, която същевременно играе ключова роля за спиране на мигрантския поток към Европа по силата на споразумение, сключено през март.

Аз имам за цел също да поставя отново политическия диалог на правилна основа, посочи още Шулц. Той каза, че Турция е стратегически партньор на ЕС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе