Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Циркът - сбъднатата мечта на Флорентин Цветков

Циркът - сбъднатата мечта на Флорентин Цветков

Голямата мечта на един българин се оказва – да свири в цирка. Това се сбъднало. След това станал клоун и пожелал да има свой цирк. И това станало. За съжаление – не в България, а във Финландия, която той приема вече като втора родина, защото от там е неговата съпруга и там живее неговото семейство. Всъщност, в голяма част от годината те живеят в каравана, защото и съпругата му има участие в представленията.

Вече няколко десетилетия Флорентин Цветков е свързан с цирка. Той е роден в Силистра, но завършва музикалното училище във Варна и определя морската столица като най-хубавия български град.

За цирка с любов Флорентин разказва в интервю за Радио Варна:




- Как Ви се отрази забраната да се използват диви животни в цирка?

- Аз съм работил в Българския държавен цирк като музикант. Виждал съм отношение на към животни и отношение на животни. Виждал съм как се бият животни и как лъвът си играе със собственика като котенце с него - хърка, мърка... Невероятно усещане е! Добротата, която човек използва към дивото животно и дивото животно дава отговор на чувства - просто фантастично!

- Кое се оказва най-важното нещо за Вас в живота?

- Най-важното за мен е като дойдат хората и децата, и като излязат от цирка, е да ги видя усмихнати. Това значи, че аз съм си свършил работата. Аз съм си клоунът, аз си правя програмата, аз съм режисьорът.
 
- От колко време живеете в каравана и водите "живот на колела"?

- От доста време. Повече от половината от моя живот е минал в каравана. А и сега вече имам абсолютно всички условия за това - топла вода, има си душ, има абсолютно всичко, не е никакъв проблем. От 1989 г. - 1990 г. съм тръгнал с цирковете да работя. После като заминах зад граница вече имам 14 години по корабите - там е друг цирк - влизаш в каютата и няма излизане.

- Колко километра имате така пропътувани?

- Не мога да кажа... Цяла Европа съм обиколил, а България и Финландия като шевна машина на тигели... Стигал съм и до Лапландия.

- Чувствате ли се роден да бъдете клоун?

- Може би това е моето призвание. Аз не съм очаквал да стана клоун. Моята мечта беше да свиря в биг бенда. Сбъдна се мечтата ми, но никой не ми беше казал, че имам данни да бъда клоун. След това вече в София като бях това се случи....

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе