Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цървули вляво, кинжали вдясно

Цървули вляво, кинжали вдясно

Ругатни, оставка и скандали в парламента

София. Нови фракции роди разделението в парламента. Грандиозен скандал сред червените завърши с оставка и обиди "цървул". Бойко Борисов пък заплаши управляващите, че ще воюва срещу тях с "мекия кинжал".

Свадата в БСП избухна на инфарктно заседание на групата заради избора на нов министър на екологията. "И ти си цървул като баща си", скочила Татяна Буруджиева на Кирил Добрев, който настоявал да не се бламира рокадата.

"Не ме карай да мета пода с теб! Парцал!", отвърнал Добрев и напуснал залата. Възмутени социалисти поискаха отстраняване на Буруджиева от групата им. В знак на протест срещу решението на червените да подкрепят избора на Станислав Анастасов Янаки Стоилов хвърли оставка като зам.-шеф на ПГ на БСП.

Бесен, че БСП и ДПС приеха повторно Закона за МВР, Бойко Борисов заяви, че повече няма да участва в лидерски консултации. И отсече: "Няма да водим война и реваншизъм, ще бъдем с мекия кинжал".

Цървули и оставки разцепиха БСП

Кирил Добрев едва не наби Татяна Буруджиева след обида за баща му; Янаки напусна зам.-шефския пост в групата на червените

Скандали, лични обиди на "цървул" и "парцал" и оставки белязаха вчерашния ден в парламентарната група на "Коалиция за България". По същото време соцлидерът Сергей Станишев бе в Брюксел за заседание на Президиума на ПЕС. Повод за ексцесиите при червените стана точката в дневния ред на парламента за персоналните промени в правителството.

Премиерът Пламен Орешарски пристигна в Народното събрание, за да предложи нов министър на околната среда, тъй като Искра Михайлова бе избрана за евродепутат от листата на ДПС. Както вече стана ясно, на нейно място бе предложен Станислав Анастасов (ДПС). Малко преди това обаче ДПС и ГЕРБ поискаха в Наказателния кодекс да бъде вкарано изменение за премахването на давността за политически престъпления със задочна отправка към т.нар. Възродителен процес. Гласуването в зала отхвърли предложението, но не потуши напрежението между БСП и ДПС. Червените поискаха почивка преди следващата точка и се събраха на заседание на парламентарната си група. И бламираха зам.-председателя на партията Янаки Стоилов, който настоял пред своите да не подкрепят избора на екоминистър от ДПС, докато коалиционният партньор "играе с ГЕРБ". В негова подкрепа се намесила и избраничката Татяна Буруджиева, която е началник на кабинета на Сергей Станишев.

Червени депутати обаче настояли да подкрепят предложението на премиера Орешарски за нов шеф на ековедомството, тъй като "така и така оставали няколко седмици живот на кабинета". А и не било "коректно да се бойкотира Орешарски, при всичко което изтърпя". Депутатът Кирил Добрев също взел отношение и застъпил тезата, че новият шеф на МОСВ трябва да бъде гласуван, тъй като "премиерът е дошъл на крака". Буруджиева го репликирала, че на хората им са дошли малко в повече "депесарските назначения". А Добрев се обърнал и й казал: "Нека гражданската квота да е по-тиха в последните дни от присъствието си в парламента, имаме правилник на групата, който трябва да се спазва и от ръководството.". Както е известно, депутатката не е член на БСП и е от т.нар. гражданска квота. В този момент обаче напрежението в залата се повишило и Буруджиева изстреляла към Добрев: "Цървул!". "Кой, аз ли съм цървул?", видимо ядосан попитал Добрев. А Буруджиева продължила: "Същият цървул си като баща си!". В този момент депутатите масово скочили, тъй като покойният Николай Добрев е една от най-емблематичните фигури в БСП. "Не ме карай да мета пода с теб! Парцал!", отвърнал ледено Добрев, взел си сакото и напуснал залата. Но неколцина от червените избраници били готови на саморазправа с Буруджиева.

"Между тях и социоложката застанаха близкостоящи депутати и така не се стигна до шамари", потресено разказаха присъствали на скандала. Минути по-късно зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов взе думата от парламентарната трибуна. И обяви, че подава оставка като зам.-председател на ПГ на "Коалиция за България". Но остава депутат и лоялен член на партията. "Промяната, която днес се предлага, е продиктувана от необходимостта сегашният министър да освободи заемания пост заради членството в ЕП. С оглед на конституцията и структурата на кабинета няма да обсъждам кандидатурата, която се предлага - тя дава повод за известна дискусия", каза Стоилов. "Днес правим не просто промяна в правителството, а по някакъв начин определяме отношението си към дейността на парламентарните групи, които подкрепят правителството. Само минути преди да пристъпим към обсъждането на този въпрос, от страна на ДПС беше подкрепено включване на точка в дневния ред, която смятам, че нарушава отношенията на лоялност между две партии, които подкрепят едно и също правителство", допълни още той, имайки предвид гласуването на ДПС и ГЕРБ по точката за промените в НК за Възродителния процес. "За мен политически това действие на БСП я поставя в позиция, която не съответства на ролята й на мандатоносител", отсече Стоилов. Това е втората оставка, която се хвърля от ръководството на ПГ на КБ в рамките на 8 дни. Преди седмица Корнелия Нинова подаде оставка като зам.-председател на червените депутати след пленума на БСП.

Стоилов няма да наруши отношенията ни

Янко Янков, ДПС

Тази точка (за промените в НК за политическите престъпления, б.р.) стана обект на разменни монети, които до голяма степен не кореспондират с етиката в политиката. Не може да се поставя по такъв начин точка от дневния ред в българския парламент - аз ще оттегля тая, ако ти оттеглиш тая. Въпросът не е само между управляващите и ГЕРБ. Това беше в един момент въпрос между ДПС и ГЕРБ, после между ГЕРБ и БСП, после между ДПС и БСП. Според мен това бяха неща, които не са достатъчно сериозни. Има голяма динамика. Виждате какво се получава - и в поведението на ГЕРБ с изказването на Бойко Борисов, и в това, което се случи в последствието с поведението на г-н Янаки Стоилов. Но това не е въпрос, който драматично да наруши отношенията между БСП и ДПС.

Бойко: Война, но с мекия кинжал

ГЕРБ обяви бойкот на консултациите

За втори ден Законът за МВР скара опозиция и управляващи. Вчера обаче разривът стана още по-дълбок, след като Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да участва в консултациите между парламентарните партии следващия вторник. На тях трябва да се определи датата за предсрочните избори, както и приоритетните за Народното събрание законопроекти.

Изказването на Борисов дойде, след като мнозинството все пак включи в дневния ред отхвърлянето на ветото на президента върху Закона за МВР. Помолен за уточнение, лидерът на ГЕРБ коментира и думите си от сряда, че обявява война на управляващите, като заяви, че и той "може да говори завоалирано като тях". "Вчера можех, проявявайки лицемерието на г-н Местан, да изляза и да кажа: "И от днес нататък ще бъдем най-толерантни, екзистентни, когато обезглавяваме цели министерства и ги подменяме с наши кадри и ще го правим с толерантност, постепенно в унисон с всички европейски, демократични световни тенденции. Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал. Както господин Местан говори, че е толерантен и вежлив - те с мекия ятаган, ние с мекия кинжал", коментира Борисов.

Междувременно в пленарната зала БСП, ДПС, "Атака" и независимият Румен Йончев отхвърлиха ветото на парламента след неколкочасови скандали около чорапогащници, изкуство, летище Божурище, апартаментите и присъдата на Цветан Цветанов и фолклорния ансамбъл "Филип Кутев". В защита на Цветанов, на когото многократно бе припомнено, че е с издадена ефективна присъда, излезе Вежди Рашидов. "Миналия път тук солистът на ансамбъл "Филип Кутев" и той се упражняваше на тази тема, той е специалист по всичко. Ще му дам на него един съвет и на вас също. Имаше един филм "Специалист по всичко"... И там имаше една реплика. Питат го за какво служат зъбите. И отговорът беше: за да си държи човек езика зад тях. Дръжте си езика, защото тук ще си позволя да защитя и Бойко Борисов, той винаги е бил професионален полицай. Никога не е завършвал изкуствознание в Москва и не се е прехранвал от чорапогащи", заяви той.

В отговор излезе червеният Антон Кутев. "Никога не съм подлагал на съмнение вашите художествени качества, въпреки че моето образование е "изкуствовед" и бих могъл да го направя качествено. Както крещите от мястото, не показвате културата на културен министър даже и на бивш. Искам да ви кажа, че Филип Кутев е човек, който почина през 80-те години. Повече от 30 години този човек го няма и ние всички говорим за него. Пожелавам ви 30-40 години след дългия ви живот хората да говорят за вас. Не се съизмервайте с Филип Кутев, малък сте за него". При повторното излизане на Рашидов зам.-председателят Мая Манолова се опита да вкара дебата в рамки и да предупреди бившия министър да не говори повече за изкуство. "А за чорапогащници може ли?", репликира Рашидов и се обърна отново към червения депутат: "Нищо лошо за Филип Кутев, но вие не сте Филип Кутев, господин Кутев. Там е вашата драма".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе