Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Йотова: Трафикантите използват децата мигранти като роби

Йотова: Трафикантите използват децата мигранти като роби

Трафикантите използват децата мигранти като роби. Това заяви Илияна Йотова на форум на неправителствения сектор в Брюксел. И изтъкна, че "Европа повече се защитава, отколкото решава проблемите с миграцията".

"В дневния ред на институциите днес са охраната на външните граници, промяната на Дъблинския регламент, европейските инвестиции инвестираме в третите страни, говорим дори за план "Юнкер" за Африка. Това не решава проблема с бежанците, които вече са на наша територия и особено въпросите, свързани с децата", отбеляза Йотова.

"Днес, в 21 век, в Европейския съюз има детско робство, немислимо само преди няколко години!", каза Йотова. Тя допълни, че огромната част от непридружените непълнолетни по външните граници на ЕС нямат пари да платят на трафикантите и са принуждавани от тях да вършат ужасяващи неща, за да съберат сумите, след като вече са на територията на Съюза.

Илияна Йотова остро разкритикува козметичните промени в Дъблинския регламент. "Както и в останалите части от предложението на Европейската комисия, промените, засягащи децата, са просто пренебрежими. Остават тромавите процедури, остават и проблемите за събиране на децата с техни семейства или роднини в други страни в ЕС, различни от тези на първи достъп като България", каза българският евродепутат. Според нея, предложението на ЕК още повече бетонира "положението", при което първата държава членка, в което непълнолетен е подал своята молба за международна закрила, става отговорна за този непълнолетен, ако той няма членове на семейството или роднини някъде другаде в ЕС. "Реалността е съвсем различна", коментира Илияна Йотова. "Тези деца искат да продължат навътре към Европа и стават идеални жертви на трафикантите. Това ще става все по-голяма трагедия, ако предложенията на Европейската комисия не отчитат реалността "на терен", когато пише своите законодателни предложения", добави още тя.

Българският евродепутат подчерта, че евроинституциите се движат прекалено бавно. "В началото сме на това лято, но все още нямаме необходимите законодателни инструменти, т.е. ситуацията е почти същата като миналата година. Европейската комисия и Съвета на ЕС се боят от смели решения, а това лято не обещава да бъде по-спокойно от миналогодишното, когато бежанския поток заля Балканския полуостров", сподели с тревога Илияна Йотова.

Тя спомена и споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията, чието изпълнение търпи много сериозни критики. "Аз също съм съгласна с много от тях, защото така и не става съвсем ясно дали милиардите евро, които ЕС плаща на Турция стигат до децата бежанци, което е едно от основните условия в отношенията ни с Анкара", каза Илияна Йотова. Тя подчерта, че целта е да се строят училища на турска територия за децата, които стоят с години в бежанските лагери.

Тя сподели, че не по-малко важни от подобни срещи в Брюксел са и дискусиите в националните столици, където всяка държава членка да направи свой преглед с каква инфраструктура, обучени социални работници и преводачи със съответните езици има на разположение. Тя припомни, че затова е инициирала такава дискусия в София в края на ноември миналата година. "Дори и най-добрият текст няма да действа, ако всичко това не е налице. Ще се провалим, ако няма достатъчно социални институции, при това в населени места, в които децата няма ще се социализират", каза тя. Според нея, една от най-големите опасности е да "гетовизираме" децата бежанци - това, според българския евродепутат, може да има катастрофални последици след двадесетина години.

Неправителствените организации от цяла Европа поставиха пред Илияна Йотова въпросите за необходимостта от дълбока реформа на Дъблинския регламент, специфични мерки за закрила на децата, обучаване на социални работници за работа с чувствителна група мигранти и настояха българският евродепутат да работи по тези проблеми в ресорната комисия на ЕП, на която тя е заместник-председател.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе