Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

3 млн. тираж за "Шарли Ебдо"

3 млн. тираж за

Плачещ Мохамед с Je Suis Charlie е на първата страница на френското сатирично издание

Три милиона тираж и пророкът Мохамед на първа страница. Така ще излезе днес френското сатирично издание "Шарли Ебдо", което преди седмица стана обект на терористична атака, при която загинаха 12 души. Нормалният тираж на вестника е около 60 000 бройки, но сега "броят на оцелелите" ще бъде 3 милиона на 16 езика. Вестник "Либерасион", който временно е приел оцелелите от редакцията на "Шарли Ебдо", разкри в Туитър как ще изглежда първата страница на броя от 14 януари. На нея ще има изображение на пророка Мохамед, който държи знак "Аз съм Шарли" под заглавие "Всичко е простено", предаде Ройтерс. Първа партида от 1 милион копия на изданието ще бъдат готови в сряда и четвъртък, съобщи дистрибуторът на седмичника Ем Ел Пе, който е получил лавина от поръчки от Франция и чужбина. Вестникът ще се продава 15 дни. Новият брой на "Шарли Ебдо", който е известен със своите сатирични нападки към исляма и други религии, ще включва карикатури на Мохамед, както и на политици и други религии, съобщи адвокатът на изданието Ришар Малка.
На въпрос по радио Франс енфо дали ще има карикатури на Мохамед в следващия брой в сряда, Малка отвърна: "Естествено. Няма да отстъпим нищо, иначе всичко станало ще е безсмислено".
"Осмиваме себе си, политиките, религиите, това е състояние на духа", подчерта Малка.

"Човек никога няма право да критикува един евреин, защото е евреин, един мюсюлманин, защото е мюсюлманин, един християнин, защото е християнин. Може обаче човек да казва каквото си иска, дори най-големите гадости, и ние ги казваме, за християнството, юдаизма и исляма, защото отвъд красивите лозунги това е реалността на "Шарли Ебдо", заяви адвокатът на изданието. В новия брой няма да има некролози на убитите карикатуристи и журналисти. Ще бъдат публикувани карикатури на убитите Шарб, Кабю, Волински, Оноре и Тиню, както и текстове на Елса Кая и Бернар Марис. В памет на убития коректор Мустаф Урад един от текстовете ще бъде пуснат некоригиран. Карикатуристите Жул и Камий Бес, които по-рано са работили в изданието, също ще публикуват. Дори художникът Рис, прострелян при нападението на братята Шериф и Саид Куаши, е дал своите карикатури.

Погребаха жертви в Париж и Ерусалим

В Париж и Ерусалим вчера бяха погребани 7 от 17-те жертви на атентатите във френската столица, съобщи АП. В Ерусалим бяха погребани четирите жертви на терористичното нападение в Париж срещу супермаркет за еврейска храна кашер. На церемонията присъстваха президентът на Израел Реувен Ривлин, премиерът Бенямин Нетаняху, опозиционният лидер Ицхак Херцог, министри, депутати и равини. Убийството на Йохан Коен, Йоав Хаттаб, Франсоа-Мишел Саада и Филип Браам шокира 500 000-ата еврейска общност във Франция - най-голямата в Европа. "Йоав, Йохан, Филип, Франсоа-Мишел, не така искахме да ви посрещнем в Израел. Искахме ви живи, искахме живот за вас. В такива моменти стоя пред вас с разбито сърце, разтърсен и страдащ, а с мен стои и плаче цяла нация", каза с пресекващ от вълнение глас президентът на Израел Реувен Ривлин. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че лидерите от цял свят започват да проумяват каква е заплахата от ислямисткия екстремизъм след атентатите във Франция миналата седмица.
Четиримата бяха погребани в гробището Хар Хаменухот (Хълма на покоя).

По същото време във френската столица бяха погребани тримата полицаи, убити миналата седмица при атентатите в Париж. Френският президент Франсоа Оланд почете паметта им на тържествена церемония в полицейската префектура на столицата, на която ги награди посмъртно с Почетния легион, най-високото отличие във Франция. "Събрали сме се днес тук, за да отдадем своята почит на достойните синове, които загубихме. Те загинаха, за да живеем ние", заяви Оланд.

Берлин взима личните карти на ислямисти

Днес германското правителство ще разглежда законопроект, според който ислямистите и потенциалните екстремисти ще бъдат лишавани не само от задгранични паспорти, но и от лични карти. Най-малко 20 ислямисти от Германия са успели да отидат в Сирия и Ирак, за да участват във въоръжени действия на страната на радикални групировки, въпреки че са били лишени от задграничните си паспорти, съобщава "Велт". Според изданието, което се позовава на отговор на въпрос на партия "Левите" до правителството на Германия, те са се придвижили по суша през територията на страни от Европейския съюз, както и през Турция, въпреки забраната. За това не им е бил нужен задграничен паспорт, а само да покажат лична карта. Междувременно стана ясно, че Федералната криминална служба на Германия се опасява от евентуална поява в страната на подражатели на ислямистите, извършили терористичните актове в Париж. В предназначен само за служебно ползване документ от 25 страници, на който се позовава изданието, службата посочва, че радикални ислямисти са подкрепили в интернет терористичните актове във Франция и даже директно са призовали за подобни атаки и в Германия.

Оръжията на терористите доставени от Белгия

Някои от оръжията, използвани в двата атентата в Париж миналата седмица, са били доставени от Белгия, съобщават местните медии, като се позовават на "много добър източник". Засега не се уточнява дали става дума за автомати, гранати или гранатомети. Единствената съвсем сигурна информация е, че пушката "Скорпио", използвана при нападението срещу еврейския магазин във френската столица, е била доставена от Брюксел.

Белгийските медии съобщават, че до края на седмицата федералното правителство ще обсъди въвеждането на допълнителни мерки за борба с тероризма. Сред тях са разширяването на обхвата на телефонното подслушване и ускоряването на процедурите за предприемането на контрол над нечий номер. Друга идея е налагането на административен запор върху имуществото на заминали за сражения в чужбина джихадисти, както и бързото отнемане на белгийското им гражданство.

Ватикана: Не сме мишена на ислямистите

Ватиканът беше принуден да опровергае информации в италианските медии, според които Светият престол е следващата вероятна цел на ислямистка атака, съобщи вестник "Индипендънт". След като папа Франциск осъди атаките във Франция, при които бяха убити 17 души, вестниците "Ла Република", "Кориере дела Сера" и други медии писаха, че разузнаването разполага с информация за непосредствена заплаха за сигурността на Светия престол. Предупрежденията, че има опасност за живота на папата, дошли от Мосад и ЦРУ. При пристигането на делегацията на Ватикана в Шри Ланка, където е първата спирка от едноседмична визита в Азия, обаче нейни представители опровергаха да е налице подобна заплаха. Говорителят отец Федерико Ломбарди заяви, че обмяната на информация между разузнаванията продължава, но няма конкретни данни относно евентуална атака. Главата на Римокатолическата църква вчера започна официалната си визита в Шри Ланка. Там той призова за зачитане на човешките права и "търсене на истината". Очаква се той да призове за мир между религиите и взаимна търпимост. Това е първото посещение на папа след продължилата цели 26 години гражданска война в страната, отбелязва Би Би Си. Новият президент на Шри Ланка обеща край на все по-зачестяващите случаи на репресии над религиозните малцинства в страна, където по-голямата част от населението изповядва будизъм. След визитата в Шри Ланка папа Франциск ще посети и Филипините. Над 23 000 полицаи и командоси се грижат за сигурността в столицата на Шри Ланка. Папа Франциск днес ще участва в меса на открито, на която се очаква да присъстват над 500 000 души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе