Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Технологии и спорт ще се слеят

Технологии и спорт ще се слеят

Емил Стойнев (първия от ляво) е най-титулуваният български триатлонист. На 22 години взима сребро от Световно първенство по крос триатлон в Италия. Многократен държавен и балкански шампион в триатлона. От няколко години се състезава и в планинското колоездене, като в момента е най-добрият българин в дисциплината Крос Кънтри. Учи в Софийски Университет "Св. Климент Охридски", специалност Туризъм.

Емо, как се става втори в света по крос-триатлон?

- Хем е трудно, защото трябва много работа и много тренировки. Тук говорим за ежедневие, сутрин-обед-вечер си ангажиран. Хем е и приятно, ако обичаш този спорт. Специфичното в триатлона е, че реално се комбинират три вида спорт – плуване, колоездене и бягане. Тоест, има повече разнообразие, повече динамика в тренировките.

Вярно ли е, че си спечелил сребърния медал с травма на ръката?

Да, имах фрактура още от октомври 2014 и на състезанието в Италия бях със седем пирона. Но това не повлия по никакъв начин на представянето ми. Всеки спортист има травми, те са част от тази професия.

Колко по-бърз от теб беше първият?

Около две минути. Не е голяма разлика за нашия спорт.

Разкажи малко какво се прави в България за развитието на триатлона?

Имаме федерация и спортни клубове от цялата страна. Не сме сред най-развитите държави в ЕС, но и не сме сред най-изостаналите. През последните години имаме все повече деца и младежи, които се включват. Триатлонът е атрактивен спорт, има динамика, разнообразие, всеки състезател е по-добър в една дисциплина, отколкото друга, има размествания в класирането при смяната на отделните дисциплини. Личното ми мнение е, че именно такива атрактивни спортове ще стават все по-популярни.

Държавата помага ли?

Иска ми се държавата да помагаше повече. Донякъде със съжаление трябва да кажем, че средствата на самото Министерство не са достатъчни. Но и ние трябва да работим за повече рекламодатели и повече спонсори – това е положението в 21-ви век, това е бъдещето. Както казах, атрактивните спортове ще привличат все повече зрители, от там и все повече рекламодатели.

Разбираме, че се състезаваш и в маунтин-байка? Това не е ли още по-атрактивен спорт?

Да, състезавам се в дисциплините Крос Кънтри и Ендуро. Планинското колоездене е много атрактивен спорт. Ако влезете в YouTube, ще видите заснети с GoPro спускания, които имат милиони и десетки милиони гледания. Там зрителите могат буквално да влязат в „кожата" на спортиста и да изпитат адреналина от всяка секунда на спускането. Тренировките по маунтин-байк също са приятни – кой не би искал всеки ден да е в планината?

Говорейки за планини, как се организира маунтин-байкът в българските планини?

Доколкото знам, плановете за управление на планините предвиждат специални зони за маунтин-байк, които не пресичат еко-пътеки, ски писти, пътища, и т.н. Личното ми мнение, обаче, е, че има нужда от повече работа в тази насока.

Като млад човек, вълнуваш ли се от опазването на природата в планините?

Да, ходил съм дори на някои от протестите. Видяното в чужбина ме кара да си мисля, че първата задача пред нашата държава е да извади автомобилния трафик от българските планини и паркове. Няма как да се опазва природа, растения и животни в местност, през която на ден преминават по няколко хиляди коли. Това пречи дори на мен като спортист и природолюбител, да не говорим на природата там.

И сега накъде?

Българската федерация по триатлон спечели домакинство на европейско първенство и то ще се проведе в Бургас. След това имаме световно първенство, а и Олимпиада. В маунтин-байка също предстоят много състезания и възможности за добри класирания. Но както започнах и в началото, най-важната задача е да популяризираме спорта, да го направим по-атрактивен и да привлечем повече деца и младежи. Ако постигнем това, всичко останало ще си дойде на мястото.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе