Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Йовчев: В света няма система за предупреждение от градушки

Йовчев: В света няма система за предупреждение от градушки

София. Не знам в света да има система за ранно предупреждение на градушки – това трябва много ясно да го кажем и трябва да се спре със спекулациите и откровените глупости, които се изговарят в публичното пространство. Така министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира пред "Фокус" темата със силната буря, при която бяха нанесени множество материални щети заради падналата градушка.

„Прогноза за градушките е възможна 10 – 15 минути преди да настъпи събитието, като не може да се прогнозира размера на градушката. Това е внезапно събитие и това не попада в обхвата на системата за ранно предупреждение и няма как да попадне", обясни Йовчев.

Той отново поясни, че е невъзможно да бъдат изстреляни противоградни ракети над населени места, тъй като има риск за хората.

Според него действията на МВР са били своевременни и адекватни при бедствието, което сполетя София на 8 юли.

За броени минути след първите сигнали екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, както и екипи на Полицията бяха на място. Обработени са над 570 сигнала – в София са работили 30 екипа, 7 в Монтана – множеството полицейски екипи, които веднага отцепиха наводнените райони, подчерта министърът.

Той обясни, че на всяко възлово кръстовище 6е имало полицаи, които са регулирали и подпомагали движението.

На въпрос, има ли все пак възможност да се изработи някаква система за ранно предупреждение, Йовчев заяви, че няма как да бъде изработена такава система – затова и никъде в света няма изработена такава, защото това е събитие, което може да се прогнозира в много кратък период от време.

„А и се прогнозира в определени параметри – вероятно може да има градушка. Затова колкото и да е добра една организация, след оповестяването на населението гражданите нямат достатъчно време за предприемане на някакви действия, а и какви биха били действията им? Представители си, ако при всяка една вероятност от градушка ние да задействаме сирените. Затова не е сериозно да се говори за такива неща и смятам, че бяха преминати границите в тази посока", каза още пред Агенция „Фокус" министър Цветлин Йовчев.

„Колкото Дилма Русев има вина за загубата на Бразилия от Германия, толкова и правителството има вина за състоянието на КТБ и респективно и МВР за възникналата преди седмици „банкова криза", призна министърът.

„Смятам, че ще стане ясно на хората за това, за какво става въпрос и мисля, че това ще стане много бързо и много скоро, в кратък период от време. Много ясно трябва да кажем, че правителството няма функции, правомощия и отговорности по отношение на контрол и регулиране на банковата система", подчерта Йовчев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе