Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Стотици са загинали при бомбардировки в Сирия

Стотици са загинали при бомбардировки в Сирия

Лондон. Девет дневната интезивна бомбардировка на грaд Алепо и други северни градове от страна на сирийския режим на президента Башар ал-Асад е убила стотици и поставя под съмнение продължаването на мирните преговори през следващия месец.

Доклади от няколко информационни агенции цитират местни жители, които заявят, че жертвите от шрапнелни бомби, пускани от хеликоптери, са над 300. Активист на опозицията заяви пред The Daily Telegraph, че има данни за 480 загинали.

Той и базираната в Лондон Сирийска мрежа за правата на човека обявиха, че има 86 деца сред жертвите.

Междувременно Президентът на Сирия Башар Ал-Асад заяви, че страната му е изправена срещу мащабна офанзива, водена от ислямистки екстремисти.

„Страната е изправена пред такфирксата идеология. Това е тероризъм без граници, международен бич, който може да удари навсякъде по всяко време", каза Ал-Асад пред сирийската официална информационна агенция САНА. В думите на сирийския президент „такфирски" означава суннитски екстремисти, уточнява БГНЕС.

Изявлението на Ал-Асад е по време на делегация на, както той я описа, „академици, изследователи и активисти" от Австралия, които изразяват своята „солидарност" с режима. Президентът отправи критики и към западните лидери, които „се държат лицемерно и действат в съответствие със своите егоистични интереси, без да разбират реалността и естеството" на сирийския конфликт. Режимът обвинява заливните монархии, най-вече Саудитска Арабия, че подкрепят джихадистите в заговор да разрушат Сирия.

САЩ, Великобритания и Франция са сред няколкото западни държави, които заявиха подкрепата си за умерената опозиция, която иска да свали режима на Ал-Асад.

Въоръжените вълнения в Сирия започнаха преди 33 месеца и ескалираха в гражданска война. Убити са над 126 000 души, а милиони са бежанци.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе