Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Стимулираха производство на "слънчев" керосин

Стимулираха производство на

Брюксел. Изследователи създадоха първото в света възобновяемо гориво за реактивни двигатели от вода и въглероден диоксид. Проектът, наречен SOLAR-JET, е финансиран от Европейският съюз и има за цел да покаже производството на гориво по икономически приложим начин.

Изследователите  са показали цялата производствена верига за възобновяване на керосин използвайки симулирана слънчева светлина като източник на енергия.

Проектът започва през юни 2011 г. и е получил 2.2 млн. евро финансиране от ЕС по програмата за научни изследвания и технологично развитие. Той обединява различни организации от академичните среди и промишлеността.

SOLAR-JET все още е в експериментална фаза, като до момента е произведено незначително количество гориво в лабораторни условия и с помощта на симулирана слънчева светлина. въпреки това, изследователите за първи път успяха да демонстрират работата на цялата производствена верига.

Резултатите обаче дават надежда, че в бъдеще всички течни въглеводородни горива ще могат да бъдат произвеждани от слънчева светлина, CO2 и вода.

Технологията се изразява в това, че във високотемпературен слънчев реактор вещества на основата на метални оксиди, въглероден диоксид и вода се преобразуват в синтетичен газ с помощта на концентрирана светлина.

След това синтетичният газ (който е смес от водород и въглероден монооксид) се преобразува в керосин от Shell по метода на Фишер-Тропш, чиято употреба компанията разгръща в световен мащаб.

Създаденото по този начин гориво вече е сертифицирано за използване в авиацията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе