Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печата

За 12 години личните лекари намаляха с една пета, сочи СЕГА. Преди малко повече от година 47-те лични лекари от Разград и областта се събраха пред сградата на ДКЦ 1, за да изразят протеста си от лошото здравеопазване, недостига на средства и въведените без тяхно съгласие промени. Оттогава до сега положението им не се е променило. Последните данни на здравната каса сочат, че за 12 години общопрактикуващите у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 4300. През 2005 г. те са били 5340. Причините джипитата да намаляват са, че условията на работа стават все по-трудни, а доходите в първичната извънболнична помощ не нарастват. Районите, където липсата на общопрактикуващи е най-остра, са Видин, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян и Ямбол.

Виж повече

Пенсиите заместват само 60.5% от средния доход в страната, четем също в СЕГА. Адекватността на пенсиите продължава да намалява за трета поредна година, показват данните на Националния осигурителен институт. Това е основен показател в осигурителната система, който дава ясна представа каква част от последния доход на човек замества пенсията му. От 2013 г. този показател пада. За 2016 г. средната пенсия за осигурителен стаж и възраст замества 60.5 на сто от нетния среден осигурителен доход за страната, тоест заплатата след приспадането на данъците и осигуровките. През 2015 г. този процент е бил 61.8%, показват данните на Националния осигурителен институт. Според последните данни на Европейската комисия за 2015 г. за адекватността на пенсионните системи в страните членки почти 52 на сто от българите на 65 и повече години живеят в риск от бедност.

Виж повече

Различни такси за пътищата, пише СТАНДАРТ. След въвеждането на тол таксите те няма да са еднакви за различните шосета. Най-вероятно за магистралите и пътищата първи клас ще се плаща повече. Обсъжда се обаче и вариант таксата за тях да е по-ниска, за да се насочи към тези артерии транзитният трафик, обяснява министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Според прогнозата му най-късно в края на годината ще започне монтирането на тол системата. След това тя ще бъде тествана и оценявана в рамките на една година, преди реално да заработи. Предполагам, че кабинетът ще вземе решение максимум половината пътища да са платени, заяви още Нанков. Водачите на леки коли ще плащат електронни винетки само за тези шосета.

Виж повече

Прокуратурата и ДАНС разследват ремонта на НДК Шефът на двореца Мирослав Боршош дава от парите за председателството за заплати, ток и театър „Азарян“, твърди ТРУД. Сигнали в българското ФБР за нарушения и злоупотреби са подадени в началото на тази година. Агентите са разпитали свидетели, влизали са в Двореца на културата, откъдето е иззета документация. В края на март от ДАНС са изпратили материалите от проверката с приложени доказателства и свидетелски показания в Главна прокуратура, която постановява разследването да продължи, като преписката е прехвърлена по компетентност в Софийска градска прокуратура. В сигналите до ДАНС са изнесени данни, че от преведените 17 млн. лв. от Министерския съвет на НДК се харчи за ел. енергия, за заплати на персонала, за Театър „Азарян“.

Виж повече

Около 400 лв. излиза лятната занималня за деца от предучилищна до 12-годишна възраст на месец в столицата, според МОНИТОР В почивните месеци на училищата и детските градини езикови и частни образователни центрове предлагат развлечения за малчуганите.

Соня Йончева завладя и "Ла Скала" преди НДК, научаваме от СЕГА. В навечерието на своя дългоочакван концерт в НДК българското сопрано направи успешен гастрол и в "Ла Скала". Оперната прима пя ролята на Мими от "Бохеми". Партньор на Соня в ролята на Родолфо е Фабио Сартори, а диригент на спектакъла - знаменитият Евелино Пидо. Премиерата бе на 7 юни, а второто представление - през уикенда. В официално съобщение до медиите от "Ла Скала" пишат, че за тях е чест артист от класата на Йончева да участва в този спектакъл, който е сред историческите за оперния театър.

Виж повече

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе