Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печата

В десети клас ще се учи за Народния съд и приватизацията, извежда в заглавие СЕГА. Десетокласниците ще учат за Народния съд, приватизацията, експроприацията, терора - това са част от новите понятия, които влизат в учебните програми. Терминът "османска власт" пък окончателно замества османското "владичество" и "завоевание", за които досега учеха родните ученици. Това става ясно от новите програми по 12 предмета за 10-и клас, утвърдени миналата седмица от просветното министерство. Те влизат в сила от учебната 2019/20 г. заедно с нови програми за четвърти клас.

По-новите времена младежите ще изучават през понятия като комунизъм, диктатура на пролетариата, трудововъзпитателни общежития, горяни, както и Възродителен процес (темата присъстваше и в проекта, но не бе изведена като отделно понятие), социалистическа индустриализация, насилствено коопериране и др. Включени са и термини като избирателна система, гражданско общество, свобода на словото, евроатлантически избор и приватизация.

Чувствителната тема как се представя историята ни в учебниците предизвика горещи спорове през 2016 г. по времето на Тодор Танев, когато бяха представени проекти на програми по история за 6-и клас, в които пишеше, че децата ще трябва да "дават примери за съжителството между традициите на християни и мюсюлмани". В окончателната програма по история и цивилизации за 10-и клас за периода от XV-XVII век също няма "съжителство", за сметка на това е добавено ново понятие - ислямизация.

Виж повече

Рента и депозит в математиката за 10-и клас, четем в МОНИТОР. Понятия като рента, кредит, погасителна вноска и лизинг са залегнали в новата учебна програма за 10-и клас, която вече е утвърдена от Министерството на образованието и науката (МОН). Сред финансовите термини фигурират още първоначален капитал, проста и сложна лихва, първоначален капитал и др. Това става ясно от новите учебни програми за 10 клас, качени на сайта на просветното ведомство. Както в момента, така и занапред десетокласниците ще учат алгебра и геометрия в часовете по математика. По литература пък ще се преподават само произведения на български автори. Идеята е на тях да се наблегне именно в десети клас, точно преди учениците да завършат първия гимназиален етап. Сред авторите, заложени в програмата, са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и др.

Виж повече

Грипът настъпва, седем области пред епидемия, обобщава ТРУД. Грипната обстановка в страната се усложнява, показват данни на регионалните здравни инспекции. Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) се увеличава повсеместно като най-висока е в област Перник, където грипна епидемия беше обявена в събота, следвана от областите София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Силистра, Пазарджик и Благоевград, които са пред епидемия. В Перник вече са преустановени плановите операции, женските и детските консултации. Училищата и забавачките бяха разпуснати в понеделник в грипна ваканция, която ще продължи до 17 януари включително. Щамовете, които се разпространяват в момента са от група Б, което е нехарактерно по думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. За разлика от останалите есенно-зимни вируси грипът започва внезапно. В рамките на няколко часа пациентът губи сили, появяват се болки в мускулите и ставите. Характерни симптоми са болки в главата и гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, раздразнителност към светлината. Една трета от случаите на болки в гълроло и поява на суха кашлица се причиняват от коронавируси.

Виж повече

Скъпите лекарства няма да се изписват във всяка болница, информира СЕГА. Здравното министерство налага нова форма на мораториум върху новите скъпи лекарства, обявиха от центъра за защита на правата в здравеопазването и от пациентски организации "Заедно с теб". От МЗ обявиха новината за фалшива. След серия протести предлаганият от министерството и здравната каса мораториум за плащането на иновативни лекарства през тази година беше отменен в последния момент от парламента. Наскоро обаче МЗ е приело промени в наредбата за цените на лекарствените продукти, с които се въвежда изискване ефектът от медикаментите, които за пръв ще се плащат с обществени средства, да се проследява. Затова и 13 от новите лекарства, които попадат под отменения от НС мораториум, ще се отпускат само в определен брой университетски болници в големи градове. Болниците са различни според вида заболяване, за което е конкретният медикамент.

Виж повече

Метрото до Студентски град с пет спирки, пише МОНИТОР. Метрото до „Студентски град“ ще бъде разширено с пет спирки. Трасето на новата отсечка на метрото бе избрано от експертния съвет по устройство на територията на Столична община. Експертите избираха между три варианта и се спряха на най-дългия на стойност 147 млн. лв. Той е с трасе 4,9 км., а петте станции ще бъдат продължение на спирка „Витоша“ – по бул. „Черни връх“ в близост до ул."Димитър Манчев", в кв. "Витоша" на ул."Стефан Савов", бул. "Симеоновско шосе" на ул. "Проф. д-р Иван Странски", при НСА и Студентската поликлиника. Първият вариант предвиждаше четири нови станции с дължина 4 км., вторият също е с четири спирки с дължина 3,6 км. Докато обаче се стигне до строеж на отсечката до „Студентски град“ трябва да завърши изграждането на третата линия на подземната железница и да се осигури финансиране.

Виж повече


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе