Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Мобилизираха армията, за да пуснат тока, пише 24 ЧАСА.  50 населени места са без захранване, в част от тях няма и вода Българската армия ще мобилизира всички свои ресурси в Североизточна България, за да се подпомогнат усилията на “Енерго-Про” за възстановяване на електрозахранването. След спадане на скоростта на вятъра щяла да бъде изпратена и техника, с която да се облетят всички далекопроводи, за да се установи къде има по-големи повреди и да се действа бързо. Все още били непроходими второкласни и третокласни пътни участъци до места с аварии в областите Добрич, Русе и Варна и редица общини. Екипите на енергото получили достъп до областите Силистра, Разград и Шумен и общините Кубрат, Хитрино, Венец, Търговище и Попово, след като пътищата били разчистени.

Виж повече

Понеделник - неучебен за цялата страна, обощава МОНИТОР. В отделните общини ваканцията ще бъде с различен срок. Във връзка със студеното време, прогнозата за оранжев код в София, и недостигнатите необходими температури в класните стаи в много училища, се удължава зимната ваканция на учениците на територията на Столична община до вторник. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова 9 и 10 януари се обявяват за неучебни за столичните школа. Измерваният на достигнатата температура в класните стаи, показаха, че в някои училища температурата е под изискванията. Продължава да се следи прогнозата за времето в София, да се извършват замервания на стайните температури в училищата и при необходимост ще се обяви за неучебен ден и 11 януари 2017 г.

Виж повече

Ученици засипаха кметовете с благодарности във Фейсбук за удължената ваканция, допълва темата СТАНДАРТ. Най-голяма еуфория в нета предизвика удължената ваканция в столицата. Ученици дори поздравиха кмета Йорданка Фандъкова с нейна снимка и надпис над нея: "Не всички герои имат наметало." Овации имаше и за останалите градоначалници. В десетина области, сред които Пловдив, Бургас, Русе и Благоевград, неучебни дни ще бъдат също 10 и 11 януари. Ден по-малко ще останат вкъщи учениците от София-град, Перник, Разград, Плевен, Хасково, Добрич, Кюстендил, Враца и Велико Търново.

Виж повече

Грипът повали близо 1 млн. души, пикът предстои, предупреждава ТРУД. Към момента на легло са около 60 хил. българи, но пикът на епидемията тепърва предстои и се очаква да настъпи през втората половина на януари, предупреждават вирусолози. Много от болните развиват усложнения и се стига до хоспитализации. Грипна епидемия е обявена в почти половината области на страната – София, Бургас, Монтана, Стара Загора, Русе, Пловдив, Хасково, Габрово, Перник, Благоевград, Кюстендил. До края на месеца предстои и другите области у нас да достигнат епидемични стойности.

Средната заболеваемост в страната е 178 на 10 000 души, а в София – 149 на 10 000. Тази година мнозина изкарват грипа по-тежко, тъй като основният щам, който върлува в момента, не е бил водещ през последните години и имунитетът към него е отслабнал – мутирал щам на „Хoнкoнг“, извecтeн нa мeдицитe oт 2014 година. По всяка вероятност ще се разрази и вирусът „Калифорния“, при който също има малки генетични изменения и все още има хора, които не са изградили имунитет към него.

Виж повече

Новите наказания няма да са за всички нагли шофьори, обяснява СЕГА. Новите промени в Закона за движение по пътищата, които дават на пътната полиция правомощието да сваля номера, няма да засегнат всички, които карат кола на чуждо име. Сред тях са и шофьорите на лизингови автомобили. Причината е, че в новите текстове, които ще влязат в сила на 21 януари, е посочено, че санкциите се налагат само на собственика. В същото време недомислени поправки в Наказателния кодекс дават право на прокуратурата да разследва дори шофьори, чиято книжка е отнета за липса на застраховка или дори за неплатена глоба. Така може да се окаже, че човек е разследван заради прекратена регистрация, за която не е уведомен - например при служебното отписване заради липса на задължителната застраховка.

Свалянето на номера още на пътя се предвижда, в случай че шофьорът има неплатена глоба, когато кара с над 50 км/ч над разрешеното в населено място, ако участва в незаконна гонка, както и ако собственикът даде колата на пиян или дрогиран шофьор. Сваляне на номерата се предвижда и за водач, употребил алкохол и наркотици или отказал кръвна проба или тест с дрегер. Срокът на наказанието е от 6 до 12 месеца, като табелите се отнемат.

Виж повече

Растящите цени на наемите в София и спадът на лихвите по ипотечните кредити превръщат все повече млади хора с добри доходи в кандидат-купувачи на жилища, отбелязва ТРУД. Тенденцията е осезаема и ще е водеща през 2017 година, отчитат брокери. Най-евтините наеми в момента в столицата, и то по стари договори, започват от 200-220 евро, а за двустайни апартаменти с добра локация и обзавеждане цените варират от 300 до 450 евро, показва проверка на „Труд“ по обяви в интернет. В същото време само за последната година жилищните кредити поевтиняха с близо 1%, като лихвите по нови ипотечни заеми в евро в края на 2016 г. паднаха до 5,09%, а левовите се предлагат при 4,56%, показват данни на Българската народна банка. Според най-актуалната статистика към края на ноември 2016 г. трезорите са отпуснали жилищни кредити за обща стойност от 8,8 милиарда лева, което е увеличение на годишна база със 141 млн. лв., или 1,6%. Метрото остава движеща сила на пазара на наеми в столицата. Сред най-желаните райони са централните, „Дианабад“, „Витоша“, „Манастирски ливади“, „Бели брези“, „Дървеница“, както и жилищните комплекси „Младост“ и „Люлин“.

Виж повече

"Духът на акварела" пристига в София, научаваме от СЕГА. Акварелни творби на 272 професионални художници от 51 държави, разположени на 5 континента, представя пътуващата изложба "Духът на акварела", която на 12 януари пристига в софийската галерия "Райко Алексиев". Колекцията е резултат от проведеното през лятото на миналата година във Варна Международно триенале на акварела. "Духът на акварела", както е озаглавена експозицията, ще витае в столицата до края на месеца и ще представи едни от най-големите съвременни творци, работещи в тази живописна техника. От българска страна са включени творби на проф. Кирил Божков, Атанас Мацурев, Красимир Тодоров, Ненко Чанев, Селма Тодорова, Иван Додов и други автори.

Виж повече

Повечето печатни издания тази сутрин отразяват петата титла на Григор Димитров. Българският тенисист успя да надиграе петия в света Кей Нишикори на финала на турнира в Бризбейн вдигна трофея. Така Димитров в понеделник ще измести в ранглистата на АТР Лука Пуй и Роджър Федерер и ще се настани на 15-а позиция в класацията, изтъква ТРУД.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе