Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Не ставаш журналист за популярност, а за да бъдеш полезен

Не ставаш журналист за популярност, а за да бъдеш полезен

Журналистиката не е просто работа, а кауза и не е за всеки. Някои са дарени от съдбата с талант да бъдат добри в нея, други не, защото може би имат друго призвание в живота. Това, че си завършил журналистика, не означава, че можеш да бъдеш един добър страж на истината. Инициативата „Журналисти в училище“, която се провежда за четвърти път, дава възможност на гимназисти да зададат своите въпроси и да научат малка част от тайните как да бъдеш успешен журналист у нас. Отговори получават от добре познати имена от телевизията, радиото или печата. Идеята за тези срещи е на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Повече за тях, ще научим от нейния изпълнителен директор Илияна Николова:

Тази инициатива е част от работата на фонд „Валя Крушкина“, който беше създаден преди 6 години. Това е опитът на фонда да работи за средата, за гилдията, но освен това и отвъд нея със следващото поколение млади хора. Ние имаме прекрасни наградени журналисти и си заслужава младото поколение да се срещне с тях. Затова преди 4 години започнахме да правим срещите в София, като ние избирахме училищата и канехме учениците. Миналата година решихме, че е добре да излезем извън София и да дадем възможност на училищата да поканят журналисти. Беше прекрасно, защото получихме над 30 кандидатури от различни училища и успяхме да посетим повече от 20.

Журналистите, приели да участват в тези разговори, трябва да са подготвени за неудобни въпроси, защото такива не липсват. Все повече ученици се интересуват от това чия собственост са медиите и дали информацията в тях е достоверна. Често повдигана тема е тази за сигурността на журналистическата професия и рисковете, които тя крие. Учениците научават, че не ставаш журналист, за да бъдеш популярен, а за да помагаш на хората, търсейки истината и давайки гласност на техните проблеми.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е инициатор на наградите в памет на журналистката от БНР и БНТ „Валя Крушкина“, които се превърнаха в мерило за качествена журналистика. Освен това фондацията работи и по други проекти, насочени към деца и младежи, които имат нужда от подкрепа, за да сбъднат своите мечти. Сред тях са „Живо наследство“, „Дарителски кръг“, „Младежка банка“ и „Дъга“. Ето какво разказа за тях Илияна Николова:

Младежката банка е модел, който работи за развитието на уменията и знанията на младежите за гражданско участие. Това е една  група, която идентифицира местни проблеми и работи с младежите за тяхното решаване. В момента в България подкрепяме 15 младежки банки от Силистра, Ловеч, Велико Търново, Кюстендил, София. Младежите имат нелеката задача да убедят по-възрастните в смисъла на техните инициативи. Програма „Дъга“ пък е за работа с организации, които подкрепят детското и младежкото развитие. По тази програма за пръв път започнахме да говорим за един нов феномен в българското общество, свързан с децата на икономическите емигранти, които заради липсата на заетост, са принудени да работят някъде в Европа. Особено в Северозападна България има много градове, в които липсват хората от средната възраст. Там живеят предимно младежи в училищна възраст и възрастни хора.

Програмата „Живо наследство“ цели да опази и популяризира местното културно наследство, възстановявайки забравени традиции, обичаи. Всеки един от проектите се бори за решаването на конкретен проблем в нашето общество. Не бива да оставаме равнодушни, а да помогнем, защото промяната зависи от нас. Разберете как на адрес http://www.wcif-bg.org.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе