Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Старци разбойници пеят на откриването

Старци разбойници пеят на откриването

Мълчат като партизани за запалването на огъня

Двама от най-големите бразилски изпълнители за всички времена ще бъдат част от церемонията за откриването на Олимпийските игри в Рио. Днес домакините обявиха първите три имена, които ще вдигат градуса на настроението. Това са легендите Жилберто Жил (74) и Каетано Велосо (73). През миналата година те направиха турне в страната, с което отпразнува юбилей - 50 години сътрудничество. За цвят домакините прикрепиха към тях и една от най-младите звезди в страната - 23 годишната Анитта. Тя ще изпее два от хитовете си - "Покажи го силно" и "Взрив". Сред танцьорите на сцената до нея ще бъде гимнастичката Даниеле Уполито. Вратите на "Маракана" ще бъдат отворени 22,30 ч. българско време. Церемонията ще започне в 01,30 ч. Песните и танците, които ще представят страната домакин ще продължат един час. След това идва ред на Парада на олимпийците. В Лондон той продължи 1 час и 40 минути, докато в Пекин състезателите се точиха повече от 2 часа. Третата част е и най-важната. Тя ще започне в речите на шефът на Бразилския олимпийски комитет Карлос Артур Нюзман, на шефът на МОК Томах Бах и Мишел Темер, временно изпълняващ длъжността президент на страната. Кулминацията ще е щафетата по влизането на огъня на стадиона, както и неговото запалване. За сега организаторите мълчат като партизани кой и как ще стори това.

Стрелби стряскат будистки монах в Рио

До 4 август не остава много време и първите групи атлети започнаха да пристигат в Рио, където водят последната част от подготовката си в търсене на медал. Те разказаха пред "Фоля ди Сао Пауло" за проблемите си в града под Христос, както и за впечатленията си красотите му. Първият персонаж е рядко срещан за такъв форум. Той е японски монах - Казуви Язава, на 27 години. Това е третата му Олимпиада, но първа в новото амплоа в живота. Като повечето кануисти в 8 часа сутринта е на канала, за да свиква с него. Най-вече с изкуствените бързеи, които се намират в Деодору, един от най-бедните райони. Но той има малко време, за да следи пейзажа около себе си. Пазарува набързо в "Комплексо" и се оправя на север - Алемао. По пътя се изправя с непредсказуемият трафик на авеню Бразилия, по пътя прави снимки на бордеите и най-вече тези, които се виждат от хотела му. После се отправя, за да си направи удоволствието на плажа. "Доста слушах за насилието в Рио, но до сега не съм ставал свидетел на нещо страшно. От друга страна много-много не излизаме от хотела, така че се чувстваме сигурни", коментира Язава. Японецът признава обаче, че го потиска гледката на фавелата от балкона му. "Тези хора трябва да се борят за правата си и по-добри условия на живота", казва монахът. Всъщност е виждал насилие - по телевизора. Не ме трябва да знае и португалски, за да разбере какво става. Става дума за престрелка във Флуминензе. "Беше много страшно!", казва Яки Язава, сестра му, която също е кануист.

"Понякога чуваме гърмежи сутрин, чудим се дали са фойерверки, или се стрелят?", пита тя. Хранят се в близкия мол, който се е превърнал в нещо като тяхна база. След обяда сядат и правят анализи заедно с треньорите на свършеното до сега в подготовката. Немският отбор по кану предпочита да се готви отделно, именно в споменатото по-горе Флуминензе. "Повечето бразилци, с които се срещаме са страхотни хора. Тъжно е обаче да гледаш десетките, които спят под мостовете, децата, които ритат футбол без обувки. Надявам се игрите да помогнат с нещо на тези хора", коментира 33-годишният Ян Бенциен. "До сега не сме били жертва на насилие, но нашият треньор е имал проблеми. През май са нападнали шофьора му", допълва германецът. Чуждите яхтсмени вече от 2 седмици тренират в залива Гуанабара. За тях замърсяването там е "Кариока предизвикателство". Швейцарците са обградили леглата си с мрежи против комари, освен това минават след всяко излизане от водата през обезпаразитяване със специална течност, която убива бактериите. "Полагаме грижи, за да не допуснем някой да се разболее. И най-малкият проблем може да струва медал", обяви треньорът Себастиен Пери Брус. Въпреки рутината от тренировките, спортистите се радват и на красотите на Рио. Ходят на плажа, в Пао де Ачурар и бохемския квартал Лапа. "Хълмовете са много красиви, но не посмях да скоча от Педра Бонита", разказва Бенциген. "Много ми харесва обстановката в лапа, особено с кайпириня в ръка", завършва германецът. "Много е красиво, когато е тихо и спокойно. Веднъж обаче ме стреснаха два изстрела. Не казах за тях на майка си", казва съотборничката му Виктория Юрзок. "Не сме дошли тук, за да се забавляваме, но Бара ди Тужука не може да се пропуснеш. Лежиш на плажа и се зареждаш", завършват японците.

Базуки с радари край съоръженията

Военни, въоръжени с базука с радар, ще бдят край стадионите. Целта е да се предотвратят атентати с коли или дронове, стана ясно през уикенда. Тогава армията за пръв път проведе учение, което изкара акъла на жителите на Рио де Жанейро. То включваше 150 въоръжени до зъби командоси, които патрулираха на ключови места в града, както и край "Маракана". По време на игрите те ще бъдат 3500. "Хората трябва да свикнат с вида ни", обяви адмирал Рикардо Пилар, който е командващ наземните войски. "Страшни са. Плашат. Все едно сме във филм! Питахме полицията за какво е нужно това, а те бяха категорични - пазят ви от терористи", коментираха случайните минувачи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе