Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Антимафиот №1на Стара Загора искал чадър за наркодилър

Антимафиот №1на Стара Загора искал чадър за наркодилър

Повдигнаха две обвинения срещу Ивайло Димов

Уговарял прокурори и съдия за по-леко наказание, но те не поддали

Началникът на сектор "Борба с организираната престъпност" (БОП) в Стара Загора Ивайло Димов стана клиент на прокуратурата заради опита му да осигури чадър над местен дилър на хероин. Антимафиотът е обвиняем за престъпление по служба и възпрепятстване на правосъдието, съобщиха вчера от държавното обвинение. 39-годишният Димов е разследван за това, че е ходатайствал за "специално отношение" към наркопласьора хероин пред шефовете на прокуратурата, председателя на Окръжния съд в Стара Загора, както и наблюдаващия прокурор по делото. Засега той е оставен на свобода срещу "подписка", но му е забранено да напуска страната.

Димов е взет на мушка от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура още през август. През това време той е бил оставен на поста си и до момента не разпитван. Сега обаче предстои да бъде внесено искане до МВР шефа Румяна Бъчварова за неговото отстраняване от длъжност. Случаят, по който Димов се опитал да влияе на прокурори и на съдия, е от 6 октомври м.г. Тогава при спецакция срещу наркодилъри бил задържан мъж, който е от криминалния контингент. Той е осъждан многократно за разпространение на дрога. "Същото лице е изтърпяло наказание от 4 години лишаване от свобода през 2011 г.", заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. След залавянето на въпросния наркодилър, Окръжната прокуратура в Стара Загора е повдигнала обвинение срещу него и

е постановила задържането му за срок до 72 часа

След арестуването му, Димов отишъл при окръжния прокурор Дичо Атанасов и негов заместник, като поискал от тях "по-специално отношение" към арестанта. Освен това поискал делото да бъде решено със споразумение и по-леко наказание за обвиняемия, определено при смекчаващи отговорността обстоятелства, каквито не е имало, разясни още Арнаудова. Въпреки че исканията на антимафиота били отхвърлени, като му било обяснено, че не може да се влияе на наблюдаващия прокурор, "този отказ не е отказал Ивайло Димов да търси варианти за смекчаване на наказателната репресия на задържаното лице". "Доказали сме, че е имало още една среща, инициирана от Ивайло Димов. Този път не само с окръжния прокурор на Стара Загора, но и с председателя на Окръжния съд", заяви Арнаудова. От двамата Димов също е искал делото да бъде решено със споразумение при условията на многобройни смекчаващи обстоятелства и налагане на по-ниски наказания. Междувременно Димов е посетил и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство и е поискал то да се забави или да се сключи споразумение при максимално благоприятни условия за задържания. Срещата приключила отново без успех. Арнаудова поясни, че от страна на Димов не е имало предложение към прокурорите за финансова облага.
В крайна сметка обвиненият в наркоразпространение

е бил осъден на 5 години затвор и вече излежава присъдата си

"Нито един от прокурорите, към които е имало упражняване на подобен натиск, не се е подал, нито пък председателят на окръжния съд", обясни Арнаудова.

Сигналът срещу Димов е подаден веднага от прокурорите и съдиите, след като той направил опита да им повлияе. Била е извършена проверка от агенти на ДАНС. На 1 август Окръжна прокуратура е образувала досъдебни производство срещу Ивайло Димов. С постановление на главния прокурор от същата дата е било проведено разследване на територията на компетентност на специализираното звено „Антикорупция" в София, за да се постигне обективност, своевременност и максимална бързина на разследването", обясни Арнаудова. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка" и му е забранено да напуска страната. Събрани са доказателства за имотното състояние на шефа на Димов, но няма основание да се твърди, че той разполага с прекомерно много необясними парични средства или имоти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе