Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Станишев: Великобритания обърна гръб на бъдещето

Станишев: Великобритания обърна гръб на бъдещето

Брекзит е земетресение с огромен магнитут, смята лидерът на ПЕС

Шокиран съм от резултата от референдума. Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите - в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа. Това заяви президентът на ПЕС веднага след излизането на данните от референдума.

„Разбира се, резултатът от референдума трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето.

Тепърва ще бъдат правени анализи и оценки, но най-ужасяващият резултат от референдума е необратимото разделение в Обединеното кралство. Безотговорното поведение на лидера – Дейвид Камерън и на много други политици от Консервативната партия доведе до необходимостта в 21-ви век да изграждаме нови граници помежду си. За всички е лесно да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави-членки", заяви още Станишев.

По думите му ПЕС застава категорично срещу това. "Случващото се е резултат от твърде дългото налагане от страна на десните в Европа на социалното неравенство, отнемането на шансовете и липсата на солидарност. Затова хората бягат в националните си граници", каза още той.

"Разработихме Пътна карта, която още днес ще изпратим на левите премиери, на евродепутатите – социалисти, на партиите от нашето семейство. С нея ще започнем откровена дискусия за бъдещето на ЕС и ще дадем нашата алтернатива: връщането към ценности като солидарността, справедливостта и равните шансове в живота на всеки европеец. А през декември в Прага на заседанието на Съвета на ПЕС ще предложим нашия Дневен ред за промяна. Време е за ново лидерство", допълни още лидерът на ПЕС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе