Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европа спира бежанския поток през Балканите (ОБЗОР)

Европа спира бежанския поток през Балканите (ОБЗОР)

Европа спира бежанския поток през Балканите. Това решиха европейските лидери на среща във Виена. Сред мерките е тази да се настаняват бежанци в зони, извън Европа. 

Лидерите на 10-те държави се обединиха около това повече да се защитават от всички европейски страни всички външни граници на съюза. Те поискаха още да се засилят разговорите с Афганистан да приема обратно мигрантите, които са дошли от там, както и да се помисли за зони извън Европа, в които да се настаняват бежанци, съобщава Нова тв.

"Имахме ползотворен, но и доста тежък разговор с колегите на срещата във Виена. Затварянето на Балканския път, не означава само затваряне на българо-турската граница. На всички външните граници на ЕС трябва да са им мили, толкова колкото и националните". Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

"Необходимо е единно европейско решение, всички съзнават, че една по една държавите няма да се спасят. Затова държим споразумението с Турция да работи и да продължи да работи и след декември. Споразумение за реадмисия трябва да има и с Афганистан, след като ние сме похарчили над половин милиард за мисии и контингента ни все още е там, за да пази демокрацията. Другото ми предложение е зоните за сигурност да бъдат извън границите на ЕС, като такива могат да се направят и в Либия. Опитвам се всячески да защитя интереса на България. В момента всички ни подкрепят, защото сме прави", смята той.

Нелегалната миграция трябва да бъде спряна, това трябва да стане цел на ЕС, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в края на срещата. "Необходимо е да сключим споразумения с трети страни, най-вече в Африка, но и с Пакистан и Афганистан, за да стане ясно, че хората, които нямат право да останат в Европа, се връщат в страните, откъдето са дошли", допълни германският канцлер, цитирана от Франс прес.

„Имаме нужда да затвърдим, че западнобалканският маршрут на нелегалната миграция е затворен. Очевидно, за да постигнем тази цели ни трябва близко сътрудничество с партньорите ни на Балканите и Турция", коментира от своя страна Доналд Туск.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви след срещата, че изпълняването на миграционното споразумение с Турция остава приоритет за Европейския съюз.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан пък заяви, че ЕС трябва да построи в Либия „огромен град за бежанците", където да се обработват молбите за бежански статут в Европа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе