Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Сокола вдигна гарда в Родопите

Сокола вдигна гарда в Родопите

Първият рунд между Карадайъ и Местан ще бъде на селските избори на 5 юни

"Организацията на ДПС в Кърджали ще бъде на висотата на очакванията на Националната конференция и на партията като цяло. Предизвикателството е голямо, но това, което трябва да си кажем е, че кризата не трябва да ни плаши, а да ни прави по-силни". Това заяви инж. Хасан Азис в речта си пред висшия форум на движението в НДК в неделя. Думите на кмета на Кърджали се очакваха с подчертано голям интерес. За партията на Доган Източните Родопи са най-важното бойно поле в очертаващия се безкомпромисен дуел с ДОСТ на Лютви Местан. Самият Местан, както и друг от влиятелните играчи партията на разколниците - Ахмед Юсеин, са от Момчилград. Сред политиците, които се очаква да донесат най-много главоболия на ДПС, е несменяемият кмет на Джебел и дългогодишен областен председател - Бахри Юмер.

Разцеплението вече е налице в Общинския съвет в Кърджали. Преди десетина дни само осем съветници от ДПС подкрепиха отчета на кмета, а 14 души от движението се въздържаха и на практика заедно с опозицията бламираха Азис. Акцията им

бе посрещната с бурни освирквания и недоволства

от 94-те селски кметове от ДПС в общината, които зорко следят всяка сесия на местния парламент. "Няма как да сме успешна партия, ако не решаваме местните проблеми. Успехът не се измерва само с изборните резултати, а в това какво е нивото на благосъстояние на нашите избиратели. Това ще бъде и новият критерий дали ще бъдем успешни или не", каза още на конференцията Хасан Азис.

Битката за Родопите е важен ключ за разбирането защо начело на партията застана Мустафа Карадайъ. След коледната чистка и прогонването на Местан ръководството бе поето от временен триумвират. Тогава стана ясно, че оперативен лидер ще стане един от тримата - Рушен Риза, Четин Казак или Карадайъ. Риза е земляк на Сокола от Варненско и негов съратник още от нелегалната борба срещу комунистическия режим. Скромен и тих, неговият профил се различава от търсения за момента народняк.

Близнакът Казак, родом от Търговище, е школуван и опитен юрист с френска диплома и безукорен парламентарен стаж. Петънцето на съмнение хвърлят близките му отношения в миналото с Касим Дал, мотор на предишното разцепление на движението. В тези условия спечели родопчанинът Карадайъ. Макар да не притежава "високия наратив" на Местан, който е трудно разбираем и за професорите по семиотика, роденият в Борино политик не пада по-долу като оратор. Говори заразително с прости, но ярки слова, и словото му е особено въздействащо при аудитория, съставена от миньори, тютюнджии и фермери - основният електорат на ДПС. Безспорно звездата на Карадайъ изгря, когато светкавично обезвреди нападателя на Доган - Октай Енимехмедов, който насочи пистолет към главата на лидера по време на прощалната му реч. 45-годишният родопчанин е идеалният човек за кръстосване на планинските села и махали, убеждаване на разколебаните избиратели на движението и привличането на нови.

Първият рунд на мача между ДПС и ДОСТ ще се състои на частичните избори в селата в Кърджалийска област - Токачка, Срединка, Горско Дюлево и Невестино. На тях и партията на Местан

играе със свои кандидати под прикритие

- тъй като все още няма регистрация, ДОСТ е регистрирала хората си под марката на "Българска нова демокрация" /БНД/.
Следващият голям ребус, който трябва да реши движението, е свързан с напомнянето на Сокола за неговата рожба.

"Българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и Света. Основното ми послание към всички вас: пазете и възпроизвеждайте този политически капитал. Бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати", посочи в словото си Доган. За потопените във балкански сос, съвместното съжителство и комшулук са част от пейзажа, но в светлината на назряващите в Западна Европа етно-религиозни конфликти родните Родопи с всичките им кусури изглеждат като щастливата Аркадия. Хаосът и напрежението породено от бежанския потоп и нашествието на радикалния ислям с тътена от взривовете на смъртниците от ИДИЛ се съчетават с кардинално провалената интеграция на мюсюлманите в обществата на ЕС. Очевидно е, че българският етнически модел и умереният и мъдър ислям по тези земи са надеждна засега защита срещу попълзновенията на джихадизма. В тази връзка Карадайъ изрази притесненията на "колективното тяло" от възраждащия се език на омразата. "Езикът на омразата става официалния език, на който се говори и в политическия, и в обществения живот на страната", предупреди той.

Сакралната дума "либерален", употребена от Доган, също придобива нов прочит. В Анкара шета ислямисткият режим на Ердоган и Давутоглу, който оказва все по-силен натиск над опозицията - не само над кюрдите и левицата, но и над светските кемалисти и националистите. Наскоро общините на ДПС бяха отрязани от побратимените селища в Турция, управлявани от ердоганистите. На националната конференция в НДК присъстваха политици от Народно-републиканската партия и на домакините бе подарен портрет на Ататюрк. Тази демонстрация беше насочена директно към Анкара. Посланието е, че ДПС и българските изселници в южната ни съседка си остават бастион на светския модел.

ДОСИЕ

Компютърджията от Борино

Мустафа Карадайъ създава грешно впечатление с простоватия си език и грубоватия си външен вид, далеч от лустрото на паркетните лъвове от ДПС. Зад този облик се крие остър математически ум, солиден опит в изборджийските технологии и познаване на бита и душевността на селяните.

46-гошният политик от Борино е от поколението, създадено от Сокола - няколко хиляди младежи, които в началото на прехода получиха отлично образование, а впоследствие и солидно кариерно развитие в партията. Карадайъ членува в ДПС вече четвърт век - повече от половината житейско време. Основател е на Академичното дружество и два мандата лидер на младежката организация. Има стаж като секретар на ЦИК и зам.-шеф на агенцията по следприватизационен контрол. Той е математик по образование и преподавате по информатика в НБУ. Създател е на уникалната електронна база данни в централата на движението, благодарение на която Доган през годините планира настъплението на ДПС село по село и махала по махала. При залеза на Касим Дал през 2010 г. именно Карадайъ пое поста на оргсекретар и завеждаше връзката с местните структури. Новият лидер на ДПС е женен и има две дъщери - Джейлан и Айсел. Семейството му държи хотел "Аркадия" в Борино.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе