Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Софтуер имитира почерка на всеки

Софтуер имитира почерка на всеки

Може дори да отпечатва на чужд език ръчно написан текст

Британски учени от University College London разработиха софтуер, който може точно да имитира почерка на всеки човек, колкото и уникален да е той. Програмата се казва "My Text in Your Handwriting". Тя работи като изследва проба от ръкописен текст, който трябва да бъде поне един малък абзац. "My Text in Your Handwriting" взима образци на почерка и ги разделя на елементи, съответстващи на букви и съединения между тях. По този начин от получения шрифт се формира друг, произволен текст.

Програмата дава цял набор от символи, съединения и закономерности и тяхното приложение, които са типични за почерка на всеки отделен човек. Ако сте написали една и съща буква няколко пъти, ще бъде избрана най-подходящата комбинация от символи, която да бъде използвана и занапред в изписването на нови думи. Резултатът наистина ще ви изненада - получава се синтезиран текст, който прилича досущ на човешки ръкопис.

Според разработчиците от UCL, доброволци се подложили на тест и действително, в 40% от случаите не са успели да разпознаят компютърно-генерирания текст от своя ръчно написан. "Софтуерът ще може да помага на хората, които имат проблем със задържането на химикал, заради някакво заболяване. Например, тези, които са преживели тежък инфаркт и нямат достатъчно сили, ще могат да напишат някаква бележка, и то без да се притесняват, че почеркът им е нечетлив и горзен. Ако поръчате цветя и искате да ги изпратите на някого с картичка с лично послание, също няма да се налага да пишете на ръка", коментира един от учените - д-р Том Хейнс. Има и друга интересна полза от програмата. Например, в комиксите, в които има написано нещо от автора с неговия собствен ръкописен почерк, ще може да се направи превод на друг език за чуждестранните читатели, без да се губи автентичността на почерка на автора.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе