Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 30 юни 2017 година

Снимката на 30 юни 2017 година

След протест на граждани срещу разкриването на кариера за строителни материали в района на Белоградчишките скали, от фирмата, която имаше намерения да извърши проучването за добив се оттеглиха. Срещу разрешителното за проучване възрази Общинският съвет, а кметът на Белоградчик изпрати жалба до Върховния административен съд. Опасенията на жителите на общината бяха, че проучването и евентуалното разкриване на кариера за добив на подземни богатства ще попречи на туризма и ще замърси района. 

Министерството на културата трябва да предостави на Общината проекта за реставрация на синагогата във Видин, изготвен по поръчка на ведомството. Това коментира професор Вили Лилков, който е сред инициаторите собствеността на еврейския храм да бъде предоставена на местната управа, която да кандидатства с проекти за реставриране. Общинският съвет във Видин вече одобри приемането на дарението на синагогата от Организацията на евреите„Шалом“. Възможността за възстановяване на сградата е кандидатстване по Норвежката програма за сътрудничество.

Между 220 и 240 млн. лв. са необходими за ремонт на 45 км пътно платно, тунели и виадукти на автомагистрала „Хемус“. Те ще бъдат отделяни поетапно, за да се гарантира сигурността и безопасността на преминаващите. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов направи инспекция на ремонта на дясната тръба на тунел „Ечемишка“ на магистралата. След приключилата рехабилитация на съоръжението преминаването вече става през двете тръби.

Синоптиците обявиха за утре, 1 юли, най-високата степен на предупреждение за опасни горещини. Червен код ще бъде в сила за почти цяла Северна България - от област Монтана на запад до област Силистра на изток. В тези райони утре се очакват температури от 41 до 44 градуса. За останалата част от страната кодът е оранжев с температури от 38 до 41 градуса. Високите температури крият риск и от пожари.Опасността от тях е най-висока в 10 области, сред които Видин и Плевен. 

Главната инспекция по труда вече излезе с предупреждение към работодателите да предприемат мерки за безопасна работа заради високите температури. Правилата коментира по БНР Дина Христова от Главната инспекция по труда. Тя припомни, че при обявен предупредителен код, например „оранжев“, който е в сила за днес за по-голямата част от страната, работодателите, особено при работа на открито , трябва да предприемат мерки за запазване живота и здравето на своите работници. При работата на открито най-ефективни са така наречените „организационни мерки“, които са свързани с промяна на работното време, по-чести почивки, промяна на типа работа. Трябва да осигурят и достатъчно разхладителни напитки. Нужно е да има и климатизирано помещение, в което те да могат да възстановят топлинния баланс на организма.

Извънреден отчет на електромерите извършва електроразпределителното дружество в Северозапада, във връзка с новите цени на електроенергията. Очаква се те да влязат в сила от утре.

С близо 80 килограма по-добър е добивът от ечемика в област Монтана тази година. Средната продуктивност е 550 килограма от декар при 473 за миналата година, уточняват от Областна дирекция “Земеделие”. В област Монтана стартира и жътвата на пшеницата. 38 000 са декарите с тази култура. 

Започна приемът на заявления по проект„Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Това съобщи Светла Узунова, директор на Регионалната служба по заетостта вМонтана. Той е насочен към лица със средно образование и по-ниско от средно образование. Лицата, които имат право да участват в проекта трябва да са заети по трудов договор в предприятия извън държавната администрация.

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Видин за определяне на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо български шофьор, обвинен за контрабанда и държане на наркотици и прекурсори. На 27 юни на Дунав мост – 2 Видин-Калафат, при влизане в страната, товарен автомобил „Рено“ с полска регистрация бил спрян за проверка от служители на Гранична полиция. В хода на инспекцията, в управлявания от българския гражданин камион, граничните полицаи открили 64.008 кг амфетамин в чували и 990 л прекурсори в туби, което представлява голямо количество. Било установено, че прекурсорът е оцетен анхидрид, използван за произвеждане на хероин.

Записаните във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин са 45 души. От записаните 14 са избрали специалността "Технология и управление на транспорта", 10 души искат да учат "Компютърни науки", а 8- "Индустриален мениджмънт". Утре, 1 юли, в сградата на ПТГ "Васил Левски" ще се проведе редовен изпит по български език и литература за завършилите преди 2008 година, като за него са заявили желание да участват 37 души. Първото класиране ще бъде обявено на 4 юли, а приетите ще могат да се запишат за студенти в Русенския университет до 8 юли, включително. Второто класиране ще стане ясно на 10 юли. Русенският университет удължава срока за прием на документи до запълване на незаетите места по държавна поръчка.

Кметът Калин Каменов откри във Враца регионална среща за обмен на опит по детски политики. Форумът е част от проект „Гласът на българските деца“, който се реализира от Българско училище за политика „Димитър Паница“, с експертното съдействие на Национална мрежа за децата и с финансовата подкрепа на Фондация „Оук“. По време на форума беше представен анализ на актуалното състояние на детските политики, проблемите, които съществуват, както и развитието на добри практики в Северозападен регион на България.

От днес е отворено записването за новите безплатни 9-месечни курсове по програмиране на Враца софтуер общество. До 13 юли може да се кандидатства онлайн за едно от двете направления - Уеб разработка с PHP или Java технологии. След това се явявате на три входящи теста - по английски език, компютърна грамотност и логическо мислене, които ще се проведат между 17 и 21 юли. 

Шестокласници от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра, с класен ръководител Росица Данчева, взеха участие в Трети национален конкурс за ученици "Вазовата България", организиран от къща-музей "Иван Вазов" в град Сопот. Йоан Миленов и Алекс Анатолиев се състезаваха с 10 участници и взеха втора награда в категория "Презентация". Наградите ще бъдат връчени официално на 9 юли в Експозиционната зала на къща-музей "Иван Вазов" в Сопот.

Фестивал на шлагерната песен "Сребро в косите, песен в душите" се провежда в оряховското село Лесковец. Водещ на второто издание на фестивала е Бони Милчева, а участниците са около 200 души, каза Светла Илиева, ръководител на театралното студио при Общинския детски комплекс в Оряхово.

Утре, 1 юли, в 10.00 ч. ще започне празничната програма, с която ще бъде отбелязан четвъртият рожден ден на Археологически комплекс "Калето" в Мездра.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе