Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 10 юли 2017 година

Снимката на 10 юли 2017 година

Изграждането на скоростния път Видин-Ботевград може да започне до една година. Това прогнозира народният представител от управляващата партия ГЕРБ Владимир Тошев.


Депутати от Монтана и областният управител Росен Белчев ще посетят област Пирот в Сърбия, където ще разговарят с местното ръководство за изготвяне на съвместен проект за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт при селата Дива Слатина в област Монтана и Докинци в област Пирот, съобщи депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров. За отваряне на пункта е необходимо да се обнови 16 километра път от българска страна. Областните управи на Монтана и Пирот ще изготвят съвместен проект за финансиране. По предварителни изчисления за ремонта на пътя от българска страна ще са необходими около 8 милиона лева.


Четири гимназии в област Монтана, които са единствените държавни училища в региона, получават от държавата средства за ремонти през това лято, съобщи депутатът Дилян Димитров. В изцяло обновени сгради ще започне учебната година в Професионалната гимназия по транспорт в село Владимирово, Професионалната техническа гимназия "Христо Ботев", Финансово-стопанската гимназия "Васил Левски" и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Монтана. Работим в посока откриване на филиал на Университета за национално и световно стопанство или на Варненски свободен университет. Така ще задържим младите хора в Монтана, каза още Дилян Димитров. 


Извън пределите на страната живеят между 8 и 9 милиона българи. Данните са посочени от Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.  Трябва да се направи едно разграничение за тези хора, които са извън границите на сегашна България - дали те са етнически българи, или става въпрос за български граждани, каза за програма  „Хоризонт“ проф. Катя Владимирова, чиято изследователска работа е в областта на управлението на човешките ресурси. Според нея по- големият проблем е, че намалява населението, което е в страната.


На работна среща с представителите на териториалните звена на изпълнителната власт, на кметове на общини, председатели на общинските съвети и областната администрация във Враца е обсъдено редуцирането на административната тежест за гражданите и бизнеса при предоставяне на административните услуги. С Решение на Министерски съвет е възложено на всички административни органи в срок до края на месеца да извършат детайлен преглед на предоставяните от тях услуги и регулаторни режими и да посочат възможностите за намаляване на бюрократичната тежест. 
Три обществени поръчки на Община Видин са проверени от Агенцията за държавна финансова инспекция през второто тримесечие на годината, сочи докладът на Агенцията за приключилите проверки през този период. Обхванати са три обществени поръчки за над 1 500 000 лева. Проверена е законосъобразността при възлагането и изпълнението на обществени поръчки с предмет, свързан с дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци, както и изразходването на събраните средства от такса "Битови отпадъци". Съставен е един акт за установени нарушения.

Започна разширяване на системата за видеонаблюдение и запис в Мездра. Общината сключи договор с фирма „Супервизио-С" ЕООД, чиито специалисти ще поставят 10 нови камери, съобщават от общинската администрация.


Заради наличие на арсен във водоизточника край село Кобиляк в община Бойчиновци, Регионалната здравна инспекция в Монтана забрани пиенето на вода от чешмите в селата Бели брег, Громшин и Кобиляк. За трите села ВиК-Монтана доставя чиста питейна вода с водоноски, а водата от чешмите се използва само за битови нужди. Взети са нови проби, които се изследват в различни лаборатории в София. От общинската управа в Бойчиновци обявиха, че ще търсят решение на проблема с нов водоизточник.


Нетрадиционна услуга- разнасяне на книги по домовете предлагат от библиотеката към читалището във видинското село Макреш. 


В Белоградчик започна подготовката за международния събор при прохода Кадъ боаз. Тази година съборът ще е от 21 до 23 юли.


За поредна година студенти от географския факултет на Московския държавен университет са в Белоградчик, за да проведат своята учебна практика.


Танцьорите от представителния танцов ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов се завърнаха от 10- дневното си участие в Международния фестивал на световните култури в град Воарон, Франция.


Йордан Ставрев спечели велонадпреварата  „Гладиатори на колела“,  която стартира в събота от видинското село Куделин. 10 колоездачи участваха в състезанието. По трасето на създадения преди четири години маршрут „Дунав ултра“ те трябваше да преминат разстояние от 550 километра до Силистра на два етапа- Куделин- Свищов и Свищов- Силистра. От тях финишираха четирима. Йордан Ставрев измина разстоянието за по-малко от 40 часа и беше със секунда по-бърз от втората в състезанието Ивета Алексиева. Трети се класира Станислав Христов. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе