Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 1 април 2014 година

Снимката на 1 април 2014 година


Девет автоматични станции ще следят за хидрометеорологичната обстановка по река Дунав. Те са изградени по проект на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав на стойност 950 000 лева, съобщи директорът на Агенцията Георги Георгиев. Изграждането на станциите е приключило преди седмица. Те се намират край Ново село, Видин, Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра. Целта е да предоставят информация за нивото и температурата на водата, мътност, температура и влажност на въздуха, скорост и посока на вятъра, варежите, атмосферно налягане, слънчева радиация и видимост. За целта са изградени и електронни
табла.

Служителите в Областна администрация - Враца, начело с областния управител инж. Венцислав Василев и неговите заместници Борислав Банчев и Иван Даков, се присъединиха към благотворителната кампания "Хранителна банка" на Областния съвет на Българския Червен Кръст. "Банката" е за подпомагане на уязвимите групи от населението. Нуждаещите се хора ще получат предварително оформени пакети с различни видове пакетирани и консервирани трайни храни. Целта на кампанията е да се помогне на хората в неравностойно положение и да се привлекат възможно най-много дарители на храна или пари. Инициативата ще продължи от днес до Великден.

Седемчленна комисия с председател зам.-кметът на Община Враца инж. Красимира Георгиева отвори офертите за доставката на специализиран софтуер, дизайн и експониране на подземен атракцион в пещерата "Леденика". Обществената поръчка е част от проекта "Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика - туризъм без сезони" и е с прогнозна стойност 1 113 400 лв. Петима участници са подали документи - "ВАХС" ЕООД, Светослав Димитров Кадинов, "Кейбъл тех" ООД, "Динакорд България" ЕООД и "Фактор - ТС" ЕООД. За участие в комисията и като косултанти по творческата част при оценяването на предложенията на участниците са привлечени трима врачани. Режисьорът Георги Врабчев е член на комисията, а консултанти са фотографът Васил Врачовски и художникът и графичен дизайнер Ивайло Рацов.

Започва пролетното почистване на Берковица. Старт на акцията бе даден днес от квартал "Заряница". Колите на общинско дружество "Комунални дейности" ще минат по всички квартали в града, за да почистят нерегламентираните натрупвания на растителни, строителни, битови отпадъци и сгур  по улици, тротоари и тревни площи. Градът е разделен на 8 района, като за почистването на всеки ще бъде отделена по една седмица. Така до края на месец май дейностите трябва да приключат. От "Комунални дейности" апелират жителите да се съобразяват с изготвения график, за да не се налага повторно минаване на колите за ръчно събиране на отпадъци. Графикът е публикуван на сайта на общината и разлепен на информационното табло на Кметството. Паралелно с дейностите по почистване започна и традиционното пролетно залесяване на дръвчета на територията на града. Държавно горско стопанство - Берковица е предоставило 100 фиданки във връзка със залесителната кампания по повод предстоящата Седмица на гората. С дръвчетата се озеленяват паркове, градинки, училища, детски градини, детски площадки и междублокови пространства. Посадените видове са иглолистни - кедър, смърч, кипарис и широколистни - кестен, бреза, люляк, акация, липа, дървесна ружа.

Повече от 100 деца в риск са преминали през Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ във Видин. Днес Центърът отбеляза своята 5-а годишнина. "Основната цел на Центъра като обществена услуга е повишаването на благосъстоянието на деца на възраст от 7 до 18 години от рисковите групи. Центърът функционира от 1-ви април 2009 година като държавно делегирана дейност с доставчик община Видин", каза ръководителят на ЦОП, Илонка Цакова. За пет години през Центъра за обществена подкрепа са преминали повече от 100 деца в риск, като само за 2013 година те са 13. Доказателство за успеха на дейността му е фактът, че няма деца, които да са преминали през Центъра и да са отпаднали от системата на образованието.

От днес до 30 април в Община Враца се събират номинациите за носителите на званието "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца" за 2014 г. Кандидатурите могат да бъдат издигнати от институции, сдружения, организации и граждани. Със званието "Почетен гражданин" се удостояват физически лица с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортния живот на града. "Наградата на Враца" е ежегодна и с нея се удостояват творци, дейци, общественици, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, икономиката, здравеопазването, спорта, медиите, социалната сфера и обществения живот за значителния им принос и активна дейност за издигане авторитета на Враца. Номинациите се приемат в сградата на общинска администрация, в Центъра за административно обслужване - на гише "Общо деловодство". Предложенията да са адресирани до Общински съвет - Враца, уточняват от общинската пресслужба.

Водата в берковския квартал "Раковица" вече ще се плаща. На свое заседание Общински съвет-Берковица прие мерки за подобряване събираемостта на таксите за вода и ограничаване разхищението й в ромския квартал. Дружество "ВиК" предлага специална програма с глоби и санкции: Цената на водата без водомер до поставянето му ще е 10 лева на абонат месечно; водомери ще се поставят до 30.06.2014 година, след тази дата  абонатите, които все още нямат водомери, ще заплащат по 20 лева месечно; абонатите ще изплащат  монтираните им водомери за срок от 6 месеца след монтажа; всеки абонат поема разходите по изграждането на водомерна шахта или ремонт на съществуваща такава; при отказ за монтаж на водомери и отказ от плащане след 30.06.2014 година ще се прекъсне водоподаването към абоната; за възстановяване на прекъсването разходите ще се заплащат от прекъснатия абонат. Дружеството ще продължи ежемесечно да събира старите задължения на абонатите в квартала.

Град Мездра вече има свой полигон за обучение на кучета. Площадката бе открита официално днес. Пред полигона са разположени гимнастически уреди и детска площадка. Той е на площ 1 декар и е построен по идея на група собственици на кучета и кмета Иван Аспарухов. До полигона са изградени спортен Стрийтфитнес с монтирани гимнастически уреди (лостове, успоредка и халки) и детска площадка. Освежена е и зоната за отдих. По време на лятната студентска бригада ще бъде асфалтиран пътят към полигона и довършена лекоатлетическата алея за бягане в градския парк. Новата придобивка бе осветена от енорийския свещеник Данаил Цинцарски, а деца от ОДЗ №1 изнесоха програма.

През тази пролет ловно-рибарското сдружение "Монтана" ще разсели в природата 2300 птици, съобщи председателят му Стоян Аврамов. Ловците от 60-те дружинки ще пуснат в своите ловни полета 1500 фазани и 800 яребици. Птиците ще бъдат купени от развъдници в Плевен и във Враца. Те ще се на по 2-3 месеца, ще бъдат заселени предимно в равнинната част на региона, където хищниците са по-малко и вероятността да станат тяхна плячка е по-малка, уточниха от ловното сдружение.

Изложба - карикатура и шарж откри във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана Тодор Деков. Известният художник избра точно 1 април - Деня на хумора и шегата, за да покаже нарисуваното от него. "Човек, когато остарява, надали преуспява. Важното е да не оглупява. Самотата е бавно самоубийство. Без приятели човек е самотник в пясъчна буря. Някои трупат пари, аз трупам проблеми. И намирам начин да ги изразя по необичаен начин". Това са само част от фразите, по които художникът Тодор Деков е направил карикатурите си. Изложбата ще остане в Монтана до 6 май. Тодор Деков е изпратил дипляни до Видин и Враца за изложби. "Няма смисъл карикатурите да събират прах в ателието. Те трябва да се видят от хората", сподели Деков.

Видинският поет Ваньо Стойков представя тази вечер две свои книги- "Наръчник на бедняка " и "Светът, когато иска". По думите на Ваньо Стойков книгата "Светът, когато иска" се радва на читателски интерес, а скоро от печат е излязла втората книга- "Наръчник на бедняка", в която е отразил период от своя живот. "Душата ми умее да прави повече неща, отколкото тялото, годините си оказват въздействие"- завършва разговора видинският поет. Книгите "Наръчник на бедняка " и "Светът, когато иска" ще бъдат представени тази вечер от 18 часа в залата на Симфониета Видин.  

Започва втори етап от Националния конкурс и среща на Малките философи "Малкия принц" в оряховското село Селановци. "Възрастните наистина са невероятно странни"- това е темата, по която деца в различни възрастови групи писаха и изпращаха своите есета. Организатор и домакин е селановското основно училище "Никола Вапцаров". Конкурсът стартира в края на миналата година със съдействието на Министерството на образованието и науката. До края на януари 2014 година са получени 206 есета, от 47 училища в 25 населени места на България. Седемчленно жури, в което присъства и проф. Яна Мерджанова от Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Петя Николаева, експерт по Български език в Регионален инспекторат Враца, заедно с още 5 души от община Враца провери всички получени есета и класира по десет работи във всяка възрастова група. "Оказа се, че това, от което децата са най-впечатлени е, че им отделяме много малко време, като заменяме времето с гледане на турски сериали. След това се впечатляват, че на едно ги учим, пък друго им показваме като действия. После пишат, че за нас парите са много по-важни от други неща. И една много срещана тема, че ние възрастните много често забравяме да се смеем и да се радваме на живота"- каза директорката на училището в Селановци Петя Русинова. На 2 април ще се проведе дискусия на родители, учители и преподаватели на тема "Трудностите на днешните деца - проблем на утрешните възрастни", по-късно същия ден журито ще награди най-добрите есета от конкурса за малки философи.

Самодейците от читалище "Просвета 1882"- гр. Кула ще представят традиционния първоаприлски концерт-забава, посветен на Деня на хумора, шегата и лъжата. Това е специалният ден в годината, когато можем да се пошегуваме съвсем безнаказано с нашите приятели и близки и да им спретнем весел номер, коментират самодейците. Концертът е с вход 3 лева, за ученици и пенсионери билетът е 2 лева. Началото е от 18.30 часа в големия салон.

За девета поредна година видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще се включи в Националната инициатива Маратон на четенето 2-23 април 2014 г., организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация "Българска книга". Тази година кампанията ще протече под надслов "Време за приказка", като участниците не само ще четат приказки, а и ще ги разиграват. В Маратона на четенето ще се включат деца от детските градини и началните класове на училищата във Видин. В помощ на библиотечните специалисти от Регионалната библиотека ще са доброволци от Детски младежки парламент, Доброволчески младежки съвет към Общински съвет по наркотичните вещества към община Видин и Ротари Интернешънъл Интеракт клуб Видин. Маратонът на четенето ще бъде открит на 2 април - Международния ден на детската книга от 11.00 часа в Детски отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" с представяне на новата книга на Милена Терзийска "Драконът и принцесата войн".

За втора поредна година Враца ще участва в инициативата "Освети в синьо", посветена на Световния ден на аутизма. На 2 април на една от знаковите сгради за града - Куртпашовата кула - ще бъде направено артистично осветление в синьо. На местно ниво инициативата е на Ресурсен център - Враца и сдружение "Специални и обичани палавници", сформирано от родители на деца с аутизъм. В Ресурсния център 20 деца със заболявания в аутистичния спектър получават професионална помощ. Броят им обаче за региона е по-голям, категорични са специалистите. В България не съществува официална статистика, но се говори за над 16 000 деца с аутизъм.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе