Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Мнозинството във ВСС напусна заседанието след предложение за дебат по проекта за промени в ЗСВ

Мнозинството във ВСС напусна заседанието след предложение за дебат по проекта за промени в ЗСВЗа втора поредна седмица Висшият съдебен съвет приключи работата си предсрочно поради липса на кворум. Малко след като Соня Найденова и Калин Калпакчиев предложиха дебат по проектопредложенията за промени в Закона за съдебната власт на  депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, срещу които остро реагираха от Съюза на съдиите, мнозинството в Съвета започна да напуска залата и така кворумът падна.

Искането да бъде дебатирана тази точка беше заради припомнения от Соня Найденова и Калин Калпакчиев принцип, че всичко, свързано със съдебната власт, по парламентарните правила трябва да се съгласува и със съдебните кадровици и така се настояваше да се чуе становището на останалите членове на ВСС по тези светкавични промени. Те засягат както финансирането на магистратските организации и публичното деклариране на членство в тях, така и кариерните бонуси на съдебните кадровици. Вече един път парламентаристи пробваха да въведат тези кариерни бонуси, които осигуряват възможност, когато изтече мандатът на членовете на ВСС, а на този състав изтича след няколко месеца, те да могат да изберат да се върнат на работа там, където искат, но на нивото, на което са били, т.е., ако са работили в Окръжен съд в Силистра, могат да поискат да работят в Градския съд в София. Това им се пада по право.

За следващо заседание на ВСС остана обсъждането на анализа на европрокурорите и техните препоръки за въвеждане на контрол над главния прокурор и фигурата на независим прокурор, който да може да разследва Обвинител №1 при евентуални нарушения.

Във връзка със заседанието на ВСС днес протест имаше на място, символно за съдебната ни система - ЦУМ, по аналогия на т. нар. "ЦУМ гейт", където имаше "кафе без болтове", а говорителят на събитието, Атанас Шарков - от "Правосъдие за всеки", обясни пред малобройната си публика защо са там:

Днес се събрахме с основната цел не да направим поредния протест, а да споделим нашите идеи и знание за това как гражданското общество, може да бъде водещо в развитието на нашата държава, как гражданското общество и правосъдната система, могат да бъдат основният мотор на тази промяна. Не сме тук за протест, ние сме тук, за да направим една работилница за граждани. За съжаление в днешно време в България по-голямата част от хората са отчаяни Знаем каква е избирателната активност. Рядко надвишава 50% и като че ли отникъде няма изход за българите към развитие. Моето мнение е, че една от причините за това е, че има погрешна представа, че изборите са еманацията на демокрацията. Всъщност изборите са просто един от резултатите, който както всички знаем, 25 години невинаги води до същинска промяна. Това, което е необходимо да осъзнаем, е, че когато ние сме демокрация, не само имаме право да бъдем население, което може да избира от 2, 3, 5 или 20 партии, но имаме и своите права и задължения, когато виждаме, че политическата система не е способна да предостави добро управление, трябва да застанем активно и да започнем свои действия за подобряване на управлението. Именно тук идва една от нашите идеи, да се внесе повече контрол в работата на ВСС. Номиниране на граждански представители във ВСС, които могат да упражняват пряк контрол върху работата на ВСС, чрез публичността, която ще позволят да има. Нещо като омбудсман, но в правосъдната система. Това не е нова идея и не е измислена в България, но в редица европейски държави, това е отдавна установена практика.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе