Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Слави Бинев пак запасва колана

Слави Бинев пак запасва колана

Дупница приема най-голямата Балканиада в историята, хвали се шефът на бойния спорт

Председателят на Българската федерация по таекуондо WTF (б.а. олимпийската версия) Слави Бинев заяви, че успехите, които кадетите постигнаха на европейското първенство в Румъния неотдавна (злато и сребро), са само прелюдия към представянето на страната ни на Балканското първенство. То ще се проведе в Дупница на 24 и 25 септември. Бившият евродепутат, който сега е народен депутат, неотдавна беше избран за член на Управителния съвет на Европейския таекуондо съюз (ETU). Г-н Бинев разказа за очакванията си към турнира, както и за развитието на любимия си спорт.

- Г-н Бинев, предстоящото Балканско първенство ли е най-големият турнир в таекуондо, на което България е домакин?
- Да, това е. А ще е в Дупница, защото когато ме избраха за член на Европейския таекуондо съюз (ETU), кметът на града Методи Чимев подкрепи идеята. Ще участват 9 балкански държави, включително Молдова. Сред отсъстващите е Гърция, тъй като отношенията й с някои държави не са добри и където участва Турция, гърците ги няма там.

Ще се съберат общо 623 състезатели, което е рекорд

Досега най-мащабната Балканиада в Сърбия привлече 553 таекуондисти. Българските представители в Дупница ще са над 180. Надявам се и на присъствието на президента на БОК Стефка Костадинова и на заместника на Красен Кралев - Асен Марков, тъй като самият той ще пътува извън България.
- Какви са целите пред нашите състезатели?
- Минимум третото място отборно. Ще мерим сили с Турция и Сърбия, които са фаворитите на Балканите и пристигат с първите си отбори. Лично аз очаквам едно мини световно първенство като битки. Знаете, че ние вече

имаме състезател, печелил титла със счупена ръка

(Александър Джорджев победи във финала на европейското при кадетите, като адреналинът му попречи да усети болката, б.р.). Подобен случай в миналото е имало единствено с Боян Радев, който спечели медал със счупване в ребрата.
- Колко пари ви излиза Балканиадата?
- Бюджетът е в пъти по-семпъл от този на европейското догодина, за което сме на минус с около 350 000 евро. Но тогава по съвместителство ще има и конференция на ЕТС, докато сега ще си спестим огромните разходи по обслужването на ВИП-овете.
- Къде търсите зала за европейското догодина - в София, или пак в провинцията?
- О, в София ще е, защото логистиката е сложна и не става извън столицата. Имаме да посрещаме много гости, които пристигат със самолети. Вече съм говорил за организацията с г-жа Фандъкова. От спортното министерство обещаха да ни помогнат финансово, но останалото ще го попълваме сами от федерацията. Ще направим и подготовка - през януари, с лагер на Белмекен. Освен сборен български отбор на него ще участва и сборен европейски плюс състезатели от други континенти. Ние също ще потренираме, и аз ще се пробвам, надявам се да не умра (смее се).
- Ако се справим добре с организацията на европейското и се представим добре, имате ли идеи за следваща стъпка?
- Е, следващата е световното, но без реални успехи до този момент едва ли ще ни го дадат. И не става въпрос само за пари - ако нямаме сериозни спортни постижения би било некултурно да ни го дадат. Имайте предвид, че нашият бюджет е някъде над 200 000 лева годишно, а трябва да се борим с държави, които дават за таекуондото около 7-8 милиона евро. Ние реално

имаме нужда от около 2-3 милиона лева.

- Според вас ще има ли и други бойни спортове в олипийските игри?
- Е, каратето го приеха за Токио, то е нормално, то си е тяхно. Но смятам, че прекалено еднакви спортове, сходни помежду си, заедно на олимпийски игри не е добра идея.
- Какви дългосрочни цели си поставяте като шеф на таекуондото?
- Искаме то отново да стане бойно изкуство, включително като култура и поведение. А състезателите да са комплексни личности като преди, когато учеха в университети и думата им тежеше. Сега разполагаме с 5000 състезатели, а искам да станат 10 000. Вече не можем да разчитаме само на борбен ген, защото спортът е пари. Трябва ни по-широка база от кадри. Впрочем, вече имаме и първия професионален таекуондист - Владо Далаклиев, на когото клубът му плаща заплата.
- Има ли приложение вашият спорт в живота?
- Да, искам да се тренира в университетите, както и в армията и полицията. Това е единственият боен спорт на олимпийски игри и е с най-голямо приложение, защото

в него е хвърлена най-много наука

От 20 години водя разговори в тази посока. В Южна Корея например той е задължителен и почти всички го практикуват. В арабските страни също се използва приложно. А в България той си остава най-масовия боен спорт. Едва ли е широко известно, но ние имаме и състезатели, които участват в снимането на филми от "Ню Имидж". Те са красиви и способни и се котират.
- Надявате се на помощ от държавата за развитието на таекуондото. Как си представяте идеалния вариант на тази помощ?
- Трябва да се създаде материална база. С построяването на нова зала, в която да тренират и да провеждат лагери националните отбори, плюс център за администрацията. И да се съберем на едно място.
- Какво да очакваме от таекуондото до следващите олимпийски игри?
- Целта ми е на тях да класираме поне двама българи. Ще полетя в Космоса, ако е нужно, но това трябва да стане.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе