Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Какво ще стане, ако пристигнеш 5 минути по-късно?!

Какво ще стане, ако пристигнеш 5 минути по-късно?!България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз, обявиха от Съюза на българските автомобилисти.

Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествие на един милион жители. По този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали на 1 млн. население. Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите у нас. Данните са от анализ на тема "Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в Република България", изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет-София.

Експертите са приложили този подход за оценка на безопасността на движение с параметъра брой загинали на 1 млн. жители по отделни области в България. Така те установяват, че при среден брой от 99,7 загинали на един милион в 18 области има повишаване на средното за страната. Особено се открояват областите Ловеч с 263, Разград с 208, Видин със 169, Монтана със 163 и Силистра със 143 души загинали на 1 млн. население. Посочените области са с изключително високи стойности не само за България, но и за ЕС.

Защо броят на тежките катастрофи и на убитите при тях в България не намалява, въпреки законовите промени и медийните кампании за пътна безопасност? Красимир Каменов попита видинчани:

"Подготовката на шофьорите е абсолютно недостатъчна, а и правилата не се спазват... Трафикът е натоварен, някои хора не издържат психически. Трябва да се ограничи по някакъв начин трафикът на тирове... Книжки се дават на много неграмотни шофьори. Трябва да има повече полиция и по-добри пътища... Катастрофи стават заради несъобразената скорост по пътищата. Трябва повече контрол и по-добра инфраструктура... Никой не спазва правилата, всеки бърза и не се съобразява с останалите... Трябва по-големи наказания за нарушителите... Когато хората станат по-отговорни и дисциплинирани, когато спазват Закона, всичко ще се нареди... Хората трябва да бъдат по-усмихнати и по-спокойни, да не бързат- какво ще ти стане, ако закъснееш с 5 минути? Никой не бърза за гробищата!"

От началото на годината в област Видин трима души са загинали, а 21 са ранени при пътно-транспортни произшествия. В сравнение със същия период на миналата година обаче инцидентите намаляват.

"Данните сочат, че основните показатели: "брой на пътнотранспортните произшествия (ПТП)", "брой на тежките ПТП", "брой на убитите и ранените участници в ПТП", бележат намаление. В сравнение със същия период на миналата година катастрофите са с 8 по-малко, тежките ПТП са по-малко с 3, загиналите са по-малко с двама, което е около 30% спад. От началото на годината до сега в област Видин  са станали общо 146 ПТП, от тях тежки са 21. Обстановката е подобрена от гледна точка на пътно-транспортния травматизъм. Не мога да кажа същото по отношение на трафика. Всички пътуваме и ставаме свидетели, че трафика в посока вътрешността на страната е много натоварен, но организацията на движението, състоянието на пътищата, техните габарити и пропускливост, не зависят от нас. Изпратили сме съответните уведомителни, констативни документи до стопаните на пътя и институциите, ангажирани със сторитеството, поддържането и ремонта на тази пътна мрежа. Проблемът е известен и смятам, че ще има скоро решение. Основната причина за катастрофите си остава несъобразената скорост с пътните условия. Много тежки ПТП-та настъпват в зоните на опасните завои по протежение на път Е-79 в селата Скомля, Бела, Медовница. Обикновени жертви стават водачи, които не познават особеностите на пътя, не съобразяват своята скорост с пътната настилка и интензивността на движението и често попадат в критични ситуации, а когато единият от автомобилите е тежкотоварен камион, може да се предположи какви ще са последствията.", обясни началникът на Сектор "Пътна полиция" Видин гл. инспектор Владимир Герасимов.

Всеки ден близо 3500 души умират на пътя в световен мащаб. Младите хора са най-засегнати, като пътнотранспортните произшествия са първата причина за смъртта на младежи между 15 и 29 години. Поради тази причина Международната автомобилна федерация (ФИА) заедно със Съюза на българските автомобилисти (СБА) и други 245 автомобилни клубове по света стартира кампания, чиято цел е да поставим пътната безопасност като приоритет. Войната по пътищата е проблем, на който всяка една страна по света, обръща сериозно внимание. Кампанията на ФИА ще се опита, чрез  позитивен подход, да подкани всички участници в движението да бъдат по предпазливи на пътя и да пазят другите.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе