Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видин ще е домакин на национална гобленарска среща

Видин ще е домакин на национална гобленарска срещаВидин ще посрещне деветата национална среща на форума Гоблените.org. За събитието научаваме от Диана Димитрова, организатор на срещата и една от най-запленените по това изкуство дами в нашия град.

"Преди 10 години сайтовете бяха основен източник на информация за нашето хоби. Ние ставахме част от този сайт, като се регистрирахме чрез никнеймове, така се представяхме един на друг, не казвахме истинските си имена. Така си остана и до ден днешен. Обръщаме един към друг така, жени и мъже на възраст си говорим на никнеймове, но това е много забавно и отпускащо. По традиция националната ни среща се провежда винаги втория уикенд на месец октомври. Тази година се пада на 7-и, 8-и и 9-и октомври, като основните мероприятия са заложени за събота – 8-и октомври. Първата среща преди 9 години беше в Пловдив. Обменяме информация, показваме какво можем и сме направили. Имало е срещи в София, Шумен, Силистра, Ямбол, Хасково, Варна , Бургас…"

Каква е целта на срещите?

"В сайта има различни тематики, там си помагаме с бродериите, бодовете, обсъждаме доставчици. Организираме много игри, тази година също ще има. Във Видин си имаме група- Гобленари от Видин, правим си срещи и на живо, но не толкова често. Аз много отдавна исках да вземем шефството и да направим Видин домакин и ето, че са случи!"

С какво ще е по-различна тази среща?

"Очаква се да дойдат над 60 гобленари и гости от цялата страна. Освен чисто практически неща, свързани с хобито ни, искаме да представим и града си. Ще организираме изненади, всичко ще се случи в изложбена зала на видински хотел, ще видите кой е той на страницата ни във Фейсбук- "Гобленари от Видин. Тук ли сте?" и на страницата на самото събитие. Отворено и свободно ще е за посетители. Ще има изложба на семплери и една на малки и големи гоблени. Ще има фирми и дизайнери, който иска може да дойде да си вземе нещо от тях, да си поръча или просто да свери часовника."


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе