Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Шиндзо Абе: Пхенян сам трябва да поиска преговори

Шиндзо Абе: Пхенян сам трябва да поиска преговори

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви във връзка с посещението си в България пред местни медии, че е необходимо максимално да се засили натискът спрямо Северна Корея, за да може Пхенян сам да предложи преговори, предава ТАСС.

„Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите задължения по унищожаването на своя ядрен и ракетен арсенал така, че да гарантира неговото пълно и окончателно ликвидиране с възможен външен контрол над процеса", отбеляза Абе. „За да се принуди Северна Корея да измени своята политика е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие и да наложи максимален натиск спрямо Северна Корея. Пхенян трябва сам да предложи воденето на диалог", допълни той.

Говорейки за провокационната риторика, използвана от режима в Пхенян, Абе отбеляза, че „това е типичен за страната способ за водене на преговори и опасяването за сценарий - ракетна атака означава да бъде причастни към тона на Пхенян".

„Няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, но ни е необходимо внимателно да анализираме ситуацията, за да реагираме спокойно и хладнокръвно. В тясно сътрудничество с Европа и България, със силен натиск от цялата международна общност ще направя всичко възможно за разрешаването на проблема с ядрените и ракетните опити на Пхенян", подчерта японският министър-председател.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе