Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Зрелостниците от Североизточна България се явяват на поправителна матура

Зрелостниците от Североизточна България се явяват на поправителна матураВ Шуменско, на държавния зрелостен изпит по български език и литература са се явили 118 зрелостници, съобщиха от образователния инспекторат. От всичките 172 заявили желание, допуснати са били 151 зрелостници. На втория държавен зрелостен изпит утре са пожелали да се явят 179 зрелостници. Най-голям е интересът към биологията, избрана от 106 от тях. В Шуменско няма желаещи за трета матура, каза за Радио Шумен Николай Русев от Регионалното управление на образованието в Шумен.
В Разградска област, заявление за участие са подали 197 ученици. Задължителният държавен зрелостен изпит там се провежда в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. За втората избираема матура заявление са подали 207 ученици от региона, които не са се справили успешно на предходните сесии. Изпитът е насрочен за 30 август от 8:00 часа. В Разградско, най-много ученици са избрали да се явят на матура по „Биология и здравно образование“. На редовната сесия през май на матурата по български език и литература се явиха 991 дванадесетокласници, от които 821 записани в редовна форма на обучение.
55 зрелостника в Силистренско са се явили на изпита по Български език и литература, който се провежда днес от 8:00 до 12:00 часа, съобщават от инспектората по образование в Силистра. Допуснати са били 99, от всичките 101 заявили желание за явяване. За втория държавен зрелостен изпит, който ще се проведе утре от 8:00 часа, заявление са подали 122-ма. Най - предпочитаните предмети за втория държавен зрелостен изпит са География и икономика и Биология и здравно образование. Училищата, в които се провеждат изпитите са Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” в Силистра, Средното училище „Васил Левски” в Дулово и Средното училище „Христо Ботев” в Тутракан. В две части ще се провеждат изпитите по Математика, Химия и ООС, Биология и ЗО и Физика и астрономия. В три части е изпитът по Български език и литература, История и цивилизация, Философски цикъл, География и икономика и всички чужди езици. Този начин на провеждане е прилаган досега за изпитите за седмокласниците.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе