Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

АБВ: Съюз до края на юли или действаме сами

АБВ: Съюз до края на юли или действаме сами

Разговорът между левите партии за общ кандидат за президент загрубя. От АБВ поставиха ултиматум на бившите си съпартийци в БСП и им заръчаха да побързат. От партията на Георги Първанов настояха до края на месеца да е ясно дали БСП и АБВ ще са заедно на вота и коя ще им е кандидат-президентската двойка. Затоплянето на отношенията между тях започна след резултата от вътрешния референдум в столетницата, когато всеки втори социалист поиска примирие с АБВ. Тогава на лидерска среща Нинова и Първанов се разбраха, че се харесват и имат една визия за профила на следващия държавен глава, но не стигнаха до обсъждане на конкретни имена.

Причината е, че в момента на „Позитано 20" текат вътрешнопартийни номинации и договорката бе след краят им АБВ и БСП отново да седнат на масата за преговори. Тогава и от АБВ ще дадат своето предложение за кандидат. Търпението на хората на Първанов обаче започна да се изчерпва. „Ако до края на месеца няма желание за разбиране, ние ще вземем решение как по-нататък да продължим", обяви пред журналисти зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. И отсече - „ние имаме различни варианти". В неделния ден той уважи първата национална конференция на младежите на партията в НДК. Калфин определи номинирането на кандидати за „Дондуков 2" като „безкрайно закъсняло".

„По отношение на разговорите с БСП и с другите партии от левицата, за нас е важно не само да сложим кандидатури, но да успеем да се уточним по критериите, по които ще бъде избрана тя", уточни зам.-шефът на АБВ. Той призна обаче, че „идеите им се възприемали по абсурден начин от БСП и заради това не ги предлагали". „Виждам, че там (БСП – б.р.) се ориентират към партийни кандидатури, не ме прави особено оптимист това нещо", коментира още Калфин. И предупреди, че ако няма обща лява кандидатура, а няколко отделни, то ГЕРБ безпорно ще спечели „Дондуков 2". „Няма да се кандидатирам за президент", отсече за пореден път лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Беновска пита" по Канал 3. Нинова обаче попари отново идеята Георги Първанов да е общият кандидат за „Дондуков 2" на левицата. „Мисля, че няма да го издигнем. Моето мнение е такова. Предпочитам да не коментирам причините, но мисля, че няма да е той", отсече Нинова. На въпрос дали премиерът Бойко Борисов би бил добър президент отсече, че няма как да бъде такъв, ако продължи да води политика като тази, която прави от „Дондуков 1".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе