Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сърбия отзова посланика си в Украйна

Сърбия отзова посланика си  в Украйна

Белград отзова за консултации своя посланик в Киев тази седмица, след като Украйна изрази притеснения за това, че сръбски наемници се сражават на страната на проруските бунтовници в източната част на страната.

В изявление от външното министерство се посочва, че Сърбия „уважава териториалната цялост на Украйна" и е предприела редица мерки срещу сражаването на нейни граждани в чужбина, включително и в Украйна.

Съобщението на Белград в сряда дойде, след като ден по-рано украинският външен министър Павло Климкин проведе среща със сръбския посланик в страната. Консултацията е била фокусирана върху „проблема със сръбските наемници, които се сражават... като част от руски терористични войски" в източните части на страната, се казва в изявление на украинското външно министерство. Текстът посочва, че властите в Киев са „сериозно притеснени" за юридическите договори, сключвани от „представители на Сърбия с окупирания Крим". „Надяваме се, че сръбската страна ще се отдаде изцяло на принципа за уважение на суверенитета и територията цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници", се казва още в текста.

Според украинските служби над 300 сърби се сражават срещу Киев в т. нар. Луганска народна република от началото на конфликта през 2014 г., но няма информация за бастиона на бунтовниците Донецк. Според източник от украинското министерство на отбраната обаче тези данни са раздути и около 300 сърби се сражават и на двете места.

В изявлението от сряда сръбският външен министър Ивица Дачич споменава и за „украински наемници", които участват в състава на хърватските сили срещу Сърбия по време на балканския конфликт през 90-те, чиито действия „Украйна, за разлика от Сърбия, никога не е осъждала". Той също така посочи, че Сърбия „няма да позволи да стане вторична жертва на международни отношения, които нямат нищо общо със Сърбия".

Белград, който се бори за членство в ЕС, е една от страните, които отказаха да последват Брюксел в налагането на санкции срещу Москва във връзка с украинската криза и анексирането на Крим.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе