Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Иранското посолство: Отклоняването на самолета на Борисов е техническо недоразумение /ОБНОВЕНА/

Иранското посолство: Отклоняването на самолета на Борисов е техническо недоразумение /ОБНОВЕНА/

Посолството на Ислямска република Иран съобщи, че правителственият самолет на България не е бил допуснат да премине над страната заради несъответствие на предоставената информация за полета. Това се посочва в позиция на Посолството на Ислямска република Иран в София по повод недоразумението с полета на премиера Бойко Борисов, който не беше допуснат за преминаване във въздушното пространство на Иран.

В позицията на Посолството се посочва още:

"Посолството на Ислямска република Иран в София съобщи, че в отговор на официалната молба на посолството на Република България в Техеран от 08 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителственият самолет превозващ Н. Пр. Бойко Борисов, министър председател на Република България, и придружаващата го делегация над въздушното пространство на Ислямска република Иран, незабавно беше издадено необходимото разрешение на 09 ноември 2017 г., но поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществено.

 Посолството на Ислямска република Иран в София, напомняйки за дългогодишните отношения между двете страни, като наскоро в София се отпразнува сто и двадесет годишнината от установяването на тези отношения, подчертава върху отличната воля на властите на Ислямска република Иран за продължаване на развиващите се отношения между двете страни."

Българското външно министерство също обяви позииция за инцидента:

Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември 2017 г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрут София–Рияд, бе обсъден днес обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години.

Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе