Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Самолет погуби шампион с ЦСКА (ОБЗОР)

Самолет погуби шампион с ЦСКА (ОБЗОР)

Бразилският футболен отбор "Чапекоензе" не трябвало да бъде на борда

Ужасяваща трагедия сполетя целия спортен свят. В неделя срещу понеделник през нощта наше време стана ясно, че самолетът, в който е бил футболният отбор на бразилския елитен "Чапекоензе" се е разбил над Колумбия. Във въздуха са били общо 81 души - 72 пътници и 9 от екипажа. По последните данни цели 76 души са загиналите, а сред тях е бившият футболист на българския ЦСКА Фелипе Машадо. За съжаление защитникът е загинал след като не попадна в списъка с оцелелите. Машадо е публикувал видео в социалните мрежи минути преди самолетната катастрофа. На кадрите се вижда, че бразилецът е в добро настроение и демонстрира оптимизъм преди срещата с "Атлетико". Двата отбора трябваше да се изправят един срещу друг във финала за Копа Судамерикана. "Готови сме за пътуване. В добро настроение сме и сме напълно готови за мача", са последните думи, които изрича Машадо.

 Само 5 души са оцелели. Това са футболистите Алан Рушел, Джаксън Фолмън и Нето, а също така масажистът на отбора, както и една от стюардесите Ксимена Суарес. За първият има голяма вероятност той да остане парализиран за цял живот, тъй като има сериозни наранявания в гръбначния стълб. Фолмън пък е с ампутиран крак. Останалите трима оцелели също остават в критично състояние. От останките бе изваден жив и вратарят Данило, но за съжаление по-късно той издъхнал в болницата.
Пилотът на катастрофиралия самолет с 81 души на борда, сред които и целият бразилски тим "Чапекоензе", е взел изключително важно решение преди разбиването на машината на около 50 километра в колумбийския град Меделин, съобщават бразилските медии. Той е изпуснал горивото от самолета, за да се предотврати експлозия и да бъдат спасени човешки животи, съобщават колумбийските медии. Междувременно от летище „Рионегро" излязоха с официална информация относно катастрофата на полета. В 22:00 часа местно време самолетът, който е пътувал от Санта Крус, Боливия е обявил извънредна ситуация заради електрическа повреда. След това полетът е изчезнал от радарите. Спасителната операция с участието на местната полиция, пожарникари и военновъздушните сили на Колумбия е стартирана веднага. Поради лошата видимост до мястото на катастрофата може да се стигне само по суша. А освен това и поройният дъжд е попречил.
Стана ясно и, че отборът на "Чапекоензе" не е трябвало да бъде на борда. По план тимът е щял да пътува с чартър за финала на Копа Судамерикана в Меделин. Но Националната агенция за гражданска авиация (ANAC) в Бразилия не е разрешила полета. За това в последния момент шефовете на "Чапекоенсе" са сменили плановете и са запази места в редовния полет. Президентът на борда на директорите на "Чапекоензе" Плинио Данид де Нес коментира трагедията. "Това не беше просто един отбор, събран от футболисти, които проявяват уважение един към друг. Това беше едно семейство. На този полет имаше приятели, които са свързани още от деца. Всички бяхме щастливи заедно в клуба. Живеехме в хармония. Преди да се качат на самолета, момчетата ни обявиха, че отиват, за да осъществят една обща мечта. Но всичко рухна", каза през сълзи президентът.

Колеги и приятели у нас: Машадо беше скромно момче

Не мога да повярвам, че Фелипе Машадо е сред загиналите при самолетната катастрофа в Колумбия. Това заяви пред Стойчо Младенов, който бе треньор на бразилеца в ЦСКА през шампионския сезон 2007/08. "Аз го взех в ЦСКА. Беше играл преди това в долните дивизии на Испания. Успя бързо да се наложи при нас и си спечели титулярното място. Фелипе беше изключително честно и скромно момче. Раздаваше се докрай на тренировките, както и на мачовете. Ще го помня с усмивката и добротата му. Лека му пръст!", добави Младенов.
Добрият му приятел и сънародник Маркиньос през сълзи обяви, че се моли на чудото, заедно със съпругата на Машадо, въпреки че вече беше обявен списъка с оцелели. "Моля се, дано да стане чудо. Знам, това, което и вие". Лусио Вагнер, който риташе в "Левски" по това време, но двамата с Машадо бяха приятели, също не сдържа мъката си. Той написа в социалната мрежа "Почивай в мир, приятелю!", споделяйки тяхна обща снимка. Легендата на ЦСКА Тодор Янчев също бе сред приятелите на загиналия трагично Машадо. "Фелипе дойде в ЦСКА много млад. Това му беше първият чуждестранен отбор. Невероятно лъчезарно момче. Толкова добро момче... Имаше баба българка и заради това не бе със статут на чужденец в отбора. Беше толкова добро момче, носеше на майтапи, никога не се е сърдил на никого", заяви Янчев. "В България имаше едно кученце, много си го обичаше. После се ожени и стана баща на момиченце. Голяма загуба...", добави Янчев пред "Топспорт".

3 дни траур в Бразилия

Президентът на Бразилия Мишел Темер обяви тридневен траур в цялата страна заради ужасяващата трагедия. Той излезе със становище часове след инцидента с падналия самолет и загиналите 76 души. "В този тъжен час, когато трагедия сполетява десетки бразилски семейства, изразявам своята солидарност", заяви Темер в официално изявление. Той добави, че Бразилия ще окаже помощ с всички възможни средства, за да облекчи болката на семействата на загиналите футболисти и хора от щаба на "Чапекоензе", журналисти и екипажа на самолета.

Семействата на играчите плакаха на стадиона

Семействата на футболистите на бразилския "Чапекоензе" веднага се събраха пред стадиона след новините за ужасната трагедия. Близките и приятелите на хората в самолета не спираха да се молят за любимците си. Сред тях бе и половинката на бившият футболист на ЦСКА Фелипе Машадо - Алина. Всички бяха в шок в продължение на часове и чакаха някакво чудо, пишат медиите в Бразилия. Футболистите на "Чапекоензе", които не се качиха на самолета, заради контузии или пък по решение на треньора, седнаха безмълвни в съблекалнята, където се взираха в оставените екипи на своите съотборници. Малко след това те запалиха и по свещ за своите колеги и ги оставиха в стаята, напускайки със сълзи. С течение на времето, все повече фенове на отбора минаха пред стадиона и също оставиха свещичка или цвете. Някои от привържениците също пуснаха сълзи и изказаха своите съболезнования на семействата на футболистите, които продължаваха да не искат да повярват на случилото се.

Злополучната машина летяла 17 години

Самолетът, с който загиват бразилските футболисти, е от серията на произведените от 1999 до 2007 г. машини на авиокомпанията "Масаба авиейшън" в САЩ. Боливийската авиокомпания LAMIA го придобива през 2013 г. от British Aerospace, която сега е известна като BAE Systems. Първите 146 самолета от този тип са произведени през 1981, като само част от тях са направени във Великобритания от нея и от нейният приемник Avro RJ.
Около 220 от общо 400 произведени машини все още се използват за различни дейности, включително за гасене на пожари от въздуха и за търговски превози.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе