Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

IX Национален събор на читалищата откриха в Бяла с песни и танци

IX Национален събор на читалищата откриха в Бяла с песни и танци

Над 1400 танцьори, певци и инструменталисти от 69 читалища участват в IX Национален събор на читалищата в Бяла. Събитието бе официално открито от кмета на Община Бяла – Анастас Трендафилов и Силва Хачерян – представител на Министерство на културата.

Националният събор на читалищата ще продължи до 24 юни (събота). Всяка вечер в часовете между 18 и 22 часа на откритата сцена на площада в Бяла ще се изявяват участници от различни области в страната: Бургас, Варна, ВеликоТърново, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Перник,Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Шумен. Програмата на събитието е изключително разнообразна. Участие ще вземат певчески групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави от всички възрасти, групи за популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери, групи за обичаи и още много други.

Част от Събора е изложение „Произведено в България–читалища“, в него ще се включат читалища с дейност  в областта на изобразителното и приложно изкуство.


Форуми като този са не само интересни за зрителите, но и много интересни за участниците. Ще бъдат проведени кръгли маси,  врамкитенакоитосеобсъждатактуалничиталищнипроблемииобменят се идеи, опитидобрипрактики. Така се създават трайни културни контакти, важни за всяко читалище.

За да остане споменът за участието в Националния събор на читалищата по-траен, организаторите Община Бяла и НЧ „Пробуда - 1928“, са осигурили за всяко читалище статуетка със символа на Събора, грамоти за всяка група, златни медали за най-атрактивните участници, а едно от всички читалища ще спечели специалната награда на кмета.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе