Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия: Не пречим на Кристалина за ООН

Русия: Не пречим на Кристалина за ООН

Българската кандидатка говори на три езика в над два часа изслушване

Русия няма да пречи на българския кандидат за ООН Кристалина Георгиева, която вчера над два часа говори в първото си изслушване пред световната организация. Това стана ясно от думите на руския зам. външен министър Генадий Гатилов, цитиран от ТАСС.

"Русия не възпрепятства никого от кандидатите за поста генерален секретар на ООН. Ние сме се срещали и с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева. Външният министър Сергей Лавров се е срещал с тях. Ние ги изслушваме и никого не отхвърляме. Имали сме контакти с всички кандидати, които са в списъка за гласуване, те всички са идвали в Москва", каза Гатилов. По думите му Русия на никого не налага вето и не възпрепятства да участва в тази предизборна надпревара. "С приближаването на момента на истината интересите на държавите и политическите дебати около този въпрос видимо се разгорещяват", коментира още той, без да даде повече подробности.

Днес Георгиева, която бе номинирана за поста на генерален секретар едва миналата седмица на мястото на зле представилата се досега Ирина Бокова, говори над два часа пред Общото събрание на ООН. Георгиева ще бъде третирана на равни начала с останалите претенденти, заяви председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън. Във встъпителните си думи Кристалина говори на три езика - английски, френски и руски. Признавам, че влизам в тази надпревара късно, бих предпочела това да бе станало по-рано, каза Георгиева, облечена в костюм в бяло и черно. Тя изтъкна работата си в Световната банка и в ЕК, както и че се е занимавала с широк спектър от въпроси - от бюджет до хуманитарна помощ. Тя призова ООН да помогне на децата и разказа свой спомен как преди време е била в София и държала в ръцете си малката си внучка. А на другия ден била в Сахел в болница за недохранени бебета. Стаята беше тиха, те бяха толкова слаби, че не можеха да заплачат, никога няма да го забравя, разказа Георгиева.

"В богат свят като нашия, това не трябва да се случва", каза тя. Подчерта още, че ООН трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства. "Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите", каза още Георгиева. По отношение на миграцията тя наблегна на факта, че усилията трябва да се насочат към това хората да не напускат страните си. Освен това трябва да се осигури мир и работни места в страните, от които бягат хиляди, но трябва и да се помага на страните, в които така или иначе отиват мигрантите.

Георгиева подчерта нейната способност да "насочва хората към решения, които ние всички можем да подкрепим". Тя каза още, че за нея кризата в Украйна е личен въпрос. Брат й е женен за украинка от Харков и в това си качество е засегнат от конфликта. Кристалина призна, че е имало "елемент на изненада", когато Бойко Борисов я е помолил да влезе в надпреварата. "Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или не", каза Георгиева. Читателите на влиятелното европейско издание "Политико" я предпочитат за следващия генерален секретар на ООН, показва проучване на медията. Днес стана ясно, че Латвия и Полша подкрепят кандидатурата й.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе