Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия се отказа от лихвите за "Белене"

Русия се отказа от лихвите за

Русия се отказва от лихвите, които България дължи заради решението на Арбитражния съд за оборудването за АЕЦ "Белене". Това стана ясно, след като българската страна и руската компания "Атомстройекспорт" подписаха споразумение за окончателно приключване на решението за международен търговски арбитраж във връзка с проекта "Белене".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи споразумението с "Атомстройекспорт" като затваряне на една страница в отношенията с Русия, която е създавала проблем, и оттук нататък изрази увереност, че те ще се развиват в положителна посока. "Атомстройекспорт" се отказва да предяви инвестиционен спор към българската държава. В резултат страната ни ще намали дължимата сума с около 90 милиона лева, заяви министър Петкова.

По думите и това са онези лихви, които са в размер на 167 000 евро на ден и които се трупаха на сметката на Националната електрическа компания (НЕК). "Нашите партньори от "Атомстройекспорт" се отказват от тези лихви и размерът на тези лихви до 15-и декември е 23 милиона евро. Това са близо 47 милиона лева, които ще бъдат спестени на НЕК. От друга страна, НЕК имаше седем искания за корекции към Международния търговски арбитраж във връзка с определяне размера на лихвата. Тези корекции – четири от тях бяха одобрени. Двете страни се съгласиха, че ще приемат коригираното решение на Международния арбитраж. В резултат на това намаление отново НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 милиона евро", заяви още Петкова.

В замяна на руския отказ от дължимата лихва НЕК се ангажира да плати до 15-и декември пълния размер на сумата по арбитражното решение по проекта "Белене".

"Това, което оттук нататък предстои, е нашите партньори от Европейската комисия /ЕК/ да дадат съответното решение по отношение на нотификацията на закона, който българският парламент прие във връзка с предоставянето на възмездна финансова помощ на НЕК, за да можем да погасим своето задължение към "Атомстройекспорт", каза министър Петкова, цитирана от БНР.

По думите и имаме уверението на Европейската комисия, че тя разглежда този въпрос приоритетно и се надяваме, че всичко ще се случи в рамките на сроковете, които ние сме поели като ангажимент днес с това споразумение.

Животът на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължен с още 30 години, обяви тя и допълни: От страна на "Росатом" е налице ясната заявка и ясната визия за това, че нашата атомна електроцентрала в Козлодуй се поддържа изключително добре. Тя е изключително сигурна, в резултат на което животът на 5-ти блок ще бъде удължен с още 30 години. Смятам, че това също е една много добра новина и това дава яснота наистина за големия потенциал, който съществува в България по отношение на развитието на ядрената енергетика.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе