Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Русинова: Трябва да интегрираме хората с увреждания

Русинова: Трябва да интегрираме хората с увреждания

Усилията на новото ръководство на Министерството на труда и социалната политика са насочени към създаването на възможност за интеграция на пазара на труда на хората с увреждания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на днешното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Министър Русинова посочи, че включването в заетост на хората в неравностойно положение ще им осигури доходи от труд, което ще им даде възможност да бъдат по-независими и да дадат своя принос към обществото.

„Предстои подготовка заедно с Министерство на здравеопазването на законодателните промени за реформа на системата на ТЕЛК", заяви министър Русинова.

Тя подчерта, че МТСП разчита на активност от страна на организациите на хората с увреждания, за да може в условията на диалог да се предприемат балансирани промени, с които да се подобри ефективността на помощта от държавата. „Ресурсът трябва да се насочи към социалното включване на тези хора и да се изготви реална оценка за трудоспособността им", допълни още министърът.

Като важна тема пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Русинова открои подготовката на проект на Закон за социалните услуги.

„С нормативния акт искаме да подобрим качеството на предлаганите услуги в общността и те да бъдат насочени към индивидуалните потребности на всеки човек в нужда", каза тя.

Русинова посочи, че се предвижда да се регламентират интегрираните услуги, както и да се засили конкуренцията между доставчиците, за да се повиши качеството и ефективността на помощта, която получават хората в неравностойно положение.

„Обмисляме да осигурим средства чрез Проект „Красива България" за подобряване на достъпната среда в публичните институции", съобщи министър Русинова. Целта е да се подобри достъпът на хората с увреждания до държавните учреждения.

Подготовката на нормативни промени, свързани с достъпността на архитектурната среда беше сред темите, които Националният съвет за интеграция на хората с увреждания обсъди днес. Консултативният орган дискутира и по проект на списък на стоките и услугите за възлагане на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, както и Проект за национална стратегия на хората с увреждания 2016-2020.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе