Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Русинова слага край на професията безработен

Русинова слага край на  професията безработен

Социалният министър Зорница Русинова се зарече да премахне професията "безработен", като свие до минимум социалните привилегии за тази категория българи. "В момента статутът "безработен" е като универсален билет, който отваря врати за много системи за подпомагане извън тези на социалното министерство и обезщетенията за безработица", поясни Русинова пред БНР. Тя посочи, че много общини са въвели режими за подкрепа на местните безработни като например облекчен достъп до детски градини, намалени такси за студентски общежития, допълнителни ученически и студентски стипендии за деца на безработни.

Министър Русинова се е срещнала с ръководството на сдружението на общините и е отправила апел кметовете да преосмислят мерките си за обществена подкрепа и да не ги обвързват непременно със статута "безработен". Вместо това критерият за подпомагане може да бъде самотно живеещи възрастни хора, самотни родители, бедни семейства, които са на социални помощи или др., предлага Русинова. Същото предложение тя ще отправи и към министъра на образованието Меглена Кунева, тъй като по линия на образованието също има редица привилегии за децата на безработните.

"Толкова много режими на подпомагане демотивират безработните да търсят активно работа", посочи Русинова. Тя очаква местните власти да откликнат, защото те също имат интерес да няма много безработни. Междувременно Агенцията по заетостта обяви списъка с класираните проекти по схемата "Обучения и заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси". Одобрени са около 1100 работодатели, чиито заявки са за наемане на 4300 безработни. Отделно над 4900 работодатели са включени в резервен списък. През май Агенцията по заетостта стартира повторно тази схема, след като участници изразиха недоволство за бързото изчерпване на първоначално предвидените средства. Въпреки че бюджетът на схемата е 81 млн. лв., социалното министерство по-рано през т.г. даде старт само с 8 млн. лв., които бяха разпределени само за един ден. Тогавашният министър Ивайло Калфин прекрати процедурата и обяви нова, този път за 30 млн. лв. Те са предвидени за покриване на заплатите на наети безработни над 29 г., като приоритет са дълготрайно безработните, тези с ниско образование и на възраст над 54 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе