Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

І рунд: Клинтън - Тръмп 62:27 (ОБЗОР)

І рунд: Клинтън - Тръмп 62:27 (ОБЗОР)

Бившата първа дама принуди милиардера да мине в отбрана в първия тв дебат

Търговските споразумения, икономиката, отношението към жените, расовият въпрос, хакерски атаки, мейли с поверитела информация. Това бяха бойните полета, на които кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън и претендентът на републиканците Доналд Тръмп кръстосаха шпаги в първия им ТВ дуел. Арсеналът включваше нападки, заяждане, обиди, пренебрежение, обвинения в лъжи и изопачаване. Резултатът от допитване, направено и публикувано от Си Ен Ен след битката показа, че победител в нея е бившата първата дама с 62% срещу 27% за милиардера. Водещият на Си Ен Ен обаче уточни, че 41% от анкетираните били привърженици на Демократическата партия, а 26% - на Републиканската.

В началото на дебата Клинтън каза, че избирателите трябва да се запитат кой кандидат "може да понесе огромната отговорност на президентството", предаде ДПА. "Главният въпрос на тези избори, всъщност, е каква страна искаме да бъдем и какво бъдеще ще изградим заедно. Вие трябва да прецените", каза тя на избирателите, гледащи първия дебат между двамата кандидати за президент, който се проведе в университета "Хофстра". "Кой може да понесе огромната отговорност на президентството? Кой може да осъществи политиките, които ще направят живота ви по-добър?", добави тя. Демократът обвини ексцентричния милиардер в расизъм и се заяде със съперника си, че продължава да рови по въпроса дали президентът Барак Обама е роден в САЩ. Тръмп повтори твърдението си, че провалилата се президентска кампания на Хилари срещу Обама през 2008 г. е причината за появата на темата за произхода на президента. Обама, който е роден в Хавай, разпространи публично рожденото си свидетелство през 2011 г., за да сложи край на спора. Но Тръмп едва този месец заяви публично, че вече е повярвал, че президентът е роден в САЩ, припомня Ройтерс.

68-годишната Клинтън беше облечена с червен костюм с панталони, а 70-годишният Тръмп носеше тъмен костюм със синя вратовръзка.

Тя се обръщаше към него с малкото му име

Доналд, а той я наричаше министър Клинтън. През повечето време двамата кандидати се обвиняваха в изопачавания и лъжи и приканваха избирателите да проверят фактите в сайтовете на предизборните им щабове. Клинтън нарече предлаганата от Тръмп данъчна политика "Trumped-up" (прецакана) и "провалена" икономически, а той обвини бившия държавен секретар, че "само приказва и нищо не прави". "Имам чувството, че ще бъда обвинена за всичко", заяви Клинтън, а Тръмп отвърна: "Защо не?".

Кандидатът на демократите жегна съперника си за това, че не е обявил данъчната си декларация, което, по думите й, повдига въпроси дали наистина е толкова богат и благодетелен, колкото се изкарва. Клинтън обърна внимание, че малкото данъчни декларации, които е обявил, показват, че въпреки богатството си не е плащал данъци. "Това показва, че съм умен", отговори Тръмп. Накрая той каза, че ще обяви данъчната си декларация, когато тя публикува 30-те хиляди имейла, изтрити от личния й интернет сървър, използван от нея като държавен секретар.

Имотният магнат нападна Клинтън за търговската й политика и заяви, че тя ще одобри спорното търговско споразумение с азиатските страни, макар да говори в качеството си на кандидат-президент, че е против него. "Вие изцяло го подкрепяхте, но когато чухте моите аргументи против споразумението, започнахте да говорите, че е лошо. Но знаете, че ако спечелите, ще го одобрите". Клинтън отхвърли на критиката: "Е, Доналд, знам, че живеете в свой свят, но това не са фактите". Водещият Лестър Холт прекъсна този спор и насочи дебата към борбата срещу "Ислямска държава". Тръмп веднага обвини Клинтън, че е

издавала информация на врага

разкривайки на сайта си как планира да разгроми групировката. Тя му отговори, че за разлика от него поне има план за справяне с ИД.

В голяма част от времето двамата си разменяха и лични нападки, граничещи с обиди. "Тя не притежава визията и енергията да бъде президент", каза Тръмп, който и преди е правил подобно изявления, за които беше обвинен от опонентите си в сексизъм. Клинтън използва възможността да напомни на избирателите за многобройните му спорни твърдения за жените. "Този мъж е наричал жените прасета, мърлячки и кучки", напомни тя. Един от аргументите на Тръмп срещу Клинтън по време на дебата бе, че като политик тя не е използвала възможностите на позициите си да реши онези вътрешно и външнополитически въпроси, с които сега обещава да се справи като президент. "Тя има опит като политик, но лош опит", категоричен бе той.

Клинтън обвини Русия за неотдавнашната хакерска атака срещу офиси на кампанията на демократите, но Тръмп каза, че не е ясно кой стои зад това. "Това е един от предпочитаните (от Русия) методи за опит за всяване на хаос и събиране на информация", заяви Клинтън. Тръмп, който е обвиняван в близки връзки с Москва, обаче оспори това твърдение. "Може да е Русия, но може и да е Китай или някой друг", каза той.

"С известна помощ от водещия Клинтън напипа верния тон през втората половина на сблъсъка и атакува Тръмп за отношението му към жените. Никаква предварителна подготовка не би била достатъчна за нея или за когото и било да противодейства на урагана от изопачаване на факти, подигравателни прекъсвания и сплашващи обобщения, които предлагаше Тръмп. Но Клинтън бавно и сигурно

се научи как да се противопоставя

и да надделява над съперника си", коментира в. "Ню Йорк Таймс". Според в. "Вашингтон Поуст" двамата съперници опитали да се дискредитират взаимно. "Тръмп агресивно хвърли върху Клинтън вината за хроничните вътрешни проблеми на САЩ, но бе принуден да мине в отбрана, когато тя го обвини в расистко поведение, укриване на потенциални конфликти на интереси и пренебрегване на хората, помогнали му да изгради бизнес империята си. Преди дебата мнозина се чудеха кое лице ще покаже непредсказуемият Тръмп и отговорът е: той показа и двете си лица. В началото изглеждаше относително унил като слушаше Клинтън и дори на места се съгласяваше с нея, на 11-ата минута от 95-минутния дебат неговата хладност започна да се топи", подчертава вашингтонското издание.

"Тръмп се провали, но дали избирателите ще си вземат бележка?", пита лондонският "Гардиън". Според вестника Тръмп избуява въз основа на нежната и сляпа привързаност и на слабите очаквания. "Всичко което той трябваше да прави на дебата, е да внимава да не се спъне. Вместо това пропиля най-големия си шанс да увеличи доверието на избирателите към себе си, което постепенно нарастваше през последните седмици. Но това не бе обикновен дебат. Във всяка друга обичайна предизборна година, ползвайки рационални мерки, ще можем да кажем, че Клинтън е сразила Тръмп. Но тази е може би годината, в която рационалните американци са разочаровани от спектакъла на двама възрастни политици, които се карат за имейли и данъчни декларации. Ако Тръмп е прав, че избирателите са луди, тогава те са намерили кандидат, който

показва, че е също толкова луд

заключава "Гардиън".
И докато привърженици и противници следиха на живо размяната на удари по телевизията, Тръмп грабна вниманието на медиите с подсмърчането си, отбелязва Ройтерс. Това роди в "Туитър" хаштага #Trumpsniffle. Социалната мрежа се изпълни със снимкови колажи със закачливи текстове и анимации, докато потребителите опитваха да разгадаят защо тече носът на Тръмп. "Туитър" съобщи, че от създаването си не е регистрирал такава активност, свързана с политическо събитие, както на дебата. 62% от потребителската активност в "Туитър" бе свързана с Тръмп. Във "Фейсбук" делът на милиардера бе 79%, срещу 21% за Клинтън.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе