Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Петгодишният резултат от сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ

Петгодишният резултат от сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ

Сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа (или сътрудничество "16+1") е нова платформа за сътрудничество, създадена през 2012 г. от Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Благодарение на общите усилия на всички участници, в рамките на сътрудничеството "16+1" бяха организирани механизми за срещи на върха и платформи за сътрудничество в координацията на политиките, икономиката и търговията, културата, образованието, земеделието, транспорта, туризма, науката и технологиите, мозъчните тръстове, местния обмен и младото поколение. Постигнати бяха забележителни успехи, които резонираха добре както в Китай, така и в страните от ЦИЕ. По повод петата годишнина от сътрудничеството "16+1" Китай направи преглед на постиженията в този период и оформи списък с над 200 пункта, обхващащ 5 сфери - политическа комуникация, свързаност, икономика и търговия, финанси, културни връзки и обмен на хора.

1. Създаване на платформа за политическа комуникация

(1) През април 2012 г. се проведе първата среща на върха на Китай и страните от Централна и Източна Европа във Варшава. Китай и 16-те страни от ЦИЕ издадоха съвместно прессъобщението на срещата между китайския премиер и ЦИЕ. Китай предложи 12 мерки за насърчаване на приятелско сътрудничество със ЦИЕ.
(2) През септември 2012 г. в Пекин се състоя встъпителната конференция на секретариата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ и първата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(3) През октомври 2013 г. в Букурещ се проведе втората среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(4) През ноември 2013 г. в Букурещ се състоя втората среща на върха Китай-ЦИЕ и бяха публикувани Букурещките насоки за сътрудничество.
(5) През май 2014 г. в Пекин се състоя третата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(6) През ноември 2014 г. в Белград се проведе четвъртата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(7) През декември 2014 г. в Белград се състоя третата среща на върха Китай-ЦИЕ и бяха публикувани Белградските насоките за сътрудничество.
(8) През април 2015 г. китайското министерство на външните работи назначи специален представител за сътрудничество между Китай и ЦИЕ.
(9) През юли 2015 г. в Пекин се състоя петата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(10) През юли 2015 г. делегация от официални лица на ЦИЕ посети китайските провинции Съчуан и Юнан, както и Пекин.
(11) През октомври 2015 г. във Варшава се проведе шестата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(12) През ноември 2015 г. в Суджоу се проведе четвъртата среща на върха Китай-ЦИЕ и бяха публикувани Насоките от Суджоу за сътрудничество, както и средносрочната програма за сътрудничество.
(13) През февруари 2016 г. в Пекин се проведе първото тримесечно заседание за 2016 г. между секретариата за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ и посолствата на ЦИЕ.
(14) През април 2016 г. в Пекин се проведе второто тримесечно заседание за 2016 г. между секретариата за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ и посолствата на ЦИЕ.
(15) През май 2016 г. в Суджоу се проведе Конференцията на председателите на върховните съдилища на Китай и ЦИЕ.
(16) През юни 2016 г. се проведе седмата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ в Хайкоу.
(17) През август 2016 г. делегация от официални лица от ЦИЕ посетиха китайските провинции Фуцзян и Нинся.
(18) През октомври 2016 г. в Пекин се проведе третото тримесечно заседание за 2016 г. между секретариата за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ и посолствата на ЦИЕ.
(19) През октомври 2016 г. в Рига се проведе осмата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(20) През октомври 2016 г. в Будапеща се проведе диалог на политическите партии между Китай и ЦИЕ.
(21) През октомври 2016 г. в Рига се състоя петата среща на върха Китай-ЦИЕ и бяха публикувани Насоките от Рига за сътрудничество, както и Декларацията от Рига за сътрудничество в инфраструктурата и оборудването на пристанища на 3 морета - Адриатическо, Балтийско и Черно.
(22) През декември 2016 г. в Пекин се проведе четвъртото тримесечно заседание за 2016 г. между секретариата за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ и посолствата на ЦИЕ.
(23) Тримесечната среща между секретариата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ и посолствата на ЦИЕ в Китай се проведе в Пекин през април 2017 г.
(24) През юли 2017 г. в Пекин се състоя деветата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(25) През юли 2017 г. в Букурещ се проведе диалог на политическите партии между Китай и ЦИЕ и третият форум на младите политически лидери на Китай и ЦИЕ.
(26) Делегация от официални лица от ЦИЕ посети Пекин и китайските провинции Гансу и Хунан през август 2017 г.
(27) През октомври 2017 г. в Будапеща се състоя десетата среща на националните координатори на Китай и ЦИЕ.
(28) През ноември 2017 г. в Будапеща се състоя шестата среща на върха Китай-ЦИЕ.

2. Подобряване на връзките

(29) През юни 2014 г. в Пекин се състоя първата среща на съвместната работна група за сътрудничество в областта на инфраструктурата между Китай, Унгария и Сърбия.
(30) През юни 2014 г. в Рига се проведе конференция на високо ниво по въпросите на транспорта, логистиката и търговските пътища: Свързване на Азия с Европа.
(31) През декември 2014 г. представители на митниците на Китай, Унгария, Македония и Сърбия подписаха рамково споразумение за улесняване сътрудничеството по митническото оформяне.
(32) През декември 2014 г. Китай, Унгария и Сърбия подписаха междуведомствен меморандум за разбирателство по проекти за сътрудничество в областта на жп транспорта между Унгария и Сърбия.
(33) През януари 2015 г. в Белград се проведе втората среща на съвместната работна група за сътрудничество в областта на инфраструктурата между Китай, Унгария и Сърбия.
(34) През януари 2015 г. официално бе създаден механизъм за сътрудничество за улесняване на митническото оформяне на експресната сухопътно-морска линия Китай-Европа между митниците на Китай, Унгария, Сърбия, Македония и Гърция.
(35) През март 2015 г. в Шанхай се състоя първата среща на работната група за сътрудничество в улесняването на митническото оформяне между митниците на Китай, Унгария, Сърбия и Македония.
(36) През май 2015 г. в Шанхай се проведе първият семинар за митнически контрол на експресната сухопътно-морска линия Китай-Европа между митниците на Китай и Унгария, Сърбия и Македония.
(37) През май 2015 г. "Еър Чайна" пусна редовна линия Пекин-Будапеща.
(38) През май 2015 г. шефовете на митниците на Китай, Унгария, Сърбия и Македония се срещнаха в Сиан и подписаха план за действие за сътрудничество за периода 2015-2016 г.
(39) През юни 2015 г. Китай подписа меморандум за разбирателство с Унгария за съвместно изграждане на инициативата "Един пояс, един път".
(40) През юли 2015 г. в Будапеща се проведе третата среща на съвместната работна група за сътрудничество в областта на инфраструктурата между Китай, Унгария и Сърбия.
(41) През септември 2015 г. китайската "Хайнан Еърлайнс" пусна директна линия Пекин-Прага.
(42) През октомври 2015 г. в Скопие се проведе семинар за митническите процедури по транзитни стоки и управление на риска между митниците на Китай, Унгария, Сърбия и Македония.
(43) През ноември 2015 г. в Пекин се проведе четвъртата среща на съвместната работна група за сътрудничество в областта на инфраструктурата между Китай, Унгария и Сърбия.
(44) През ноември 2015 г. Китай подписа меморандум за разбирателство за съвместно изграждане на инициативата "Един пояс, един път" с Полша, България, Чехия, Сърбия и Словакия.
(45) През ноември 2015 г. Китай и Унгария подписаха споразумение за развитието, изграждането и финансирането на унгарския участък от жп линията Унгария-Сърбия.
(46) През декември 2015 г. в Нови Сад се състоя церемонията по стартирането на сръбския участък от жп линията Унгария-Сърбия.
(47) През 2015 г. Китай подписа междуведомствен меморандум за разбирателство с Македония и Румъния относно съвместното изграждане на инициативата "Икономически пояс: Път на коприната".
(48) През март 2016 г. в Любляна се състоя среща на мозъчния тръст на "eRegions on the New eAmber and New eSilk Roads".
(49) През май 2016 г. в Рига се състоя първата среща на министрите на транспорта на Китай и СЦИЕ. Създаден бе секретариат между Китай и СЦИЕ за сътрудничество в логистиката.
(50) През юни 2016 г. китайската "Ийстърн Еърлайнс" пуса редовен полет Шанхай-Прага.
(51) През юни 2016 г. в Будапеща се проведе втората среща на работната група за сътрудничество в улесняването на митническото оформяне между митниците на Китай, Унгария, Сърбия и Македония.
(52) През август 2016 г. китайската "Съчуан Еърлайнс" пусна редовен полет Чънду-Прага.
(53) През септември 2016 г. в Белград се проведе петата среща на съвместната работна група Китай-Унгария-Сърбия за сътрудничество в областта на инфраструктурата.
(54) През септември 2016 г. "Еър Чайна" пусна директен полет Пекин-Варшава.
(55) През ноември 2016 г. Китай подписа меморандум за разбирателство за съвместно изграждане на инициативата "Един пояс, един път" с Латвия и подписа двустранни планове за сътрудничество за съвместно изграждане на "Един пояс, един път" с правителството на Чехия.
(56) През ноември 2016 г. Китай подписа междуведомствен меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на пристанищата и пристанищните индустриални паркове с Латвия, България, Литва и Хърватия.
(57) През ноември 2016 г. Китай подписа с Унгария споразумение за създаване на съвместно предприятие за жп линията Унгария-Сърбия, договор за строителство и меморандум за разбирателство за финансиране на сътрудничеството. Китай подписа със Сърбия търговски договор за отсечката Белград-Стара Пазова от жп линията Унгария-Сърбия и меморандум за разбирателство за финансиране на сътрудничеството.
(58) През 2016 г. Китай подписа междуведомствен меморандум за разбирателство за засилване на сътрудничеството за интернет "Път на коприната" за популяризиране на информационната свързаност съответно с Чехия, Полша и Сърбия.
(59) През февруари 2017 г. във Варшава бе създаден координационен секретариат между Китай и ЦИЕ по морските въпроси 16+1.
(60) През април 2017 г. в Будапеща се състоя 1+3 семинар по митническата оценка на експресната сухопътно-морска линия Китай-Европа между митниците на Китай, Унгария, Македония и Сърбия.
(61) През май 2017 г. Китай подписа меморандум за разбирателство за съвместно изграждане на инициативата "Един пояс, един път" с Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания.
(62) През май 2017 г. Китай и Сърбия подписаха споразумения за заем за модернизация и реконструкция на унгарско-сръбската жп линия за участъка Белград-Стара Пазова.
(63) През юни 2017 г. в Нинбо се проведе семинар по митническо прехвърляне на експресната сухопътно-морска линия Китай-Европа между митниците на Китай, Унгария, Македония и Сърбия.
(64) През юни 2017 г. в Будапеща се състоя шестата среща на съвместната работна група за сътрудничество в областта на инфраструктурата между Китай, Унгария и Сърбия.
(65) През юни 2017 г. в Нинбо се проведе форум за митническо сътрудничество между Китай и ЦИЕ и бе приета инициатива за сътрудничество за изграждане на партньорство за свързване.
(66) През септември 2017 г. китайската "Хайнан Еърлайнс" пусна директен полет Пекин-Прага.
(67) През юни 2016 г. в Белград се състоя третата среща на работната група за сътрудничество в улесняването на митническото оформяне между митниците на Китай, Унгария, Сърбия и Македония.
(68) През октомври 2017 г. във Варшава се проведе втората среща и бизнес форум на транспортните министри на Китай и ЦИЕ.

3. Насърчаване на икономическото сътрудничество и търговията

(69) През септември 2012 г. в Хъфей се проведе седмият форум за земеделска търговия и икономическо сътрудничество Китай-ЦИЕ.
(70) През септември 2013 г. в Хъфей се проведе осмият форум за земеделска търговия и икономическо сътрудничество Китай-ЦИЕ.
(71) През май 2014 г. в Шанхай се проведе първият семинар Китай-ЦИЕ за иновации, технологично сътрудничество и международен трансфер на технологии.
(72) През юни 2014 г. в Нинбо, се състоя среща на министрите на Китай и ЦИЕ за насърчаване на търговското и икономическото сътрудничество и беше приет съвместен документ за насърчаване на търговското и икономическото сътрудничество.
(73) През юни 2014 г. в Нинбо се проведе първият панаир за стоки на страните от ЦИЕ.
(74) През август 2014 г. в Прага се състоя китайският инвестиционен форум.
(75) През септември 2014 г. в Сямън се проведе симпозиум Китай-ЦИЕ за насърчаване на инвестициите.
(76) През септември 2014 г. в Сямън бе обявено създаването на механизъм за връзка с агенциите за насърчаване на инвестициите Китай-ЦИЕ.
(77) През септември 2014 г. в Сямън се състоя събитие за насърчаване инвестициите Китай-ЦИЕ.
(78) През октомври 2014 г. в Гуанджоу се проведе събитие за популяризиране, посветено на ЦИЕ, по време на 11-ия китайски международен панаир на малките и средни предприятия.
(79) През октомври 2014 г. в Букурещ се проведе деветият форум за земеделска търговия и икономическо сътрудничество Китай-ЦИЕ.
(80) През октомври 2014 г. в Познан по време на панаирите PolEko, се проведе събитие, посветено на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ в областта на екологичните технологии.
(81) През ноември 2014 г. във Варшава се състоя втората среща за механизма за връзки между агенциите за насърчаване на инвестициите на Китай и ЦИЕ.
(82) През 2014 г. Китай подписа с Румъния и Чехия документи за сътрудничество за мирно използване на ядрената енергия.
(83) През 2014 г. Китай подписа споразумения за сътрудничество за проверка на качеството с Унгария, Латвия, Сърбия и Македония.
(84) През април 2015 г. в Катовице се състоя първата среща на бизнес съвета на Китай и ЦИЕ.
(85) През май 2015 г. Китай подписа с Унгария меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.
(86) През юни 2015 г. в София се състоя церемония по откриването на Асоциацията на Китай и ЦИЕ за насърчаване на земеделското сътрудничество и среща на министрите на земеделието на Китай и ЦИЕ.
(87) През юни 2015 г. в Нинбо се проведе първото инвестиционно и търговско изложение на Китай и ЦИЕ и страничните му събития - първият форум Китай-ЦИЕ за развитие на сътрудничеството, вторият панаир за специални продукти Китай-ЦИЕ, и първият семинар за сътрудничество в областта на инвестициите на Китай и ЦИЕ.
(88) През септември 2015 г. в Будапеща се проведе десетият форум за земеделска търговия и икономическо сътрудничество Китай-ЦИЕ и първата среща на консултативния съвет на Асоциацията на Китай и ЦИЕ за насърчаване на земеделското сътрудничество.
(89) През септември 2015 г. в Братислава се проведе вторият семинар на Китай и ЦИЕ за иновации, технологично сътрудничество и международен трансфер на технологии.
(90) През ноември 2015 г. в Прага се проведе китайският инвестиционен форум.
(91) През ноември 2015 г. Китай подписа със Словения меморандум за разбирателство относно създаването на механизъм за координация между Китай и ЦИЕ за сътрудничество в областта на горското стопанство.
(92) През февруари 2016 г. в София се проведе втората среща на консултативния съвет на Асоциацията на Китай и ЦИЕ за насърчаване на земеделското сътрудничество.
(93) През май 2016 г. в Сараево се проведе бизнес форумът 16+1.
(94) През май 2016 г. в Любляна се проведе първата среща на високо ниво Китай-ЦИЕ за сътрудничество в областта на горското стопанство и бизнес форум Китай-ЦИЕ. Приет бе план за действие за механизма за координация на сътрудничеството в областта на горското стопанство.
(95) През юни 2016 г. в Нинбо се състоя втората министерска конференция Китай-ЦИЕ за насърчаване на търговското и икономическото сътрудничество и бе приета Декларацията от Нинбо.
(96) През юни 2016 г. в Нинбо се проведе второто инвестиционно и търговско изложение на Китай и ЦИЕ и страничните му събития - третият панаир за специални продукти Китай-ЦИЕ, третата среща за механизъм за връзки на агенциите за насърчаване на инвестициите на ЦИЕ и вторият семинар за сътрудничество в областта на инвестициите Китай-ЦИЕ.
(97) През юни 2016 г. в Нинбо се проведе първият диалог за сътрудничество в областта на инспекцията на качеството и бе създадена инициатива за електронни сертификати и улесняване на търговията.
(98) През октомври 2016 г. Полша и България участваха в Китайския международен панаир за малки и средни предприятия в Гуанджоу.
(99) Китай участва на Международния технически панаир в Бърно през октомври 2016 г. като партньорска държава.
(100) През октомври 2016 г. в Букурещ бе създаден център за диалог и сътрудничество в областта на енергийните проекти между Китай и ЦИЕ.
(101) През ноември 2016 г. в Прага се състоя Китайският инвестиционен форум.
(102) През ноември 2016 г. в Кунмин се проведе среща на министрите на земеделието на Китай и ЦИЕ. Приета бе Декларацията от Кунмин и бе подписан меморандум за разбирателство за сътрудничество между Центъра за външноикономическо сътрудничество на китайското министерство на земеделието и Асоциацията на Китай и ЦИЕ за насърчаване сътрудничеството в земеделието.
(103) През ноември 2016 г. в Кунмин се проведе 11-ият форум за земеделска търговия между Китай и ЦИЕ и третата среща на консултативния съвет на Асоциацията на Китай и ЦИЕ за насърчаване на земеделското сътрудничество. Стартиран бе уебсайтът на Асоциацията.
(104) През ноември 2016 г. в Нанкин бяха се състояха конференции на Китай и ЦИЕ за иновационно сътрудничество, приета бе Декларацията от Нанкин.
(105) През ноември 2016 г. официално бе създаден виртуалният център за трансфер на технологии Китай-ЦИЕ.
(106) През февруари 2017 г. координационният механизъм на Китай и ЦИЕ за сътрудничество в областта на горското стопанство проведе първата си среща.
(107) През април 2017 г. в Мостар се проведе четвъртото заседание на консултативния съвет на Асоциацията на Китай и ЦИЕ за насърчаване на земеделското сътрудничество.
(108) През април 2017 г. по време на икономическия и търговски панаир в Мостар се проведе изложението за земеделски продукти и вина на Китай и ЦИЕ.
(109) През май 2017 г. в Пекин се проведе вторият форум на културните и творческите индустрии на Китай и ЦИЕ, както и 11-ият международен форум за търговия и услуги.
(110) През юни 2017 г. в Нинбо се състоя третата инвестиционна и търговска изложба и нейните странични събития - вторият форум Китай-ЦИЕ за развитие на сътрудничеството, четвъртият панаир на специалните продукти Китай-ЦИЕ, и третият семинар за инвестиционно сътрудничество между Китай и ЦИЕ.
(111) През юни 2017 г. в Нинбо се проведе вторият диалог за сътрудничество в областта на инспекцията на качеството и бе публикувано съвместно изявление.
(112) През юли 2017 г. в Прага се проведе Китайският инвестиционен форум
(113) През юли 2017 г. Китай и Полша подписаха меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.
(114) През август 2017 г. в Чънду се състоя заседание на Китай и ЦИЕ за електронната търговия в рамките на инциативата "Един пояс, един път".
(115) През август 2017 г. в Бърдо се проведе вторият форум на министрите на земеделието на Китай и ЦИЕ, както и 12-ият форум за земеделска търговия Китай-ЦИЕ.
(116) През август 2017 г. в Любляна се проведе петото заседание на консултативния съвет на Асоциацията на Китай и ЦИЕ за насърчаване на земеделското сътрудничество.
(117) Делегации от ЦИЕ участваха в 15-ия Китайски международен панаир на земеделските продукти в Пекин през септември 2017 г.
(118) През октомври 2017 г. в Пекин се проведе международен симпозиум за научни изследвания и сътрудничество в областта на горското стопанство Китай-ЦИЕ. Представители на ЦИЕ посетиха Международния панаир на горите в Иу.
(119) През ноември 2017 г. в Букурещ се проведе енергиен форум и изложение на Китай и ЦИЕ. Публикувана бе Бяла книга за диалог за сътрудничество в енергетиката и изявление на министрите за провеждане на съвместни изследвания за енергийно сътрудничество.
(120) През ноември 2017 г. в Братислава се проведе втората конференции на Китай и ЦИЕ за иновационно сътрудничество.

4. Подобряване на рамката за финансово сътрудничество

(121) През юни 2012 г. Bank of China създаде клон във Варшава.
(122) През ноември 2012 г. Индустриална и търговска банка на Китай създаде клон в
Варшава.
(123) През септември 2013 г. Китайската народна банка подписа двустранни споразумения за валутни суапове съответно с Унгарската национална банка и Държавната банка на Албания.
(124) През декември 2014 г. Bank of China създаде клон в Будапеща.
(125) През декември 2014 г. Bank of China предложи да се установи рамка за координирани инвестиции и финансиране на Китай и ЦИЕ.
(126) През 2014 г. Унгарската национална банка и Националната банка на Полша инвестираха на китайския междубанков пазар на облигации като отвъдморски централни банки. Банката на Литва инвестира на китайския междубанков пазар на облигации като QFII.
(127) През 2014 г. официално беше стартиран Фондът за инвестиционно сътрудничество Китай -ЦИЕ (първа фаза).
(128) През май 2015 г. в Шанхай се проведе 33-ата среща на Клуба на управителите на централните банки в Централна Азия, Черноморския регион и балканските страни.
(129) През юни 2015 г. унгарският клон на Bank of China бе упълномощен като първата клирингова банка за бизнеса с китайски юани в региона на ЦИЕ.
(130) През август 2015 г. Bank of China създаде клон в Прага.
(131) През ноември 2015 г. унгарската национална банка навлезе в междубанковия валутен пазар на Китай.
(132) През април 2016 г. Bank of China издаде облигации за 1 млрд. китайски юана от името на унгарското правителство.
(133) През юни 2016 г. Китайската народна банка подписа двустранно споразумение за валутен суап с Националната банка на Сърбия.
(134) През юни 2016 г. Полша стана официален член на Азиатската инфраструктурна и инвестиционна банка.
(135) През август 2016 г. Националната банка на Словакия навлезе на междубанковия валутен пазар на Китай.
(136) През август 2016 г. банката на Китай издаде облигации за 3 млрд. китайски юана от името на полското правителство.
(137) През септември 2016 г. Китайската народна банка поднови двустранното споразумение за валутен суап с Унгарската национална банка.
(138) През ноември 2016 г. Индустриална и търговска банка на Китай основа финансовия холдинг Китай-Централна и Източна Европа.
(139) През декември 2016 г., China Construction Bank създаде клон във Варшава.
(140) От декември 2016 г. унгарският форинт и полската злота могат да бъдат обменяни директно на междубанковия валутен пазар на Китай.
(141) През януари 2017 г. Bank of China създаде клон в Сърбия.
(142) През януари 2017 г. China UnionPay и унгарският клон на Bank of China издадоха двувалутна дебитна карта - за китайски юан и унгарски форинт
(143) През април 2017 г. Чешката национална банка издаде банков лиценз за Индустриална и търговска банка на Китай.
(144) През май 2017 г. Азиатската Инфраструктурна и Инвестиционна Банка одобри Румъния като нов потенциален член.
(145) През май 2017 г. Шанхайската златна борса подписа меморандум за разбирателство с Унгария.
(146) През юни 2017 г. Унгария стана официален член на Азиатската инфраструктурна и инвестиционна банка.
(147) През юли 2017 г. Унгария издаде облигации за 1 млрд. китайски юана с тригодишен падеж на китайския междубанков пазар на облигации.
(148) През октомври 2017 г. банката OTP създаде представителство в Пекин.

5. Укрепване на културните връзки и обмена на хора

(149) През май 2013 г. в Пекин се проведе първият министерски форум за сътрудничество в областта на културата.
(150) През юни 2013 г. в Чунцин се проведе първият диалог за политиката в областта на образованието между Китай и ЦИЕ.
(151) През юли 2013 г. в Чунцин се състоя първата среща на местните лидери на Китай и ЦИЕ.
(152) През август 2013 г. делегация на китайските сценични изкуства посетиха Литва, Латвия и Естония за закупуване на програми.
(153) През септември 2013 г. куратори на националните музеи на изкуството от страните от ЦИЕ посетиха Китай.
(154) През октомври 2013 г. в Пекин се проведе първият форум на младите политически лидери на Китай и ЦИЕ.
(155) През декември 2013 г. в Пекин се проведе първият симпозиум на мозъчните тръстове Китай-ЦИЕ.
(156) От декември 2013 г. гражданите на всичките 16 страни от ЦИЕ имат право на безвизово транзитно преминаване за 72 ч. в пристанища, включително Пекин и Шанхай.
(157) През април 2014 г. делегация на журналисти от ЦИЕ посети Китай.
(158) През май 2014 г. в Будапеща бе проведена първата конференция на високо равнище по въпросите на туризма Китай-ЦИЕ и бе официално създадена Асоциацията на агенциите и бизнеса за насърчаване на туризма.
(159) През юли 2014 г. делегация на китайските сценични изкуства посети Полша, Чехия и България за закупуване на програми.
(160) През август 2014 г. в Прага се проведе втората среща на местните лидери на Китай и ЦИЕ. Китай подписа меморандум за разбирателство с Чехия относно насърчаването на създаването на Асоциацията на управителите на китайските провинции.
(161) През септември 2014 г. в Блед се проведе вторият симпозиум на мозъчните тръстове Китай-ЦИЕ.
(162) През септември 2014 г. в Тиендзин се проведе диалог за политиката в областта на образованието Китай-ЦИЕ.
(163) През септември 2014 г. в Тиендзин бе създаден консорциум за институциите за висше образование Китай-ЦИЕ.
(164) През октомври 2014 г. художествени директори на международни танцови фестивали и хореографи от ЦИЕ посетиха Китай.
(165) През ноември 2014 г. се проведе събитие за промотиране на туристически продукти на Китай и ЦИЕ в Международния туристически търговски център в Шанхай.
(166) От ноември до декември 2014 г. делегации от китайски журналисти посетиха ЦИЕ.
(167) От февруари до октомври 2015 г. китайският фестивал на изкуствата се проведе в Литва, Естония и Латвия.
(168) През март 2015 г. в Будапеща се състоя церемония по откриването на Годината за насърчаване на сътрудничеството в областта на туризма на Китай и ЦИЕ.
(169) През май 2015 г. в провинция Хъбей се проведе първата среща на асоциацията на управителите на провинциите и ЦИЕ.
(170) През май 2015 г. делегация на китайските сценични изкуства посети Унгария, Сърбия и Румъния за закупуване на програми.
(171) През юни 2015 г. делегация журналисти от ЦИЕ посети китайските провинции Джъдзян, Хенан, както и Пекин
(172) През юни 2015 г. в Прага се проведе първият форум на министрите на здравеопазването на Китай и ЦИЕ и бе публикувана Пражката декларация за здравно сътрудничество и развитие.
(173) От юли до август 2015 г. в провинция Шанси се състоя първият лагер за летни танци на Китай и ЦИЕ.
(174) От август до септември 2015 г. в Блед се проведе втората конференция на високо равнище по въпросите на туризма Китай-ЦИЕ.
(175) През септември 2015 г. във Варшава се проведе третият диалог в областта на образователната политика между Китай и ЦИЕ и втората среща на Консорциума на институциите за висше образование на Китай и ЦИЕ.
(176) През октомври 2015 г. делегация от художествени директори на джаз фестивали в ЦИЕ посети Китай.
(177) През октомври 2015 г. в Шанхай се проведе първият семинар за производството на програми за радио и телевизия за страните от ЦИЕ.
(178) През октомври 2015 г. в Китай се проведе Вторият форум на младите политически лидери Китай-ЦИЕ.
(179) През ноември 2015 г. в София се проведе вторият форум на министерства на културата на Китай и ЦИЕ.
(180) През декември 2015 г. в Пекин се състоя третият симпозиум на мозъчните тръстове на Китай и ЦИЕ.
(181) През февруари 2016 г. в Пекин се проведе пресконференция за културния обмен и обмена на хора на Китай и ЦИЕ.
(182) От април до май 2016 г. композитори от ЦИЕ посетиха Китай.
(183) През май 2016 г. в Пекин се проведе форумът за сътрудничество в областта на изкуствата Китай-ЦИЕ.
(184) През май 2016 г. официални лица от туристическите власти на ЦИЕа присъстваха на първата световна конференция по развитието на туризма в Пекин.
(185) През май 2016 г. в Пекинската танцова академия бе създаден Съюз за култура на танците на Китай и ЦИЕ.
(186) През май 2016 г. в Будапеща се проведе първият литературен форум на Китай и ЦИЕ.
(187) През май 2016 г. делегация от журналисти от ЦИЕ посети провинции Гуандун и Дзянси, както и Пекин.
(188) През юни 2016 г. в Таншан се състоя третата среща на местните лидери на Китай и ЦИЕ и втората работна среща на Асоциацията на Китай и ЦИЕ на управителите на провинциите и регионите.
(189) През юни 2016 г. в Суджоу се проведе форум на министрите на здравеопазването на Китай и ЦИЕ, публикувано бе съвместно комюнике и обявено създаването на Асоциация на Китай и ЦИЕ за насърчаване на здравното сътрудничество, алианс за болнично сътрудничество между Китай и ЦИЕ и механизъм за сътрудничество в областта на общественото здраве между Китай и ЦИЕ.
(190) През юни 2016 г. в Белград се проведе първият форум Китай-ЦИЕ за културни и творчески индустрии.
(191) През юни 2016 г. делегация на китайските сценични изкуства посети Словения, Словакия и Хърватия за закупуване на програми.
(192) През юни 2016 г. прочути художници от ЦИЕ посетиха провинция Гуейджоу.
(193) От юли до август 2016 г. в Юннан и Гуейджоу се проведе вторият лагер за летни танци на Китай и ЦИЕ.
(194) През август 2016 г. в Пекин се състоя Международният панаир на книгата, в който страните от ЦИЕ бяха главни почетни гости, както и изложбата за превод на Китай и ЦИЕ.
(195) Първият форум на столичните кметове на Китай и ЦИЕ се проведе в София през септември 2016 г.
(196) През октомври 2016 г. в Пекин се състоя четвъртият диалог за политиката в областта на образованието между Китай и ЦИЕ и третата среща на консорциума на институциите за висше образование на Китай и ЦИЕ.
(197) Художествени директорина международни оперни фестивали от ЦИЕ посетиха Китай през октомври 2016 г.
(198) Първият експертен форум на Китай и ЦИЕ относно нематериалното културно наследство се проведе в Краков през октомври 2016 г.
(199) През октомври 2016 г. в Пловдив се проведе първата годишна среща на Съюза на танцувалната култура Китай-ЦИЕ.
(200) През ноември 2016 г. в Рига се проведе семинар по синологични изследвания и китайско обучение в страните от ЦИЕ.
(201) Екип по Ци гун посети Словения и Сърбия, за да проведе промоционални дейности и тренировъчни сесии през ноември 2016 г.
(202) През ноември 2016 г. в Рига се проведе Международният форум Китай-ЦИЕ.
(203) През декември 2016 г. в Пекин се проведе симпозиум на мозъчни тръстове на високо равнище на Китай и ЦИЕ, както и заключителното събитие на Годината на културния обмен и обмена на хора на Китай и ЦИЕ.
(204) Зимен танцов лагер Китай-ЦИЕ се проведе в Шънджън през януари 2017 г.
(205) Церемонията по откриването на Годината на медийно сътрудничество между Китай и ЦИЕ, както и изложба за филми на страните от ЦИЕ се проведе в Пекин през февруари 2017 г.
(206) Асоциация Китай-ЦИЕ за традиционна китайска медицина бе създадена в Будапеща през март 2017 г.
(207) От януари до март 2017 г. Китай участва в туристически панаири в Словакия, Чехия, Унгария и Сърбия.
(208) През април 2017 г. в Скопие се проведе годишната среща на Съюза за танцувална култура на Китай и ЦИЕ.
(209) През април 2017 г. в Китай бе даден старт на културният сезон Китай-ЦИЕ.
(210) През май 2017 г. в Белград се проведе първият форум за културно наследство между Китай и ЦИЕ.
(211) Третият форум на здравните министри на Китай и ЦИЕ се проведе в Будапеща през юни 2017 г.
(212) Четвърта група журналисти от ЦИЕ посетиха Пекин, Шанхай и Шънджън през юни 2017 г.
(213) Церемонията по откриването на семинара на учените от ЦИЕ се проведе в Пекин през юни 2017 г.
(214) През юни 2017 г. в Нинбо се проведе форум на кметовете на Китай и ЦИЕ.
(215) През юни 2017 г. в Унгария започна изграждането на център за традиционна китайска медицина.
(216) През юли 2017 г. делегация говорители от ЦИЕ посети Китай и в Пекин се проведе диалог на говорителите на Китай и ЦИЕ.
(217) През юли 2017 г. в Нанкин се проведе международен одитен семинар за етническата група сай покрай инициативата "Един пояс, един път".
(218) През юли 2017 г. в Чънду се проведе третият лагер за летнин танци на Китай и ЦИЕ.
(219) През август 2017 г. в Македония се проведе първият музикален лагер Китай-ЦИЕ.
(220) Първият лагер за младежки обмен "Бъдещ мост" на Китай и ЦИЕ се проведе в Пекин и Сиан през септември 2017 г.
(221) През септември 2017 г. в музикалната консерватория в Джъдзян бе създаден съюз за музикулна академия Китай-ЦИЕ.
(222) Първият форум за развитие на Китай и ЦИЕ се проведе във Варшава през септември 2017 г.
(223) През септември 2017 г. в Ханджоу се проведе третият министерски форум за сътрудничество в областта на културата между Китай и ЦИЕ.
(224) През септември 2017 г. официално стартира Съюзът на библиотеките на Китай и ЦИЕ.
(225) Петият диалог за политиката в областта на образованието между Китай и ЦИЕ и четвъртата среща на консорциума на институциите за висше образование на Китай и ЦИЕ се състояха през септември 2017 г. в Нови Сад.
(226) Вторият форум на кметовете на Китай и ЦИЕ се проведе в Подгорица през септември 2017 г.
(227) През септември 2017 г. в Нанкин се проведе вторият семинар на високо равнище по радио и телевизия Китай-ЦИЕ за журналисти и редактори.
(228) Третата работна среща на Асоциацията на провинциалните управители на Китай и ЦИЕ се проведе в София през октомври 2017 г.
(229) През октомври 2017 г. директорите на Международния фолклорен фестивал на страните от ЦИЕ посетиха Китай.
(230) През октомври 2017 г. в Пекинската танцова академия се проведе първият майсторски семинар по танци.
(231) През ноември 2017 г. в Сараево се проведе четвъртата конференция на високо равнище Китай-ЦИЕ за сътрудничество в областта на туризма.
(232) През ноември 2017 г. в Будапеща, се проведе конференция на мрежата мозъчни тръстове на Китай и ЦИЕ.
(233) През 2016 г. и 2017 г. в Унгария, Румъния и Хърватия се проведоха обучителни сесии "Бойни изкуства по пътя на коприната".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе