Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Разследват строителни акули за 14 млн. ДДС (ОБЗОР)

Разследват строителни акули за 14 млн. ДДС (ОБЗОР)

Антимафиоти влязоха в складовете на "Агромах" и "Пътища Пловдив груп"

Служителка се опитала да изнесе Е1 млн. в сак при обиска

Антимафиоти нахлуха в складовете на две от строителните акули у нас "Агромах" и "Пътища Пловдив груп". Спецакцията по обяд вчера е разпоредена от Специализираната прокуратура. Данъчните и прокурорите са преровили складовете им в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Специализираната операция е заради разследване срещу фирмите за измами с ДДС. Прокурори, полицаи и данъчни нищят финансовите потоци на "Агромах" ЕООД и дъщерната й "Пътища Пловдив" АД. И двете фирми са с основен предмет на дейност строителство.

Отделно тези 2 дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. "Измамите с ДДС са по класическата схема с фирми-буфери и фирми-липсващи търговци. Чрез тях основната фирма, която купува строителни материали и суровини, намалява задължението си към хазната на ДДС", обясниха разследващи. Според прокуратурата дружествата от групата на "Агромах" ЕООД и дружествата от групата на "Пътища Пловдив груп" АД ползват доставки от дружества буфери - "Кей пласт" ЕООД и "Кей транс гео" ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява поток от фактури, които намаляват дължимото ДДС.
При последното фактуриране на дадена стока по веригата основните дружества уж продавали суровините на фирми "липсващи търговци", като дължимият данък ДДС оставал за тяхна сметка.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС, пишат още от прокуратурата.

При претърсванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. Докато данъчни и полиция ровели за документи в Благоевград пък, служителка на "Агромах" се опитала да изнесе 1 000 000 евро кеш в сак.
"Пътища Пловдив" АД е продадена от Георги Гергов преди около година и половина на "Агромах".

Дават 7 млн. кеш
за доказателства

"Давам 7 млн. лв. кеш на този, който докаже, че не сме внесли 14 млн. лв. ДДС. Към днешна дата нашата група - всички фирми, на които с Христо Савев сме собственици, не дължат 1 лев на държавния бюджет. Заявявам го категорично и си нося отговорност за думите. Това каза съсобственикът на "Агромах" Методи Бачев вчера. "Разполагаме с необходимите документи за липса на данъчни задължения. Съветвам прокуратурата да не бърза да хвърля "бомби", а да извади поне 1 документ, с който да докаже твърденията си", допълни той и продължи:

"Никой не казва, че имаме над 30-40 млн. лв. кредити за текущи обекти и купуване на нова техника". Бачев категорично отрече, че служителката - финансов директор на дружеството, е опитала да изнесе сак с 1 милион евро от производствената база в благоевградското село Бело поле. "Това може да го направи само ненормален човек. Ние такъв служител нямаме. Защото всички минават на психотест. Всички са физически и психически здрави в нашата фирма. Кой луд при толкова проверяващи, сигурно бяха поне десетина души, сред тях и млади и красиви агентки, ще тръгне да мъкне сак с 1 милион евро. Ще издам фирмена тайна, но нека се знае. В офисите в производствената база имаме цели 7 каси. В момента на проверката в тях имаше много повече от 1 милион евро. Та нали плащаме заплати, командировки, за материали, за други разходи", каза още Бачев.

От земеделска земя до магистрали

От обработване на земеделски земи компанията "Агромах" само за 10 г. се превръща в един от основните играчи в родния строителен бизнес. Тя е основана през 1995 г., като четири години по-късно се ориентира към нов бранш - строителния. До преди няколко години поръчките на компанията са по-малки - като изграждане на бордюри, асфалти, малки улици, канализации. Справка в сайта за търговете на Агенция "Пътна инфраструктура" за периода 2014-2019 г. показва, че компанията е спечелила 3 от общо 52-те публикувани за ведомството, две от които в съдружие с "Пътища Пловдив". Те са за ремонт на пътните платна под тепетата, Благоевград и Пазарджик. Според проучване на строителния бизнес обаче "Агромах" е спечелила в последните години самостоятелно поръчки за над 80 млн. лв., а в консорциуми - за над 180 милиона лева. През май благоевградската компания спечели в консорциум с "Пътища - Пловдив" и "Хидрострой - Варна" изграждането на магистрала "Струма" от Благоевград до симитлийското село Крупник. Сдружението спечели с предложена минимална цена от 139 млн. лв. без ДДС и максимална почти 155 млн. лв., въпреки че не предложи най-ниската оферта.

Георги Гергов им
продаде "Пътища Пловдив"

През март 2014 година "Агромах" купува 97% от пловдивската строителна компания "Пътища Пловдив" от лидера на БСП в Пловдив Георги Гергов. Преговорите за придобиването и основно за цената на сделката се проточват от зимата на предходната година. Причината е, че "Пътища Пловдив" има доста дългове към банки. Дружеството тегли и оборотен кредит, за да може да финансира строителството на магистрала "Марица" от Оризово до Димитровград, чиято поръчка печели. Впоследствие "Пътища Пловдив" печели изграждането на отсечка по магистрала "Струма" и връзката между "Марица" и "Тракия". Само от тези две спечелени поръчки фирмата прибира над 4 милиона лева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе