Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин: Турция подкрепя терористите (ОБЗОР)

Путин: Турция подкрепя терористите (ОБЗОР)

Обама си призна за Либия, значи е свестен човек, каза президентът на Русия в "пряката линия"

3 часа и 39 мин продължи 14-ата "Пряка линия" на руския президент Владимир Путин. Въпроси към него зададоха министри, журналисти, експерти, военни, обикновени граждани, деца. Една от ключовите публични прояви на президента бе предавана пряко от федералните тв канали на Русия. Водещите съобщиха, че са получени 3 млн. въпроса в ефир. Путин отговори на 80.

На въпроси за Турция президентът обясни, че Русия като цяло е в приятелски отношения със съседите, но има проблеми с някои лидери. "Русия ще търси добри отношения с всички свои съседи. Вярваме, че Турция е наш приятел. Но тя има проблеми с политиците", изтъкна той. Според него Анкара не се бори с терористите, а точно обратното - сътрудничи им. Путин смята, че в Турция има гражданска война. "Всеки пренебрегва факта, че Турция е въвлечена в гражданска война, изпращат се танкове и се извършват удари срещу кюрди", изумен е той. "Турското ръководство се опитва да осигури безопасността на туристите, но големият въпрос е дали ще успее да направи това", каза още Путин.

САЩ да не действат от позицията на силата и имперските амбиции по отношение на Русия. Това предложи президентът. "Ако те изхождат от лъжливи предпоставки за своята изключителност, това означава, че ще претендират винаги за особено положение, за особени права. Това е гносеологическа, по оценката на специалисти, грешка", заяви той. "Трябва да погледнем към корена на проблемите и да действаме не от позицията на силата и диктата, не от позицията на имперските амбиции, а с уважение към своите партньори. Без това е невъзможно да изградим съвременни демократични международни отношения", добави Путин. Иначе по думите му Русия си сътрудничи добре със САЩ по много проблеми, включително в борбата срещу тероризма, по Сирия, неразпространението на оръжия за масово унищожение, иранската ядрена програма, химическите оръжия и други. Според него признанието на американския президент Барак Обама, че САЩ са допуснали грешка по отношение на Либия показва, че той е свестен човек. "Това е друго доказателство, че президентът Обама е свестен човек. Нужна е смелост да признаеш такова нещо", каза Путин. "Хубаво е да си признаваш грешките, но лошото е, че поредицата от грешки продължава. САЩ искаха да поемат по същия курс в Сирия. Но ние успяхме да работим със САЩ за избягване на подобен сценарий", подчерта руският президент.

Информацията е легитимна, но вместо обвинения, тя е пълна с инсинуации, коментира той скандала с "Панамските документи". "Колкото повече се приближаваме към изборите, толкова повече подобни публикации ще видим. Страната, която отказва да се движи по линията, винаги ще бъде атакувана по такъв начин", убеден е той, имайки предвид опитите на САЩ да налагат позицията си. "Информацията бе подготвена от адвокати, не от журналисти. Става въпрос за подмятания и спекулация, продължи Путин. Според него изнесените документи целят да всеят съмнения върху някои хора. Той намекна, че американски официални лица стоят зад "Панамските документи" и че германският вестник, който е в центъра на публикуваната информация, е собственост на американската банка "Голдман Сакс".

Много страни са засегнати от тероризма. Русия остави сирийската армия в офанзивна позиция. Политически процес трябва да сложи край на сирийския конфликт, коментира Путин въпроси за Сирия. "Русия изтегли по-голямата част от силите си от Сирия, но остави сирийската армия в позиция да провежда сериозни офанзиви и да си връща градове", категоричен бе той. Според него трудно е да се различат бунтовниците от терористите, които се бият в Алепо. "Сирийската армия е в добра позиция там. Опозицията иска да си върне позиции в Алепо. Кюрдите и екстремисти се бият помежду си", добави той и каза, че Русия ще подкрепи сирийските кюрди.

12-годишната Варя Кузнецова попита Путин кого ще спаси първи, ако Реджеп Ердоган (президентът на Турция) или Петро Порошенко (президентът на Украйна) се давят. Путин отговори шеговито, че въпросът го е хванал неподготвен. Той поясни, че ако някой е решен да се дави, не може да му се помогне. "Русия е готова да помогне на лидери на други държави в трудна ситуация, ако те искат", каза Путин. На въпрос дали отново ще се кандидатира за президент през 2018 г., той отговори, че е твърде рано да се говори за това.

В края на срещата Путин пожела на всички здраве и дълголетие, като прочете същото пожелание, отправено към него от "баба Зина". "Дълго години живот ви желая!", пожела бабата. "Да благодарим на баба Зина, тя го желае на всички тук присъстващи. Заедно ще работим за да имаме по малко проблеми, и повече щастливи дни!".

Бисери

За псуването

Случвало ми се е да псувам. Но себе си. Това е означавало, че нещо не съм бил доволен от себе си". Може би не трябваше да го казвам. В Русия имаме такъв грях (да псуваме), но ще го изкупим с молитви.

За златната рибка

По-добре да не разчитаме на приказните персонажи. Ако ще чакаме чудеса от златната рибка, може да се окажем като в приказката на Пушкин - при продупченото корито в крайна сметка. Много по-добре е да запретнем ръкавите и да работим сами.

За кашата

Всяка сутрин с удоволствие закусвам каша. С възрастта отношението ми към кашите се промени в положителна посока. Колкото-по малко зъби имаш, толкова повече обичаш каша.

За лекарствата

Лекувам се с евтини лекарства, произведени във страната. Ползвам и чуждестранни. Старая се да не се стига дотам, да не боледувам. Редовно се ваксинирам и спортувам. Но ако се случи да се разболея, ползвам най-обикновените медикаменти като повечето руснаци, от евтините.

За режима на тока в Крим

Ние не униваме - децата поне играят по-малко на компютрите и джаджите и повече общуват с родителите си.

Зет му Кирил стана най-младият милиардер

34-годишният Кирил Шамалов е най-младият бизнесмен милиардер в Русия за 2016 г. в класацията на руската версия на сп. "Форбс". Със своите 1,2 млрд. членът на борда на директорите на нефтохимическия холдинг "Сибур" за първи път влезе в Топ 200 и заема 64-о място. Миналата година Шамалов се ожени за Катерина Тихонова, за която руските и световни медии твърдят, че е дъщеря на президента Путин.

Най-богатият бизнесмен в Русия е Леонид Михелсон - съсобственик на "Сибур" и газовия гигант "Новатек". След него са съсобствениците на "Алфа банк" Михаил Фридман и на USM Holding Алишер Усманов, които запазват позицията си спрямо миналата година. През 2015 г. Михелсон бе седми. За година обаче състоянието му се е увеличило с 2,7 млрд. долара и сега той има 14,4 млрд. Фридман е загубил 1,3 млрд. и държи 13,3 млрд., а състоянието на Усманов се е стопило с 1,9 млрд. до 12,5 млрд. долара.

Собственикът на "Норилски никел" Владимир Потанин падна от първо на 4-о място, след като загуби 3,3 млрд. долара. Състоянието му е 12,1 млрд. Местата си в Топ 10 запазиха Генадий Тимченко (11,4 млрд., плюс 0,7 млрд.), Алексей Мордашов (10,9 млрд., минус 2,1 млрд.), Виктор Вакселберг (10,5 млрд., минус 3,7 млрд.), Владимир Лисин (9,3 млрд., минус 2,3 млрд.) и Вагит Алекперов (8,9 млрд., минус 3,3 млрд). На 10-о място изскочи съсобственикът на "Алфа банк" Херман Хан (8,7 млрд., минус 0,8 млрд.). Той избута съсобственика на "Русал" Михаил Прохоров, който загуби 2,6 млрд. и сега има 7,6 млрд. долара. Бизнесменът с най-големи загуби за година в класацията е съсобственикът на "Русал" Олег Дерипаска - 4,1 млрд. Състоянието му се изчислява на 2,1 млрд., което му отрежда 41-о място. Най-много пък е натрупал собственикът на "Руснефт" Михаил Гуцериев - 3,5 млрд. Той заема 16-а позиция с 5,9 млрд. долара.

Репетират 2 дни въпросите в почивна станция

За "Пряка линия" - една от малкото ключови публични изяви на Путин, поне от 2 дни се провеждаха репетиции и инструктаж със стотици потенциални участници, разкриха руските медии. Това станало в държавната почивна станция "Поляни". При подготовката за предаването от Кремъл са търсили няколко десетки души, които умело да могат да задават въпроси, разказват източници на РБК. Някои от хората питаха нещо свое, на други били предложили да зададат предварително подготвени въпроси. С част от тях са провеждани специални репетиции, а на останалите обяснили, че ще присъстват в стария търговски център Гостиный двор като масовка и без право да питат Путин. На подбраните и обучени гости за "Пряка линия" било наредено да не споделят с никого, дори с близките си, за подготовката и им било препоръчано да не напускат почивната станция, докато ги откарат за срещата с президента.

Рекордът не падна

Миналата година "пряката линия" с президента Путин продължи 3 часа и 57 минути, но тя бе рекордна по броя на телефонни обаждания и есемес обръщенията - над 3 милиона. Рекордна пък по продължителност бе "пряката линия" през 2013 година - 4 часа и 47 минути. Тази годината срещата имаше нови водещи, след като 3 години това бяха Мария Сител и Кирил Клейменов. Този път бяха избрани Валерия Корабльова (Первый канал) и Евгений Рожков (Россия 1).

Кремъл очаква 1,4% ръст на икономиката

Още в самото начало на събитието Путин започна разговора за икономиката.

"Сега руската икономика е по средата - между добро и лошо представяне. Като цяло ситуацията се подобрява и тенденцията е позитивна", подчерта руският лидер. Той добави, че въпреки напредъка, който се наблюдава в икономически сектор, той не е приключил окончателно. "Но тенденцията е позитивна. Очакваме БВП да продължи да се свива с 0,3% тази година и вече следващата ще видим ръст", сподели той. По думите му Москва очаква ръст на икономиката от 1,4% през 2017 г.

"Безработицата е на много ниско ниво - 5,6%, разраства се жилищното строителство и селското стопанство, така че положението в икономиката не е толкова лошо като цяло", поясни президентът. По думите му не става въпрос за печатане на пари, правителството трябва да преструктурира икономиката. "Индустриалното производство се увеличи значително през февруари. Износът на високи технологии се увеличи в сравнение с износа на суровини", добави той. На въпрос какво икономисва най-много, Путин отговори: "Пестя от времето, това е най-ценният ни актив".

С Людмила сме в още по-добри отношения

Възрастна жена от провинцията бе изключително любопитна относно личния живот на президента. "Има сведения, че бившата ви жена Людмила вече се е омъжила. Кога ще ни представите вашата нова половинка?", попита тя. Путин каза, че се е примирил с интереса към личния му живот, но още не е готов да отговори на този интерес, предаде ТАСС. "Отдавна съм се примирил, разбирам го, но тези въпроси не са от първостепенно значение", поясни той. "Виждаме се с Людмила Александровна. Не много често, но се виждаме. Дори отношенията ни сега са много по добри, отколкото бяха преди. Всеки си има своя живот. При нея всичко е наред. Аз също съм доволен и при мен всичко е наред. Путин посочи, че хората избират депутати или президенти, за да работят качествено и отговорно. И личният им живот "не е от първостепенна важност". "Някой ден ще удовлетворя любопитство ви", добави той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе