Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев: Искам силно инвестиционно присъствие на Франция в България /ОБНОВЕНА, ВИДЕО/

Радев: Искам силно инвестиционно присъствие на Франция в България /ОБНОВЕНА, ВИДЕО/

ВИДЕО - ТУК!

Ние бихме желали да видим много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция в България, заяви президентът Румен Радев след срещата с френския си колега Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

Той допълни, че подкрепя Макрон по пътя към реформите, който той е поел и за което е критикуван и определи двете държави като "стратегически партньори".

Срещата им беше продължение на диалога между двамата държавни глави след разговора им в Евксиноград пред август.

"Днес обсъдихме предизвикателствата пред Европа и смелия ви визионерски подход към проблемите на Европа, обърна се той към Макрон. - Нашето председателство може да бъде от помощ за Франция, за да представите вашите виждания за бъдещето на Европа. Обсъдихме нашите общи позиции и споделихме някои от смелите френски виждания за проблемите на Европа. България има амбициите да постави на масата най-критичните проблеми по времето на председателството ни. Напълно споделяме приоритета ви, че сигурността и отбраната са изключително важни за Европа", заяви Радев след срещата.

По въпроса за икономическото сътрудничество, българският държавен глава заяви:  "България има голям потенциал в отношение на производството, и двамата очакваме разширяване на сътрудничеството между България и Франция. Бихме желали да видим по-голямо инвестиционно присъствия на Франция в България. Благодарим на Франция и за подкрепата за кохезионната политика."

Румен Радев засегна и темата "Шенген": "В България работим усилено за борбата с корупцията. Една от задачите ни е да се предприемем и ефективни мерки за мигрантската криза. Мисля, че няма какво повече да се коментира повече членството ни в Шенген, то е изключително важно за охраната на външните граници на Европейския съюз."

Радев заяви, че е получил подкрепа от Макрон и в други направления: "... Това е да основем в България клон на Националното училище за администрация  /ENA - гордостта и емблемата на деловите и политическите кръгове във Франция, б.р./, което ще спомогне за изграждането на нови лидери. Също така международен институт за устойчиво развитие, с научен център, с ускорител за ядрени частици, с учстието на останалите балкански държави - имаме подкрепата за това на ЦЕРН и надявам се да бъде с евроепйско финансиране."

Утре Радев има среща с представители на френския бизнес, с които допълнително ще обсъди условията за инвестиране в България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе